Musiikki |

Vaivaako korvamato? Tiedemiehet selvittivät kuinka ärsyttävästä kappaleesta pääsee eroon

Korvissa jäävät helposti kiertämään esimerkiksi The Beatlesin sekä Lady Gagan kappaleet.

Lähikuva Lady Gagan kasvoista, tähdellä päässään kullanvärinen tiukka pääasuste.
Lady Gaga! Kuva: Fredrik von Erichsen / EPA

Tutkijat kertovat löytäneensä keinon korvamatojen karkottamiseksi, The Telegraph uutisoi.

Tutkijat kertovat rikkinäisten levyjen tavoin päässä soivien kappaleiden kaikkoavan parhaiten monimutkaisia anagrammeja keksien. Anagrammit tarkoittavat sanan tai sanajoukon ryhmittelyä uudelleen toisen sanan muodostamiseksi.

Tutkijoiden mukaan myös hyvän kirjan lukeminen voi auttaa pääsemään eroon päässä junnaavasta laulusta. Tutkijat kuitenkin varoittavat kokeilemasta mitään liian monimutkaista, sillä se saattaa palauttaa melodian takaisin mieleen aivojen ylikuormittuessa.

- Jos teemme jotain automaattisesti, kuten kävelemme tai ajamme autoa, se antaa mahdollisuuden sisäiselle jukeboksillemme, tutkimukseen osallistunut musiikkipsykologi Ira Hyman sanoo.

Koehenkilöillä toteutetussa tutkimuksessa selvisi, että tärkeintä korvamadon karkottamisessa on kuormittaa aivoja kohtuullisesti, jolloin toistolla pyörivät laulut eivät pääse valtaamaan mieltä.

- Tärkeintä on löytää jotain, mikä antaa tarpeeksi haastetta aivoille, Hyman totesi.

Tuoreimmat aiheesta: Musiikki

Pääuutiset

Kreikan kriisi

Kaikki EU-maat ratkaisevaan Kreikka-kokoukseen sunnuntaina

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras (2. vas.), Saksan liittokansleri Angela Merkel (4. vas.), EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker (2. oik.) ja Ranskan presidentti Francois Hollande (oik.) kuvattuna ennen huippukokouksen alkua Brysselissä 7. heinäkuuta 2015.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä