Kotimaa |

Vanhat hautausmaat jäävät rakennusten jalkoihin

Helsingin unohdetuilla hautausmailla ei ole tietoakaan hautarauhasta. Harva tietää, että esimerkiksi Senaatintorin alla sijaitsee vanha hautausmaa. Vanhat hautausmaat jyrätään usein uuden kaavoituksen tieltä, kertoo YLEn Aamu-tv:ssä vieraillut tutkija Marja Pehkonen Helsingin kaupunginmuseosta.

Helsingin Senaatintori.
Kuva: Pertti Nisonen

Pehkosen mukaan myös muualla Suomessa on paljon unohdettuja hautausmaita. Hautojen määrä riippuu paikallishistoriasta.

Erilaiset taudit, kuten rutto ja lavantauti, ovat tuoneet uusia hautoja. Pehkonen uskoo, että kaikkia sisällissodan vainajiakaan ei ole vielä löydetty.

Helsingin historiaa ei tunneta

Sekä oikeat hautausmaat että väliaikaiset katastrofihautausmaat löytyvät yleensä aina kartoista. Esimerkiksi keskiajalla Santahaminassa sijainnut hauta on merkitty 1700-luvun karttaan.

Helsingin nykyiset asukkaat eivät kuitenkaan tiedä kävelevänsä vanhojen luiden päällä, koska kaupungin historia tunnetaan huonosti.

- Pääkaupungin ikääkään ei oikein tiedetä. Helsingin historiaa ei juuri opeteta, ja ihmiset muuttavat tänne usein muualta, Pehkonen sanoo.

Tennistä venäläissotilaiden päällä

Helsinkiläisille tenniksenpelaajille tiedoksi, että muun muassa Taivallahden tenniskenttää on laajennettu entisen Venäjän armeijan sotilashautausmaan päälle.

- Uusi tennishalli on venäläisten sotilaiden päällä, Pehkonen valistaa.Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä