Kotimaa |

Vapo haluaa hyllyttää suolupien käsittelijän

Valtionyhtiö haluaa hyllyttää turvesuohakemuksia käsittelevän ympäristöneuvoksen kaikista Vapoa koskevista hakemusasioista. Vapo vaatii syrjään virkamiehen, joka on esiintynyt julkisuudessa uhanalaisten soiden puolesta.

Video: Turvesuo.
Video
Turvesoiden lupamenettely hiertää viranomaisten ja teollisuuden välejä.

Vapolla on käsittelyssä runsaat sata suohakemusta. Näistä osaa on käsitellyt yrityksen hyllytettäväksi haluama virkamies. Aluehallinto on todennut esteellisyysepäilyn aiheettomaksi.

Vapon hampaisiin joutunut ympäristöneuvos Antti Ylitalo yllättyi keväällä saamastaan esteellisyyskantelusta.

- Kyllähän se virkamiehen sananvapauteen aika voimakkaasti kohdistui, hän pohtii.

Kirjelmä oli poikkeuksellinen koko ympäristöhallinnonkin piirissä. Vapo ryhtyi kirjelmöimään Ylitalon ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijan Vieraskynä-palstalla julkaistusta kirjoituksesta Helsingin Sanomissa. Siinä oltiin yleisellä tasolla huolissaan suoluonnon tilasta ja todettiin valtioneuvoston linjauksen mukaisesti, että turvetuonto olisi suunnattava ojitetuille soille. Luonnontilaisia soita on alle puolet suoalasta.

- Vapo Oy katsoo, että ympäristöneuvos Antti Ylitalo on asenteellisuutensa vuoksi vastaisuudessa esteellinen käsittelemään turvetuotantomme ympäristölupia koskevia hakemusasioita, kirjelmöi Vapo.

Jääviys puntariin Isonevan lupahakemuksessa

Ensi kertaa esteellisyyttä puitiin pohjoispohjalaisen Isonevan lupa-asissa. Siitä annettiin päätös viime maanantaina. Monijäseninen kolleegio totesi, ettei Ylitalo ole esteellinen. Luonnontilainen Isoneva ei saanut turpeen nostolupaa.

Ylitalo aikoo tarkistuttaa esteettömyyden jokaisen Vapon päätöksen yhteydessä.

- Suuri hakijataho, valtionyhtiö Vapo on mielipiteensä ilmaissut kirjelmässä niin, että se vaatii eri asioissa reagoinnin siihen, Ylitalo sanoo.

Aluehallintovirastot tietynlaisia oikeusistuimia

Ylitalon esimies, Itä-Suomen AVI:n ympäristölupavastuualueen johtaja Timo J. Lehtonen on ilmoittanut Vapolle, ettei lupamenettelyn puolueettomuus ole vaarantunut .

- Ei lupa-asioissa voi käyttää minkäänlaista tarkoituksenmukaisuusharkintaa. Virastot ovat tietynlaisia oikeusistuimia ja niissä noudatetaan laillisuusharkintaa. Lisäksi turvetuotantoratkaisuissa on aina minijäseninen kokoonpano, Lehtonen sanoo.

Vapo on yleensä valittanut evätyistä turveluvista Vaasan hallinto-oikeuteen tai edelleen Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Yritys ei ole vielä päättänyt aikooko se valittaa Isonevan kielteisestä lupapäätöksestä tai ympäristöneuvos Antti Ylitalon esteellisyysasiasta. Jääviyskirjeasiassa Vapo ei suostunut haastateltavaksi.

Kommentoi aihetta (57 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • ällijatälli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niinpä niin. Tässä nähdään Vapon röyhkeys. Ei ole ahneudella rajaa eikä mitään häpyä.

 • Turve pysykööt suolla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Uskomatonta tuo Vapon röyhkeys ja ahneus. Yritetään tuhota mahdollisimman paljon Suomen arvokasta luontoa niin kauan kuin siihen on mahdollisuudet, onneksi tuo tulee loppumaan jossainvaiheessa. Valitettavaa vain, että meidän lapsemme joutuvat kärsimään ja maksamaan kaiken sen vesistöjen kunnostuksen mitä vesistöt vaativat Vapon toimien jälkeen :(

 • TÖRKEYS

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kai siellä vapossakin on jonkinlainen johtaja joka voidaan laittaa edesvastuuseen moisesta röyhkeydestä . vai onko vastuulinen tahon mahdollisesti PEKKARINEN ?

 • 100M netti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siellä maalla ei ole edelleenkään pakko asua.

 • Kaupunkilainen maanomistaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vapo pois soilta. Suot ovat tärkeä osa Suomi-brändiä ja turpeenpolton hiilipäästö hirvittävä.

 • Makke

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko Vapo pitäisi lopettaa rikollisfirmana ja johto laittaa linnaan.

 • ympäristöministeri vastuuseen soiden tuhosta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihanaa, että on luontoa ymmärtävä ympäristöneuvos - onko tällainen oikeasti luvallista kohtelua. Vapo - aikasi on ohi. Lopettakaa soiden eli vesivarastojen tuhoaminen valtion suojeluksessa.

  Nosta Sinulle rohkea totuuden puhuja hattua ja rukoilen puolestasi. Olet aarre!

 • Puolueellinen on se yhtiön mieskin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pois sinisilmäisyydelle ja paulikselle: Eli teidän mielestä "yhtiön mies" on ainoa, joka saa päättää asioista? Entäpä jos tällä virkamiehellä on paikkansapitävää tietoa, jonka takia hänellä on SYY toimia miten toimii uskonnollisen dogman sijaan?

  Vapon kommentti on itse asiassa suoraan: Meidän mielestä meidän asioita ei saa hoitaa kukaan, jolla on mitään sanottavaa miedän toimia vastaan. Sinisilmäisiä ovat ne, jotka uskovat VAPO:n toimivan kansan eduksi ja noudattavan millään tasolla ympäristölainsäädäntöä. Vapohan on suoraan sanonut, että he haluavat lisää soita käyttöönsä - ja heidän edustajansa kommentit "ei tämä jräven ja joen humus voi johtua meidän lähelle avaamasta suosta" - siis täyttää PR-paskapuhetta, jota isot firmat ja poliitikot käyttää. Mikään ei ole heidän vika, jollei sitä voi aukottomasti todistaa. Sen sijaan esim. Anneli Jäätteenmäki sai lähteä "luotatmuksen puutteesta", kun meni sotkeutumaan salaisiin sopimuksiin USA:n ja Lipposen välillä. Ei tässä maassa oikeutta ole enää aikoihin ollut.

  Ja mitä pahaa siinä on, että ateisti päättää kirkollisverosta? Ei ateisti tarkoita antiteistiä, ja tällöin saataisiin tänne pohjolaankin vihdoinkin oikea uskonvapaus. Ja kyllä, minä kuulun kirkkoon mutten ole sinisilmäinen ja sokea. Olisi mielestäni korkea aika saada kaikki isot uskonnolliswet järjestöt kirkollisveron piiriin - ja jakaa sitten samalla tavalla tämä verotulo jäsenten yhteisöille.

 • Varjojen mies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö tässä tapauksessa Vapon toiminta voida tulkita viranomaisen uhkailuksi virantoimituksessa? Vapo yrittää vaikuttaa omassa asiassaan viranomaistoimintaan selvästi rankemmin kuin esimerkiksi lahjonnan avulla.

  Tällainen toiminta pitäisi kriminalisoida selvästi. Nykyisenkin lain oikeamielisen tulkinnan perusteella Vapo tulisi haastaa oikeuteen menettelystään.

 • Vapo oikeuteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Teitä Vapon kannattajia ei varmaan mitenkään häiritse se, että eteläisessä Suomessa jopa 95-98 prosenttia eri suopeistä on uhanalaisia tai, että alueellisesti yli 90 prosenttia soista on ojitettu. Samalla on pilattu tuhansien järvien vedenlaatu vuosikymmeniksi, tuhottu sekä riista- että muuta linnustoa, aiheutettu tulvia ja kuivuutta, lisätty ilmastopäästöjä ja viety elinympäristö ja marjamaat myös hyvin monilta ihmisiltä.

  Lisäksi Suomen jo metsäojitetuista on virallisten arvioiden ainakin miljoona hehtaaria ojitettu turhaan ja väärin perustein. Eikä siellä olisi tarpeeksi turvemaita siksi aikaa, kun turpeenpoltto lopullisesti kielletään?

 • Lähdesuoja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suo siellä, vetelä täällä. Luvan hakija työllistää luvan myöntäjän. Raivintoketju se on tämäkin !

 • paulis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kovaa vauhtia lisääntyy soita.Monet lammit heinättyneet ja umpeen kasvamassa.Löyttyyhän Suomesta maalaisjärjellä käyttäviä henkilöitä,ettei tarvita jäävääviä ottaa.Ylitalon julkinen kommentointi tuo selvästi yksipuolisen ja tuomio toisi jäävittävä.

 • Pois sinisilmäisyys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos turpeensuojelija päättää turpeen nostosta se olisi sama kuin ateisti päättäisi kirkollisverosta.

  Vapo haluaa että virkamiehillä ei ole vihreitä eikä muunkaan värisiä laseja tarkastellessaan lupa-asiaa. Kansalaisena odotan että virkamiehillä on puolueeton kanta asioihin. Mitä jos lapsesi hoidosta päättäisi lääkäri jonka uskonnollinen vakaumus kieltää rokotukset tai verensiirron.

  Jos vakaumus sotii viranhoitoa vastaa, on luovuttava jommasta kummasta.

 • tapsukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ihan oikein vapo toimii suosta on käytössä vain 1% pinta-alasta kylmä tulis monelle kirjottajalle jos ei turvetta käytettäs lämmitykseen vai onko parempi tuoda kivihiiltä Rovaniemen polttajilta Suomi tuskin on suurin päästöjen puolesta.

 • Kusti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Paha paikka , Vaalit tulossa ja Mauri tarvitsee rahaa , ja sitä rahaa on oman kylän yhtiöllä . Siellä Vapon pääkonttorissa on paljon seinäpinta-alaa johon, vaalien alla myyty "taulu" moniste, sopisi oikein hyvin ja seminaari päälle.

  Valtio ei välitä luonnosta tuon taivaallista jos se koskee sitä itseään, tai kuntia, jotka jätevesimonopolien turvin voivat ohijuoksuttaa jätevedet pudistamattomina luontoon.

  Mielenkiintoinen nähdä tämä kuvio loppuun Vääntääkö Vapo voiton .

 • Suot rauhaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos valtioneuvosto on linjannut, että turpeennosto on ohjattava jo ennestään ojitetuille soille, kuinka Vapolla yleensä on otsaa hakea nostolupaa luonnontilaisille soille. Käsittämätöntä röyhkeyttä valtionyhtiöltä. Jos aluhallinnon lupavirasto on yhtäänkään tehtäviensä tasolla, se tietysti hylkää kaikki sellaiset hakemukset, missä yritetään koskea ojittamattomaan suohon.

 • Suopursu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eiköhän Vapo ole jo raiskannut aivan tarpeeksi soita... Olisihan seuraavienkin sukupolvien varmaan mukava nauttia retkistä koskemattomilla/ojittamattomilla soilla.. Niitä ei turhan montaa ole jäljellä, varsinkaan täällä Etelä-Suomessa ... Jos ei ihmisten retkeilyn takia ni ainakin ainutlaatuisen suolajiston puolesta pyydän ettei kaikkea tarvi ahneuksissaan tuhota... Turpeen verotusta nostettava nopemmin kuin on suunnitteilla...

 • sekakäyttäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pois sinisilmäisyys,

  virkamieshän oli toiminut, ei mitenkään vakaumusta edustaen, vaan valtioneuvoston linjaa noudattaen kirjoittaessaan aiheesta. Vapo siis halusi syrjäyttää virkamiehen, joka noudattaa eduskunnan tahtoa ympäristönsuojeluun liittyvissä asioissa.

 • Vapo pois soilta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vapolla ei ole toiminnassaan mitään rääpyä. Sehän voi toimia vuosikausia ilman ympäristölupaa, kuten Hartolassa tapahtui. Luulis, että tällaiset rikolliset olisi jo hirressä, mutta koska Suomen ympäristölainsäädäntö on niin lepsua ja rangaistukset olemattomia, niin varmaankin he selviävät huomautuksella; tsot, tsot ei nuin saisi oikeastaan tehdä ja vähän heristetään sormea päälle.

  Tapsukalle: Vai on Suomen soista 1% käytössä. Jo pelkästään metsäojitus on nielaissut luonnontilaisista soista 60%.

 • Puhis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimimerkki "Suot rauhaan", Valtioneuvoston linjaus on vain poliitikkojen sananhelinää, sillä ei ole paskankaan väliä lupaharkintaan. Niin pitkään kuin ojittamattomia soita ei ole jonkin lain perusteella suojeltu, ne ovat vapaata riistaa turvetuotannolla. Tässä maassa eletään kuitenkin lakien mukaan, ei Valtioneuvoston "linjausten".

  Ja mihinkään lakiin tuo linjaus ei päädy, valitettavasti. Tämä olkoot osoituksena poliitikkojen kaksinaamaisuudesta.

 • Tuomas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Todella kapea katseisesti täälä arvostellaan Vapon toimia,selvästi asialla on asiasta täysin tietämättömät ihmiset jotka ovat vain lukeneet pienen uutisen asiasta ja sen pohjalta muodostaneet kantansa. Kyllä Suomessa soita riittää,tutkimuksen mukaan vain 2% prosenttia on turpeentuotantoalueina ja turvetta itseasiassa syntyy vuodessa enemmän kuin sitä nostetaan. Kritisoijat eivät ole myöskään ajatelleet sitä millä turpeesta saatava energia korvattaisiin jos turpeen nosto lopetettaisiin,huomattavasti enemmän saastuttavilla öljyllä ja kivihiilellä tietysti! Kyllä minunkin mielestä luonnonmukaisia soita saa jättää paljon rauhaan mutta jo valmiiksi ojitettuja soita voidaan kyllä ottaa vallan hyvin käyttöön. Turvetuotanto on myöskin todella tärkeä työllistäjä syrjäseuduilla,jos sekin otetaan pois niin maaseutu kuoleentuu lopunkin!

 • Kustaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On hyvä ja järkevä ,että käytämme jo ojitetut suot turve tuotannossa, näin säätämme tuleville sukupolville jotain. Hyvä kun joku päätäjistä uskaltaa olla erimieltä, kun vastassa on iso turveyhtiö Vapo. Olisiko turveyhtiössä kenties hyllytyksen paikkoja avoinna

 • Hamara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vapo on itse jäävi esittämään mitään tällaista virkamiehen esteellisyydestä sillä se on itse täysin esteellinen. Vapo on saatava pois nevoilta hävittämästä niitä ja ojituspolitiikka on tässä maassa muutenkin laitettava harkintaan perusteellisesti. Ojittaminen aiheuttaa valtavan osan vesien saastumisesta.

 • Rudolf

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Se on hienoa, että yritys voi kertoa valtiolle, kuka sen lupia tarkastaa. Olisipa kaikilla muillakin yritykseillä yhtä paljon valtaa (tai pissiä päässä) kuin Vapolla.

 • Ahneutta ilmassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Työtöhan tuo turveteollisuus on antanut hyvä niin, mutta näyttää menneen homma viime vuosina jo ahneuden puolelle.Tuotontoalueita runnotaan tällä hetkellä armotta asutuksen viereen ja järvien läheisyyteen. Ei ole VAPO oikein miettinyt mitä omalle imagolle tapahtuu kohta. Ei tälläistä menoa viiti enää monet paikalliset katsoa. VAPO kusee tällä tavalla omille kintuilleen.

 • Maalämpö rules

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joo, ja vapon toimintaa kuvaa myös se, että ensin valtion taholta kehotettiin ihmisiä pellettien käyttöön ja kun pellettejä rupes meneen kaupaksi, tuli VaPo ja söi kilpailun markkinoilta pois. Tämä nyt ei liity mitenkään turpeeseen, mutta on se perkele kumma jos yx yhtiö sais huseerata kui huvittaa. Jos virkamies ei tyydytä, eikun mies vaihtoon.

 • Hallituksen uskottavuus pelissä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt mitataan hallituksen rehellisyys siinä, tahtooko se todella suojata luonnontilaiset, ojittamattomat suot turvetuotannolta, vai onko tuo vain pelkkää vaaleja edeltävää hämäystä. Jos hallitus on tosissaan, se ryhtyy toimenpiteisiin estääkseen luonnontilaisten soiden joutumisen Vapon bisneksenteon välineeksi. Jos se ei ole tosissaan, se tuskin edes kommentoi näitä Vapon törkeitä ylilyöntejä.

  Joka tapauksessa nyt viimeistään kaikkien tulisi huomata, että ainakin Vapo on menettänyt uskottavuutensa. Toivottavasti hallitus ei menetä uskottavuuttaan, vaan todella tekee selväksi, että luonnontilaisten soiden ottaminen turpeennostoon ei käy ja myös pitää huolen, että hallituksen julkisuuteen esittämä luonnontilaisia soita koskeva linja toteutuu käytännössäkin.

 • aimo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oikein, pois tuollaiset röyhkeät lobbarivirkamiehet jotka eivät osaa tehtäviänsä.

 • korpikuus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Varmaan Vapon kannalta olisi mukavaa jos kaikki virkamiehet alistuisivat "maan tavan" alle ja periaatepäätöksistä sun muista välittämättä hyväksyisivät kaikki turpeenottohakemukset.

  Tuo hesarin keväinen vieraskynäkirjoitus oli täysin asiallinen, ainoa kohta mikä vähän pistää silmään on viimeisen kappaleen lopun toteamus;

  "Nykyinen tilanne, jossa turveteollisuus tavoittelee luonnon monimuotoisuuden ja virkistyskäytön kannalta tärkeitä suojelualueiden ulkopuolisia, vielä ojittamattomia suokohteita, on kestämätön. Irlanti on jo ilmoittanut luopuvansa turpeen nostosta kokonaan. Parin vuosikymmenen siirtymäajalla Suomen pitäisi tehdä samoin. "

  Toinen vaihtoehto olisi vähentää turpeen käyttöä ja tavalla tai toisella kohdistaa se selvästi vähän luontoarvoja sisältävillä kunnolla ojitetuille soille. Tämä edellyttäisi kuitenkin Vapon saamista kuriin, sillä isot syväturpeiset suot joilla luontoarvoja yleensä on, ovat ne joilla kovaa voittoa tehdään.

  Jotta pikkusoiden käyttämisestä saataisiin oikeasti yhtiöille mielekästä, pitäisi kenties turpeen vero taas poistaa ja lisätä tukia itse tuotantoon.

  Ja mitä tulee turvetuotannossa oleviin prosenttimääriin, niin toki luku on pieni varsinkin kaikkiin joskus turvemaiksi luettuihin alueisiin verraten. Oikeita avosoita tuosta määrästä on kuitenkin vain osa, kun ojitetut talousmetsät ja puustoiset rämeet ja korvet lasketaan pois. Maatalous ja metsätalous ovat tehneet huomattavasti enemmän vahinkoa kuin Vapo tähän mennessä, mutta ei ole mitään järkeä antaa Vapolle oikeutta tehdä saman verran vahinkoa, ei edes tasapuolisuuden nimissä.

 • JepJep

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämähän on ihan normi toimintaa näillä vuosikymmeniä erityiskohtelua saaneilta valtio-omisteisilta tai valtioenemmistöisiltä yhtiöiltä. Tällä tavoinhan esim. Kemijoki Oy on toiminut vuosikymmenet Pohjois-Suomessa. Välillä hyvinkin julkisuudessa ja välillä kulissien taakse osittain piiloutuen. Tällaiset yhtiöt uskaltavat ja kehtaavat, kun tietävät etteivät joudu asiasta minkäänlaiseen vastuuseen. Käytännössähän mm. tuolla pohjoisessa Suomessa Kemijoki Oy on vuosikymmenet valinnut lupa-asioista päättävät paikoilleen. Tänä päivänä, kun asioiden järjestely tuolla tavoin ei enää niin yksinkertaista olekaan, yritetään sitten tällaisilla keinoin ja mustamaalaamalla saada päätökset lakeihin ja tosiasioihin perustuen tekevät ihmiset pois päättämästä.

 • Jönsson

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vain 0,7 % suoalasta on turvetuotannon piirissä. Turvekerros kasvaa 1 mm / v. eli 10 cm 100 vuodessa. Yhdessä vuodessa tuotannossa olevan turvesuon pinta alenee noin 10 cm. Jos o,7 suota sadasta menettää 10 cm. vuodessa, mutta 99 suota kasvaa 10 cm. sadassa vuodessa, kasvaa turpeen määrä soissamme, vaikka biologiasta vieraantuneet cityvihreät väittävät sen olevan uusiutumaton luonnonvara. Mutta mikäs siinä. Lopetetaan turpeen käyttö polttoaineena, kasvihuoneissa, talojen pihoissa, kaupunkien viherrakentamisessa, hevostallien kuivikkeena, biodieselin raaka-aineena, tekstiilikuituna, eristeenä ja öljyntorjunnassa. Sovitaanko, cityviherhöperöt, että lopetetaan kaikki turpeen käyttö? Kyllä se tuotanto nimittäin loppuu, kun kulutus loppuu. On vain älyllisesti epärehellistä kuluttaa turvetta ja sitten vaatia sen tuotannon lopettamista. Ei Vapo turvetta itselleen nosta, vaan meille ihmisille.

 • Polkekaa VAPO suohon!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen suot kasvavat paksuutta keskimäärin 0,5 mm vuodessa. Ei siis kovin nopeasti. Uuden suon kehittyminen turpeen keruu kuntoon vie niin kauan, että kasvulla ei ole mitään merkitystä. Uusiutumaton luonnonvara siis. Kaiken lisäksi turpeesta tulee hiilidioksidia tulee enemmän kuin hiilen poltosta.

  Raimo Sailas on ottanut kymmeniin asioihin kantaa ja siellä se vaan istuu.. kuten pitääkin. Mikä se sellainen virkamies on, joka ei suutaan avaa kun oikaistavaa näkee. Päätösten perustelut ovat julkisia. Siispä päätöksiä lukemaan ja jos oikeita virheitä löytyy, ne pitää oikaista. Vaan tuskimpa löytyy. VAPO vain haluaa vaihtaa tilalle henkilön, joka sopii heidän bisnekseensä paremmin. On muuten härskiä toimintaa.

 • Surullisen tyypillistä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kovasti vaihtelee toimittajien suhtautuminen jääviyksistä uutisoitaessa... Ottamatta kantaa tähän suoasiaan - on surullista nähdä, että yhtiö, jonka tv-lupamaksua kaikki maksavat käyttää näitä uutisia tällaiseen mielipideviljelyyn.

  Mitä SYKEn toimintaan tulee, olisi syytä suhtautua siihenkin hieman kriittisesti. Tutkijan asenteellisuus voi olla ratkaisevassa roolissa tehtäessä päätöksiä organisaatiossa, jolla ei ole mitään taloudellista pelotetta päätöksiensä vastapainoksi (ei siis mitään suoranaista vastuuta). Nyt kannattaisi monen pysähtyä miettimään ketkä kaikki niitä pahiksia itseasiassa ovatkaan - mikäli mieleen tulee ainoastaan Vapo, syytä olisi tutustua myös esim. Esa Erannin Suomen ympäristöpolitiikka - kestävää kehitystä vai vastuutonta vallankäyttöä (löytyy netistä).

 • Tuoreessa muistissa on vielä...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ...Kun uutisoitiin VTT:n tutkijan turvekontakteista - taisi saada hieman erilaisen uutisoinnin?! Surullista käyttäytymistä medialta - syytä olisi edes itse olla objektiivinen, tai sitten JÄÄVÄTÄ itsensä kyseisien juttujen kirjoittelusta.

  Joku saattaisi jopa puhua etelän mediasta - mutta eihän sitä ole olemassakaan?!

 • Arviiti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko turveluvituksen historian ajan Vapon hakemukset ovat olleet ylimielisimpiä ja asenne turvetuotannon aiheuttamia haittoja ja vahinkoja kohtaan vähättelevän röyhkeä. Paha asennevamma on Vapossa ja sen toiminta vastoin valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita. Koko turvetuotananon historian ajan toiminta on heikentänyt mm. vesialueen omistajien omaisuuden arvoa, turvebisnestä on tehty koko ajan toisten omaisuuden kustannuksella.

  Soiden polttamista tullaan vielä tulevaisuudessa kauhistelemaan enemmän kuin mitään muuta ympäristön hävittämistä.

 • Pirjo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ihanat lainaukset Vapon kirjelmästä! :D

  Olisivat edes laittaneet jonkun kirjoittamaan tekstin puhtaaksi, kun ei tekstin laatija kerran osaa alkeellisiakaan oikeinkirjoitussääntöjä...

 • Höpö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eipä osata Vapossa edes kirjoittaa "...tietoinen kuin yhtiö, jotia edustamamme".

 • H. Hartikainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onpa härskiä toimintaa valtion omistamalta yhtiöltä. Vielä kehtaa julkistaa härskin halunsa hyllyttää alan virkamies. Vapo hoi, teitä ei tarvita lainkaan. Korruptoitu maakaasu itänaapurista on pulmusen putipuhdasta Vapon turpeeseen verrattuna. Katsokaa vaikkapa Piensaimaan surkeaa tilaa. Vapon turpeennostosta ei kuulemma synny kuin juomakelpoista lähdevettä. Jos joku muuta väittää, tulee tupenrapinat!

 • Turve pysyköön suolla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koko turvetuotanto on lopetettava Suomessa. Mikään muu ei ole pilannut suomalaisia vesistöjä niinkuin se. Suomalaisen luonnon virkistyskäyttö työllistää paljon enemmän kuin turvetuotanto. Kuka haluaa järvensä veden muuttuvan kahvin väriseksi? Kuka tutkisi Vapon ja poliitikkojen kytkennät ja kuinka paljon Vapo käyttää turvelobbaukseen rahaa. Onneksi EU ei hyväksynyt turvetta uusiutuvaksi energialähteeksi.

 • Kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Täällä monet huutaa Vapon oletetusta röyhkeydestä. Todellinen röyhkeä on virkamies joka alkoi kirjoittaa lehteen soiden suojelun puolesta. Tuo jos mikä osoittaa täysin puolueellista näkökantaa ja toimintaa.

  Mitä yleensä lupa-asioista päättävä tekee kirjoittamassa lehteen. Hänenhän pitäisi olla puolueeton. Lehtimielipiteellä hän menettää puolueellisuutensa.

  Ei oikeudenkaan tuomari mene lehteen etukäteen kirjoittaan tulevan tuomion laatua edes yleisellä tasolla.

  Tässä nyt nähdään miten vihreä-liike on soluttautunut lupaviranomaisiin. Nyt aletaan jo olla niin varmoja, että kirjoitellaan kansan aivopesemiseksi lehtiin johdattelevia kirjoituksia.

  On aika jo saada tämä hulluus loppumaan ja nuo viherpiipertäjät pois päättämästä.

 • laki ei sama kaikille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässä nähdään se valitettava suomalainen oikeiuskäsitys - kun asia on "oikea" voidaan laki ohittaa. Näinhän kävi Natura asioissa ja näin on käöynyt monissa monissa ympäristöhallinnon asioissa. Tällähän sitä ihmisten oikeudentajua ja lainkuuliaisuutta ylläpidetään. Mediakin on vallan vahtikoiran roolinsa unohtaen toiminut kuten muisskain totalitaristisissa maissa - myötäillyt vallankäyttäjiä.

  Täälläkin kirjoittaville kaiken vihaajille ei tämä asia ole ongelma kun puolustetaan näinkin hyvää asiaa.

 • Vapon mafia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Touhu on kuin kehitysmaissa tai Venäjällä: Vapo haluaa varmistaa etukäteen, että lupakäsittelijöinä ovat "oikeat" henkilöt. Näin saadaan myös "oikeat" päätökset ja homma vaikuttaa lailliselta. Tämä on kans yksi maan tapa, joka on vallitseva niillä alueilla, joilla Vapo huseeraa. Poliitikot on jo ostettuja, vielä pitäisi virkamiehtet ja tuomarit ostaa. On siinä Jonkalla työsarkaa, toivottavasti terveyttä riittää.

 • Pakkosuojellun suomaan omistaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki suot joutavat kuivattaviksi, sillä niissä ei kasva muita kuin itikoita ja muita tarpeettomia kiusankappaleita! Pelloiksi ja metsämaaksi raivattuina niistä saadaan parhain kansantaloudellinen hyöty, kunhan ensin otetaan turpeista parhaat käyttöön. Kaikenmaailman viherpiipertäjät ja muut aivottomat voivat keskittyä suojelemaan vain omaa maatilkkuaan, mikäli sellaista löytyy, jos sieltäkään, eli kirkkomaalta.

 • huolestunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaikki virkamiehet ja päättäjät ,jotka eivät toimi lakien ja asetusten mukaan hyllylle ja nopeasti.Hehän hävittävät ja tuhoavat meidän ja lastemme luontoa.Oman ja firman etuus ja voittojen tavoittelu on röyhkeää ja asiatonta.----Järjestus ja lain noudattaminen tällekin firmalle---Vapolle !!!!

 • Make B. Lieve

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse asiaan en osaa ottaa kantaa, mutta ihmettelen näitä Vapon turvenuijia, kun eivät näemmä osaa suutuspäissään kirjoittaa yhtä virkettä ilman kolmea pahaa kielivirhettä.

 • Mustaa ja valkoista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taas On oiva tilaisuusa kommenteissa purkaa herravihaa ja haukkua yhden yhtiö "Ahneutta" "Röyhkeyttä", vaaleja odottelevat sitten heittelevät väliin täkyjä joilla viisotaan että "muiden syy". ihan hauskaahan näitä on lukea...

 • Mielivalta kuriin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  En tiedä mitä ajatella Suomen soista, mutta "Pois sinisilmäisyys" on oikeassa.

  Mitä jos viranomaiset alkavat arvioida erinäköisiä hakemuksia uskomustensa, eivätkä Suomen lakien mukaan? Siinä saisi yritystoiminta-, rakennuslupa-, passi-, ajokortti-, lääkelupa-, yms hakemukset kyytiä.

  Asiantuntemus ja kaikenlaiset esteellisyydet pitäisi saada julkisuuteen, sillä ne ovat kriittisiä kaikkien kansalaisten oikeuksille. Mielestäni jopa tasa-arvo ja kielikysymykset tulee kakkosena.

 • Jänkhä-Joonas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Just joo. Vapo haluaa siis syrjään hallituksen alaisen virkamiehen, joka noudattaa viranhoidossaan hallituksen linjauksia. Kas kun Vapo ei vaadi hallituksen erottamista. On niillä otsaa!

 • Entä Sailas?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  pois sinisilmäisyys: Syytä hiukan tutkia perustuslakia ja sen soveltamistapaa Suomessa mitä tulee kansalaisen oikeuksiin ilmaista mielipiteitä julkisuudessa!!

  Ja toisaalta, jos virkamies halutaan asettaa tiukasti takaisin tontilleen, on sinne asetettava myös VVM:n sailakset yms. säätäjät, jotka säännöllisesti kertovat julkisuudessa meille ainoan vaihtoehdon talouspolitiikasta (sic!)

 • Tuoreessa muistissa on vielä...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ...uutisointi VTT-tutkijan turveyhteyksistä - uutisoitiin hieman eri valossa. Surullista. Tulisiko jonkun toimituksessa kenties jäävätä itsensä?

  (Näitä kommenttejakin tunnutaan pidettävän asiattomina ja sensuroidaan, mikäli ne muusta asiallisuudestaan huolimatta kritisoivat toimittajan menettelyä - hyvä journalistinen tapa?)

  Mitä ympäristöneuvoksen toimintaan tulee olisi syytä pitää mielessä, että SYKEllä ei ole mitään taloudellista pelotetta (eikä siten suoraa vastuuta) päätöksiensä seuraamuksista, aivan kuten VTT:lläkään (periaatteessa), joten tutkijan tai tässä tapauksessa virkamiehen asenteellisuudella voi olla ratkaiseva merkitys päätöksessä!

  Lisää SYKEstä voi lukea Esa Erannin kirjasta, jonka nimeä en tässä mainitse, jottei tätä kommenttia taas sensuroitaisi.

 • Kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aikamoista painostusta, maatalousmafian toimintaa pahimmillaan. Samoin painostettiin kalkkunoiden karmeisiin kuljetuksiin puuttunut eläinlääkäri siirtymään muihin tehtäviin.

 • Suoukko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ostakaa kivihiiltä ja maakaasua,turvenuijat! Kriisiaikoina niitä ei ole saatavilla.Kaukolämpötalot jäävät kylmilleen.

 • Jules

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei näytä VAPON röyhkeydellä olevan mitään rajoja. 90% kansasta vastustaa turpeen nostoa, suppea porukka päätti antaa erittäin saastuttavalle energialle veroedun. Nyt uhataan virkamiestä joka noudatta voimassa olevia lakeja ja määräyksiä! Kyllä pitäisi nyt löytyä VAPOn ohjauksesta vastaavalta ministeriltä selkärankaa potkaista tälläiset johtajat VAPOSTA ulos, jotka vaativat virkamiehiä laittomuuksiin. Taitaa kuitenkin "maan tapa" olla, ettei ministeri voi vaikuttaa omistajana mihinkään. Vain yksityisessä yhtiössä on omistajalla valtaa, valtio omistajana on hampaaton.

 • Suopursu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomella ei ole varaa menettää enää yhtäkään neliömetriä luonnontilaisista soista, sillä niitä on niin vähän. Ei tarvitse paljoakaan selata maastokarttoja kun huomaa täysin ylimitoitetun soiden ojituksen määrän. On aivan ymmärrettävää että ympäristöneuvos Antti Ylitalo on julkaissut luonnontilaisia soita puolustavan kirjoituksen. Vapo puolestaan voisi katsoa peiliin. Se on valmis tuhoamaan luontoarvoiltaan mittaamattoman hienoja suoalueita pelkästään ahneen voitontavoittelun takia. Vapon toimintaa pitää vastaisuudessakin seurata isolla suurennuslasilla. Lisäksi pitäisi tehdä päätös turvetuotannon vähentämisestä maassamme. Turvetuotanto likaa vesistöjä ja lisää ilmaston lämpenemistä. Käytännössä turvetuotanto ei ole edes uusiutuva luonnonvara, koska suon palautuminen ennalleen turpeennoston jälkeen kestää hyvin kauan.

 • Objektiivista päätöksentekoa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalaisen byrokratian erityispiirre on se, että täällä jotakin asiaa vastustavat henkilöt nimitetään päättämään asioista, joita he vastustavat.

 • Ken on heistä kaikkein jäävein?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vapolta alkavat keinot loppua eikä brändäys tahdo millään onnistua. Prosenttikampanjakin osoitettiin valheelliseksi. Melkein säälittää.

  Ylitalon ja Heikkilän kirjoitus oli varsin asiallinen. Jos kirjoitus olisi myötäillyt voimakkaasti Vapon kantaa ja vaatinut esim. luonnontilaisille soille ilman muuta lupia, olisiko se silloin ollut Vapon mielestä "objektiivinen ja puolueeton"?

  Miksi esim. Keski-Suomen 3. vaihemaakuntakaavan viranomaisneuvottelussa on läsnä Turveteollisuusliiton toimitusjohtaja? Miksi kaavan selvitystyöryhmässä on Vapon edustaja? Eivätkö he ole yhtään jäävejä? (Keski-Suomen liiton sivut.)

  Eikö ydinvoimaratkaisussa esteelliseksi todettu virkamies ole ollut TEM:ssä pahasti kallellaan myös Vapoon päin, koska hän on ollut Vapon hallituksen puheenjohtajana? Ilmankos Suomi on EU:ssa ajanut päästöiltään kivihiiltäkin pahempaa turvetta uusituvaksi.

  Luonnontila-sivuston mukaan Suomen soiden ojitusaste Oulun eteläpuolella on noin 80 prosenttia, Oulun pohjoispuolella hieman yli 40 prosenttia. Luulisi Vapolle löytyvän ojitettuja soita ja turvepeltoja, joita alueidenkäyttötavoitteetkin edellyttävät käytettävän ja Vapokin sanoo käyttävänsä.

  Suot ovat elintärkeitä ja korvaamattomia luonnon tasapainon kannalta (mm. vesitalouden, tulvasuojelun, pohjavesien, luonnon monimuotoisuuden).

  Luontotyyppien uhanalaisuusarviointi 2008 osoitti, että Lapin ja Koillismaan eteläpuolella suoluonto voi odotettuakin huonommin: 96 prosenttia suoluontotyypeistä on uhanalaisia tai silmälläpidettäviä (esim. useat korpi- ja lettotyypit). "Ojittamattomia soita on syytä varjella luontoa muuttavalta maankäytöltä ja maankäytön hydrologisilta etävaikutuksilta", sanoo tutkimuksen yhteenveto.

  Mutta mitä tekevät valtioenemmistöinen Vapo ja muut turpeenkaivajat valtavien tukiaisten turvin? Haluavat tuhota pohjia myöten myös luonnontilaisia soita, joiden hävityksen ja polttamisen etävaikutukset säteilevät vesistöihin ja ilmastoon tavalla, jota on mahdoton korjata.

 • joo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kai nuo turvesuot on joskus pilannutkin vesistöjä, mutta onkohan enään niin?

  Kaikenmoisia altaita soilla näkee, voi tietysti olla että niitä tehdään vain huvinvuoksi. Sitten kun on paljon hyviä keinoja energiantuotantoon, niin kannattaa turvetuotanto lopettaa. Joku kirjoitti, että metsätalous on pilannut 60% luonnotilaista soista, myös maatalous paljon. Kannattaa katsoa sinne suuntaan vesistöjen pilaamisen suhteen...

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Jo yli 150 000 asiakasta ilman sähköä

Video: Uutisvideot: Tuuli yltyy Vaasassa – tuhot vielä pieniä
Video

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä