Musiikki |

Vaivaako korvamato? Tiedemiehet selvittivät kuinka ärsyttävästä kappaleesta pääsee eroon

Korvissa jäävät helposti kiertämään esimerkiksi The Beatlesin sekä Lady Gagan kappaleet.

Lähikuva Lady Gagan kasvoista, tähdellä päässään kullanvärinen tiukka pääasuste.
Lady Gaga! Kuva: Fredrik von Erichsen / EPA

Tutkijat kertovat löytäneensä keinon korvamatojen karkottamiseksi, The Telegraph uutisoi.

Tutkijat kertovat rikkinäisten levyjen tavoin päässä soivien kappaleiden kaikkoavan parhaiten monimutkaisia anagrammeja keksien. Anagrammit tarkoittavat sanan tai sanajoukon ryhmittelyä uudelleen toisen sanan muodostamiseksi.

Tutkijoiden mukaan myös hyvän kirjan lukeminen voi auttaa pääsemään eroon päässä junnaavasta laulusta. Tutkijat kuitenkin varoittavat kokeilemasta mitään liian monimutkaista, sillä se saattaa palauttaa melodian takaisin mieleen aivojen ylikuormittuessa.

- Jos teemme jotain automaattisesti, kuten kävelemme tai ajamme autoa, se antaa mahdollisuuden sisäiselle jukeboksillemme, tutkimukseen osallistunut musiikkipsykologi Ira Hyman sanoo.

Koehenkilöillä toteutetussa tutkimuksessa selvisi, että tärkeintä korvamadon karkottamisessa on kuormittaa aivoja kohtuullisesti, jolloin toistolla pyörivät laulut eivät pääse valtaamaan mieltä.

- Tärkeintä on löytää jotain, mikä antaa tarpeeksi haastetta aivoille, Hyman totesi.

Tuoreimmat aiheesta: Musiikki

Pääuutiset

Kotimaa 4

Onko naapurisi hyvätuloisempi ja paremmin koulutettu kuin sinä? Tarkista tulokoneesta

Suomen hyvätuloisimmilla postinumeroalueilla asuu kaikkein koulutetuinta väkeä, selviää Ylen tulokoneesta. Suomessa on myös kymmeniä alueita, joilla ei asu yhtään maisteria saati tohtoria. Koneeseen on koottu jokaisen Suomen postinumeroalueen asukkaiden tulotiedot sekä koulutustiedot. Koneen avulla voit myös tarkastella, minkä verran asuinalueellasi asuu esimerkiksi työttömiä, opiskelijoita, työssäkäyviä tai eläkeläisiä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä