Kotimaa |

Vartija ei saa sulkea myymälävarasta lukkojen taakse

Poliisin mukaan kauppojen ja kauppakeskusten vartijat ylittävät oikeuksiaan ottaessaan kiinni näpistelijöitä. Varkaita saatetaan panna lukkojen taakse, vaikka vartijoilla ei ole siihen oikeutta. Eduskunnan oikeusasiamies tutkii parhaillaan, käytetäänkö kauppakeskuksiin rakennettuja putkamaisia tiloja lainvastaisella tavalla.

Vartija kävelee ruokakaupan hyllyjen välissä.
Kuva: YLE

Kun kaupan valvontakamera kertoo, että asiakas yrittää kuljettaa olutta tai lenkkitossuja kassan ohi, vartija on kärppänä paikalla.

- Hän ilmoittaa, missä töissä on ja sanoo, että nyt pitäisi avata kassi. Yleensä siinä vaiheessa siirrytään sivummalle, koska harva haluaa kassajonon edessä levitellä tavaroitaan. Sen jälkeen asiasta ilmoitetaan poliisille, jonka odottelu saattaa kestää tuntejakin, kertoo vartijana työskentelevä Turvallisuusalan ammattiliiton puheenjohtaja Harri Jonkka.

Vartija on odottelun ajan syrjässä muista töistä. Hänellä ei kuitenkaan ole oikeutta panna rötöstelijää lukkojen taakse, eli säilöön, vaan poliisia pitää odottaa yhdessä kiinniotetun kanssa.

"Kopittaminen" ongelmana

Poliisihallituksen turvallisuusalan valvontayksikölle lainvastainen säilössäpito on kuitenkin tuttu ilmiö.

- Poliisihallitus on valvonnassa pannut merkille, että jonkinlaisia ylilyöntejä on tapahtunut, sanoo poliisiylitarkastaja Marko Rahikainen.

Valvontaa on Rahikaisen mukaan tehostettu. Hän kuitenkin korostaa, että "ylilyönneissä" on kyse yksittäistapauksista.

Erityisen ongelmallista on, että moniin kauppakeskuksiin ja isoihin kaupoihin on rakennettu lähes poliisiputkaa muistuttavia säilössäpitotiloja. Valvontayksikön mukaan tällaisia koppeja on huomattavan paljon.

- Tällaisten säilyttämistilojen käyttö on luvatonta. Joissakin tapauksissa on epäilty, että näitä tiloja on kuitenkin käytetty säilyttämiseen, Rahikainen sanoo.

Oikeusasiamies tutkii asiaa

Eduskunnan oikeusasiamies on omasta aloitteestaan käynnistänyt tutkinnan asiasta. Tarkoitus on tutkia muun muassa kuinka paljon yksityisten ylläpitämiä putkakoppeja on, miten paljon niitä käytetään ja onko poliisi ollut hereillä asian suhteen. Oikeusasiamiehen mukaan kauppakeskusten säilyttämistilat ovat yleinen ilmiö.

- Kysymys on ihmisten henkilökohtaiseen vapauteen puuttumisesta ja toisaalta niistä rajoista, joissa julkisia tehtäviä voidaan siirtää yksityisten tehtäväksi, sanoo vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Juha Haapamäki.

Oikeusasiamiehen tekemä tutkinta vie useita kuukausia.

- Jos vartijoille halutaan säilössäpito-oikeutta se edellyttää, että asiasta säädetään laki. Perustuslakivaliokunta on kuitenkin ollut tähän mennessä säilössäpidon suhteen varsin tiukkana.

Ammattiliitto vaatii oikeutta säilössäpitoon

Turvallisuusalan ammattiliiton puheenjohtajan, vartija Harri Jonkan mielestä ongelmien suurin syy on se, että vartijoiden oikeudet ovat käytännön työssä riittämättömät. Etujärjestö vaatii vartijoille oikeutta lyhytaikaiseen säilössäpitoon.

- Osa kohdehenkilöistä voi olla todella aggressiivisia kiinniottotilanteessa. Oikeus pitäisi saada jo vartijan työturvallisuuden takia, Jonkka sanoo.

Kommentoi aihetta (136 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • jagge

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi taas tuntuu että vartijoista tehdään syyllisiä. Jos varastetaan niin silloin saa kyllä olettaa että vastaa myös seurauksista. En ymmärrä että varkaita pidetään kuin kukkaa kämmenellä ja pehmoillaan. Koppiin vaan! Jenkeissä lyödään rautoihin saman tien, meillä taas taputetaan päälaelle ja heristetään sormea vartijalle. Hei haloo! Rikolliset pääsevät kuin koirat veräjästä ja viattomia rangaistaan.

 • wamba

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myymälävaras pitäisi vielä poreammeeseen odottelemaan ja tarjota päälle lounas jonka kustantaisi liike josta hän käy päivittäin varastamassa ruokansa. Tosiasia on se ettei kukaan jää kiinni ensimmäisellä kerralla...

 • Ei yllättynyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikös se ole ihan normaalia että tämmöistä tutkitaaan. Suomessa rikollisilla enemmän oikeuksia kuon lainkuuliaisilla ihmisillä.

 • emppu52

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei voi olla totta! Aivan kohtuutonta, että vartija / turvahenkilö joutuu oman henkensä uhalla odottelemaan poliisia tuntikausia jonkun huumehörhön kanssa...lakiin muutos ja äkkiä!

 • joe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taas on valittu pölhöin mahdollinen työ. Poliisi ei ehdi paikalle, joten vartija painii pari tuntia rosvon kanssa. Lopputuloksena parin kuukauden tutkinta. Taas siirtyy verovaroja juristien taskuun.

 • Setämies

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siinä sitä sitten onkin vartijalla tekemistä, mikäli voro koko ajan koettaa häipyä paikalta, ja jos onnistuu katoamaan ennen kuin poliisi ehtii paikalle niin on siinä vartijalla sitten jotain selittämistä. Kuinka tämä sitten sujuu, kun vartijan pitää vahtia yhtä konnaa niin sinä aikana muut lurjukset tekevät pahojaan sen kun

  vaan ehtivät. Ennen sentään kuului asiaan että järjestysmies vei häiriköt putkaan odottamaan poliisin tulemista paikalle.

 • Maksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä rikollisten paapominen on jotain aivan käsittämätöntä!

  Joku tolkku tähän pitäisi saada, tuomiot kovemmiksi ja vankilat ankeammiksi. Lisäksi vartioilla pitää olla oikeus puutua rötöstelyyn, kun nykyisellään poliisia on turha odottaa paikalle alta puolen tunnin ellei ihmisiä ole vaarassa.

 • naturesson

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vartijoiden oikeudet riittämättömät? Aika vapaasti saavat hakata teinejä porttikäytävien ja asematunnelien kätköissä. Jos valvontakameroita on lähellä, niin ei kuin vain soitto radiopuhelimella valvontakoppiin ja kamera zoomaa pois tapahtumien keskiöstä siksi aikaa, kun pojat pitävät lystiä.

 • Verutum

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitää ilmeisesti odotella tunti poliisia istumalla raudoitetun asiakkaan selän päällä kassalinjojen edessä. Pääsee kansalaisaktivistit ihmettelemään miten paljon ihminen voi yrittää purra, potkia, lyödä, kynsiä, sylkeä vain siksi, että jäi kiinni näpistyksestä, jonka sakkoja ei tarvitse edes maksaa. Käykää ihmiset katsommassa miten paljon hävikki nostaa hintoja kaupassa tänä päivänä. Ei ne siitä varmasti laske, jos näpistykset laskee, mutta nousee varmasti. Sinä maksat laskun.

 • Jaska M

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiinniotettu voidaan lain mukaan pistää putkaan, nimittäin pakkotilalain perusteella. Tällöin kuitenkin kohdehenkilön käytös pitää olla jo todella aggressiivista ja sellaista että tilannetta ei voida enää muuten hoitaa. Esimerkiksi aineissa oleva narkomaani ei taltu välttämättä vaikka henkilöä pitelisi useampikin mies paikallaan tai yrittäisi saada käsirautoihin ja tällaisen henkilön kanssa samaan tilaan meneminen voi olla erittäin vaarallista kun ei edes tiedä onko henkilöllä mukana veitsi, huumeruisku tai jotain muuta kättä pidempää. Mutta yksin tällaistakaan henkilöä ei saisi jättää ilman valvontaa, eli henkilö pitäisi aina olla valvonnan alla.

 • syytön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitäs sitten kun vartija tekee virheen ja laittaa syyttömän koppiin, itselleni kävi niin, että lapsena menin ekaa kertaa juuri avatulle ostarille ja vartija hyökkäsi heti kimppuun, otti kiinni ja huusi, ettetkö ymmärä sulla on porttikielto tänne! Vaikka asia selviteltiin jälkeenpäin anteeksipyyntöinen, niin kyllä siitä jäljet jäi...eikä ostarit tai vartija tunnu kauhean mukavilta asioilta.

 • IsoJorma

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oliskohan tässä maassa jo lähtökohtaisesti jotain pielessä kerran ihmiset joutuvat varastelemaan....

 • Vanhus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä tätä käytetään väärin. Olin tuntikausia kopissa turhan varkausepäilyn vuoksi, kyse oli siis kaksi euroa maksavasta tavarasta. Olo meni aika heikoksi.

 • aitosuomalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei, en voi käsittää tätäkään oikeusasiamiehen tai oikeammin vääryysasiamiehen tämänkertaistakaan päästöstä! Kaiken maailman rikolliset saa vaikka murhata ihmisiä joutumatta vastuuseen, mutta sitten kun joku rikollinen otetaan kiinni, alkaa ns. lainoppinut lässyttää siitä, että rikollista on kohdeltu väärin. Kierouttaako lainopinnot ihmisen mielen vai missä on vika?

 • tunkua "selliin" varmaan on

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nimim.Ah

  Ehkä Usassa on vähän enemmän porukkaakin kuin suomessa..

  Kaikki on suhteellista...

  Kauanko pitää kansalaisten kattoa tätä rikollisten paapomista..

  Tosiaan vankiloissa taulu TV: t ja netit ... ei varmaan missään muualla kuin sumessa näin hienoa "selli"kalustusta..voi ziiisus...

 • moppi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vartija ei voi mennä tupakalle kun åijä kuolee kopissa

 • Minipoliisiko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kun täällä porukka haluaa vartijoille oikeus pidättämiseen ja säilöönottamiseen, pitää vartijoiden koulutukseen panostaa enemmän, ja oikeus toimia vartijana luvanvaraiseksi.

  Nyt nimittäin kaikenlaiset keskenkasvuiset pari kuukautta salilla käyneet, ja vapaaottelunperuskurssilla aloittaneet voivat vapaasti toimia vartijoina. Kaikenlaisia ylilyöntejäkin tapahtuu. Kenellä on silloin vastuu? Vartijat ei toista vartijaa vasikoi, ja firmat tottakai kiistävät kaiken negatiivisen...

 • JTA

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä mielestäni näpistelijät voidaan lukita koppiin myymälöissäkin jos ei poliisia kuulu riittävän nopeasti. Näpistykset ja varkaudet ovat lisääntyneet huimasti sen jälkeen kun sakkojen muuntorangaistuksen lopetettiin. On oikeasti ihmisiä jotka syyllistyy toistuviin näpistyksiin ja varkauksiin, eikä sitä kierrettä katkaista. On turhaa sitoa vartijaa myymälöissä siksi, että poliisi vähentää jatkuvasti resurssejaan ja ei kerkiä hakemaan varasta pois nopeasti. Pitää muistaa, että ME kuluttajat, maksamme tuotteiden hinnassa isoja summia siitä, jota nuo varkaat aiheuttavat.

 • Robis

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä ainakin totaalikieltäytyjien pitäisi saada jatkaa matkaa ilman ihmisarvoa alentavan töissä käyvän veronmaksajan läsnäoloa.

 • jöpö

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hus! Poliisi heti pois sieltä liikennevalvontakameroiden kuvia tähystelemästä ja ylinopeussakkoja kirjoittelemasta oikeita rikollisia kiinniottamaan! Tutka-ansojen virittelyyn ja halvennetulla kahvilla käymiseen sitä aikaa tuntuu riittävän mutta sitten kun on yhteiskunnan järjestyksen pitämisestä kyse niin sitten ei niitä näy ei kuulu.

 • znd

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näpistys on rike, ei rikos.

 • Talouspoikaisjärkeä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No kyllä on mennyt rötöstelijöiden suojelu jo liian pitkälle. Jos joku jää kiinni kaupan tavaraa kassissa, niin kyllä pitää olla mahdollisuus laittaa säilöön odottamaan poliisia. Vartijoiden pitää päästä hoitamaan varsinaista työtään eikä vahtia yhtä varasta. Sillä aikaa moni muu ehtii viedä kassikaupalla tavaraa. Ongelmaan on yksinekrtainen ratkaisu, lisää valtuuksia vartijoille.

 • FACTA JUTTU

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Laki pitää muuttaa. Nyt muut asiakkaat eivät ole turvassa kaupassa.

  Kyllä vartialla pitää olla oikeudet taltuttaa ja teljetä väkivaltainen varas.

 • Kaupanala

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyse tässä on kaiketi kuitenkin tilasta, johon näpistelijä lukitaan. Ei siis kiinniottotilasta, jossa vartija odottaa poliisia näpistelijän kanssa.

 • Pate

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myymälävaras alkaa inttää oikeuksistaan vartijalle kuin häirikkö koululuokassa opettajalle.

 • kkkk

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "FACTA JUTTU, tänään klo 11:02

  Laki pitää muuttaa. Nyt muut asiakkaat eivät ole turvassa kaupassa.

  Kyllä vartialla pitää olla oikeudet taltuttaa ja teljetä väkivaltainen varas."

  ---------

  Vartijalla ON OIKEUS laittaa esimerkiksi käsiraudat väkivaltaiselle varkaalle!!

  Varasta ei saa kuitenkaan teljetä mihinkään koppiin vaan vartijan (tai jonkun muun) on valvottava henkilökohtaisesti varasta.

  Miksi ihmeessä varas pitää edes laittaa säilöön? Valokuva ja henkilötiedot ylös. Poliisin homma on hoitaa loput. Kyllä se poliisi sen varkaan sitten kotoakin hakee.

 • Konnille ymmärrystä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Oikeutta konnille !!!!. Lakia pitää tiukentaa niin, että vartija ei saa koskea konnaan mustelmien välttämiseksi. Eikä korottaa ääntä. Riittää hyshys merkki sormella.

  Konnien mielenterveyttä ei saa vaarantaa.

  Hienoa eduskunta. Jatkakaa suojelua.

 • lopunajan merkit

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  näin meillä taas lamasuomessa.

 • koppinen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielummin niin, että vartija odottelee näpistelijän tai varkaan kanssa poliisin tuloa, kuin että vartijoille annetaan säilössäpito-oikeus. Se, että vartija on tämän ajan pois muista töistä ei saa olla peruste säilössäpidolle.

  Jos tälläinen oikeus vartijoille annettaisiin, pitäisi sen olla tarkkaan säädeltyä ja valvottua. Muun muassa enimmäisaika säilössäpidolle, säilössäolevan tulisi olla jatkuvan valvonnan alaisena ja jokaisesta säilössäpidosta tulisi vartiointiliikkeen vastaavien raportoida poliisille.

 • keggonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Moni kommentoijista tuntuu ajattelevan että vartijat eivät tee virheitä. Vartijat eivät koskaan ota kiinni syyttömiä, eikä kiinniotossa tapahdu ylilyöntejä. Olisi mukavaa jos maailma olisi näin täydellinen paikka, silloin tosin ei olisi näpistelijöitäkään. Niin kauan kuin vartijoina toimivat ihmiset - usein varsin heikosti koulutetut sellaiset - on parempi että vartijoiden toimien kohteeksi joutuvillakin on vahvat oikeudet ja että vartijat eivät kahden viikon kurssin jälkeen saa käyttää kuin vähäisiä toimenpiteitä rikkeestä EPÄILTYJÄ kohtaan.

 • järki päähän

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomalainen yhteiskunta on sellainen jossa rikollisella on kaikki oikeudet mutta asianosaisella kärsijällä tai rikoksen kohteella on kaikki velvollisuudet. Eli päin honkia koko holhousyhteiskunta. JA KETKÄ tämän ovat saaneet aikaan?

  Valtionvirkakoneistossa olevat älypäät ja arvoliberaalit poliitikot. Tähän kaartiin kuuluu ennenkaikkea vihreet ja sosdemit.

 • jee-ihanaa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä Suomi!

 • Mummeli 70v.

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jaa, että päitä silitellään. Ottakaa vaan kaljaa ja pötky makkaraa, niin jaksatte.

  Kyllä on mennyt liian pitkälle rikoksen tekijän suojelu. Rikos se on jos kajoaa toisen omaisuuten, olipa kuinka vähäpätöisestä asiasta tahansa. Aikuiset ihmiset, joilla pitäis olla järki päässä, niin näytille vaan ja nuorisolle ohjenuoraksi kuinka voikaan käydä.

  Vaihtoehtoja on, pyydettäis palsta Siperiasta, laitettais aitaus ja kööjättäis sinne. Ei ne seuraavan talven jälkeen olisvat rötöstelemässä. Ja toiseksi, eihän sellainen henkilö ansaitse vapautta, hän on laitoshoitoon sovelias.

  Näissä asioissa en tunne armoa, valitettavasti.

 • Slege

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vartija ei saa kahlita millään lailla.

 • tar

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomessa on toimiva sosiaalihuolto. Jos tuntuu, ettei tule toimeen sillä mitä saa, asia pitää ratkaista toisin kuin varastamalla. Kenelläkään ei ole oikeutta viedä toisen omaisuutta. Nyt ei olla missään kehitysmaassa, vaan valtiossa, jossa kaikista pidetään huolta. Enemmän tai vähemmän.

  Suurin osa noista näpistelijöistä on kakaroita, jotka "etsivät jännitystä" tai joilta muuten vain puuttuu käsitys oikeasta ja väärästä. Vartijat ehkä joskus erehtyvät, mutta so what -erehtyminen on inhimillistä. Rehellisenä, töissä käyvänä ja veroja maksavana mua ei todellakaan kiiinnosta maksaa muiden näpistelyä. Vartijalle oikeudet, jotka takaavat työnteon. Varas on se, jolle kuuluvat seuraukset, ei vartijoille.

 • Tulonjako uusiksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joka nälkäänsä näpistää saa minun sympatiat puolelleen.

  Ammattimaiset varkaat eivät. Vartijat ovat kärppänä nakkivarkaan kimpussa, mutta kun kehiin astuu ammattivaras, jätetään hänet rauhaan ihan pelosta.

  Ei ole tasapuolisuutta tässäkään asiassa. Aina köyhää ja nälkäistä lyödään.

 • Sietäisi vähän ajatella asioita

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vartijat ylittelevät oikeuksiaan aika monissa muissakin asioissa. Osa toimii asiallisesti, mutta osa on todellä hämärää porukkaa ilmeisen väärissä hommissa. Huolestuttava kehitys on tämä, jossa yksityisille vartiointifirmoille ja niiden työntekijöille annetaan yhä enemmän valtaa. Oikeuksia käyttää voimakeinoja ihmisiin varsin epämääräisin perustein, avaimia joka paikkaan jne. Epäkohtia toiminnassa näyttää olevan paljon, ja vaatimukset ja valvonta koko toiminnalle on olematonta. Näille asioille pitäisi todellakin tehdä jotain. Päättäjät ja muut vastuulliset herätys.

 • Tepi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan tässä odotettavissa vähän saman tyyppistä mitä yritettiin yksityisten parkkisakkofirmojen kanssa? Siis sitä, että laiton toiminta siunataan sillä, että kyhätään nopeasti laki, joka salliin vartioille epäiltyjen lukkojen taakse laiton.

  Parkkisakkofirmojen kanssa kävi vähän köpelösti, kun eivät saaneet kuitenkaan lakia aikaiseksi, kun todettiin yksityinen sakottaminen perustuslain kanssa ristiriitaiseksi, mutta korkeimman oikeuden sekoilujen jälkeen jäi ikävä epäselvä tilanne

 • vartijan kaveri

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä varas saa sitten tehdä?

 • jokuvaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No jos väkivaltaisesti käyttäytyvää rosvoa ei saa laittaa lukkojen taakse niin maatkoon sitten käsiraudoissa lattialla, käyhän se niinkin.

 • Tapakasvatusta yhteiskuntaan

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  EN ymmärrä sitä kuinka vääristys käsitys voi monella olla varastamisesta. ETTÄ se on muka jokseenkin OIKEIN???? Näistä tämänkin linjan kommenteista näkyy kuinka mädäntynyt moraali/arvomaailma kansalaisille on syntynyt.... Ja siitä me kuluttajat/ veronmaksajat saamme maksaa. Hyvänen aika aikuiset opettakaa lapsillenne mikä on oikein ja mikä väärin! Vartijat tekevät omaa työtään, jossa joutuu väkisinkin kohtaamaan kaikenkarvaista sakkia, ja joskus syyttömiäkin!

 • juge

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse toimin vartijana ja en ole syyllistynyt "kopitukseen" vaikka syytä olisi ollut montakertaa. Vartijat toimii pääsääntöisesti yksin ja riehuva asiakas olisi syytä saada jo asiakkaan oman turvallisuuden takia lukittuun paikkaan,mutta vaan siihen asti kunnes virkavalta saapuu paikalle. Rauhallista ja varsinkaan syytöntä ei missään nimessä ole ole tarvetta kopittaa. Toivottavasti joskus saadaan lakiin vartijalle samat oikeudet säilöönottoon kun on jo järjestyksenvalvojilla.

 • oikeutta varkaille

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisi perustaa varkaille oma yhdistys jonka kautta he voisivat saada oikeutta,on se kumma kun rehellistä varasta sorsitaan niin että koppiin joutuu.

 • Partamooses

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "- Tällaisten säilyttämistilojen käyttö on luvatonta. Joissakin tapauksissa on epäilty, että näitä tiloja on kuitenkin käytetty säilyttämiseen, Rahikainen sanoo."

  Tässä olisi otettava huomioon sekä henkilökunnan, asiakkaiden että kyseisen näpistelijän tietoturva. Sitä tietoturvaa suojelee parhaiten erillinen tila, jossa asiakkaat tai henkilökunta eivät näe näpistelijää, eikä näpistelijä asiakkaita tai henkilökuntaa.

 • ihmiset ovat idiootteja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten voi oikeasti kommentoijat olla niin solmupäisiä, että saavat tämänkin aiheen väännettyä joksikin "varkaiden suosimiseksi"? Ilmeisesti aivojen käyttö on Suomessa mennyt lopullisesti pois muodista, tilalle tullut idioottimainen vauhkoaminen ja ahdaspäinen änkyröinti.

 • Realismus

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni kauppojen vartioille voitaisiin sallia väliaikainen 6 tunnin säilössäpito-oikeus. Kuitenkin kiinniotetulle pitää antaa mahdollisuus vessaan ja peseytymiseen, sekä lääkkeidensä käyttämiseen. Myös kiinniotetun oikeutta käyttää matkaviestimiään tulisi kunnioittaa varauksetta.

 • järki käteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hei haloo! Eikö oikeusasiamiehellä ole muuta tekemistä kuin tutkia kuukausia tällaista asiaa, jonka maalaisjärki ja normaali oikeustaju jo sanoo, että tottakai pitää olla oikeus säilyttää rikollista jossain, jos poliisin tulo vie pitemmän aikaa. Kai vartijan pitää kohta lähteä varkaan kanssa heseen kahville, ettei odottelu olis liian stressaavaa. Se varmaan sopis tälle paapomisyhteiskunnalle. Jonkka puhuu asiaa.

 • Varkaiden paratiisi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pystyykö perustusvaliokunta perustelemaan, miten oleellisesti eroaa kiinni otetun kannalta tilanne, jossa laivalla kiinni otettu otetaan säilöön satamaan asti poliisille luovutusta varten verrattuna siihen, että kaupassa odotetaan poliisin saapumista?

 • Tätäkö halutaan?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei muuta kuin vapaaksi vaan ja toivotetaan tervetulleeksi varastelemaan uudelleen. Tätä koskeva työ aloitettiin jo poistamalla mahdollisuus muuttaa poliisin antama sakko vankeudeksi, jos sakkoa ei maksa.

  Myyjänä näen päivittäin myymälävarkaita, jotka nauravat poliisin kirjoittamalle sakkolapulle ja repivät sen. Yleensä sama varas ilmestyy kauppaan tunnin sisällä sakotuksesta.

 • Vartija itsekin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voiko tosiaan olla, ettei ammattiliiton puheenjohtaja itse tunne lakia yksityisistä turvallisuuspalveluista, vai sattuiko hänelle liian pitkän käytännön työn aiheuttama lapsus? Vartijalla ei ole oikeutta kassan jälkeen vaatia avaamaan kassia mahdollisesti varastettujen tavaroiden löytämiseksi. Vartijan tulee suorittaa kiinniotto verekseltään todistetun rikoksen jälkeen, jonka yhteydessä han saa tehdä turvallisuustarkastuksen vaarallisten esineiden varalta. Jos kiinniottoa ei suoriteta, ei myöskään laukun avaamista saa vaatia. Jos kiinniotto suoritetaan, vartijan on myös aina soitettava poliisi välittömästi paikalle. Koppihakkauksista liikkuu paljon tarinoita vartijapiireissä, olen joidenkin kuullut jopa itse kehuneen tällaista tehneenså "vakioasiakkaiden" pelottamiseksi. Vartijoiden toiminnan valvontaa on todella syytä tiukentaa.

 • Keskuksen asiakas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kauppiaat puhuvat suurella äänellä yrittäjän vapaudesta. Sitten he rakentavat kauppakeskuksiin lukittavia tiloja, joihin voidaan "säilöä" ihmisiä ja riistää heiltä henkilökohtainen vapaus. Lisäksi noissa kaupan yksityisissä selleissä ei ole valvontaa, joten siellä voi vapauden riiston kohteeksi joutunut joutua myös vartioijen höykytyksen ja väkivallan kohteeksi ilman, että vartijat joutuvat asiasta vastuuseen.

 • Oikeuttako näpistelijälle?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisikö näpistelijä jättää vain kaupan tiloihin "odottamaan", että vartija pystyisi jatkamaan työtään, kun liian vähäisen poliisien määrän takia viranomainen ei ehdi heti paikalle?

  Se, joka vie toisen omaisuutta, tietää, että se on kiellettyä. Miksi sellaiselle pitäisi jaella vielä oikeuttakin? Haloo. Eihän noista näpistelyistä muutenkaan tule juuri mitään seurauksia. Tavaran omistajat, vartijat, kauppiaat -kaikki ovat voimattomia, kun Suomessa varkaalle annetaan paremmat oikeudet tehdä rikoksia.

 • Maksaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myymälävarkaat nostavat minun ja sinun ruokakassin hintaa. Silti mielestäni koppi on huono ratkaisu. Vanha kunnon kristillinen häpeäpuu käyttöön!

 • Nimimerkki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin, varashan voisi kokea "kopittam,isen" rangaistuksena ja sitähän emme halua! Tuleepi trauma, hui! Josko noihin koppeihin voisi laittaa nettiyhteyden ja taulutv:n kuten Turun uudessa vankilassa, niin viihtyvyys paranisi?

 • Militia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuten kahvipöytäkeskusteluissa on tullut esiin, voitaisiin koko vankeinhoito yksityistää. Esimerkiksi Venäjälle. Tällä voitaisiin saavuttaa merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle koituvissa kustannuksissa sekä lisätä tuomion pelotevaikutusta.

 • Rehellinen asiakas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikä on rehellisen asiakkaan oikeusturva? Meidät pakotetaan hyysäreiden toimesta maksamaan varkaiden kaupalle aiheuttamat vahingot. Varkaiden ja rosvojen päänsilittely suomessa on mennyt irvokkaaksi mummojen touhuksi. Hommatkaa hyysärit itsellenne vaikka kissoja siliteltäväksi, mutta varkaat täytyy saada rautoihin, tämän kertoo jo normaalin ihmisen oikeustaju.

 • tietämätön

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koskeeko vain myymälän sumppuja, vai myös esimerkiksi VR:n sumppuja? Sehän on vanha poliisilaitos, ja nykyisellään tilat vartijoiden käytössä. Entä onko laki tiukempi alaikäisen kiinniotetun osalta?

 • Sammy

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tämä ongelma on joissain paikoissa ratkaistu järjestyslain alaisilla järjestyksenvalvojilla. Heillä on vartijoita suuremmat oikeudet ja poliisiviranomaisen hyväksynnällä myös lain mukaan oikeus kiinniottaa ihminen ja laittaa kiinniotettu poliisiviranomaisen hyväksymään säilöön odottamaan noutoa. Kiinniottotilat vaan tulee vastata tarkkaan viranomaisten kriteerejä. Kriteerit saattavat joissain tilanteissa vaatia jopa sairaanhoitajan tarkastuksen että epäilty voidaan laittaa jatkuvassa valvonnassa olevaan säilöön.

 • Laki ja järjestys

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  No mutta, jos vartija syylistyy laittomuuksiin, niin syyte vaan päälle. Oli varas tai ei, lain mukaan vartijankin pitää toimia, muutoinhan voidaan päätyä siiihen että kopissa annetaan vähän pamppuakin.

 • Äijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos poliisin odottelu kestää tunteja, niin jonkinlainen säilytystila olisi jo kiinniotetunkin kannalta parempi vaihtoehto. Puhumattakaan siitä jos näpisteljiä on aggressiivinen ja mahdollisesti päihtynyt, jolloin tämä voi olla vartijan lisäksi uhka muille asiakkaillekin.

  Kun poliisien määrää ollaan pikemminkin vähentämässä kuin lisäämässä niin voi kuvitella että nämä odotusajat jatkossa vain kasvavat. Jos valtiolla ei ole riittävästi resursseja tällaiseen valvontaan, niin mikä on vaihtoehto sille että siirretään oikeuksia yksityisille tahoille? Asioiden hoitamatta jättäminen on vielä huonompi ratkaisu.

  Jos perustuslaki on esteenä, niin olisikohan syytä taas muuttaa perustuslakia.

 • Hanselmi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Rikollisten suojelu tässä maassa näyttäisi olevan maan tapa.

 • Metsää ei nähdä puilta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niin, tässä taas unohtuu pääasia. Varastaminen on lailla kiellettyä ja niistä aiheutuu huomattavat taloudelliset tappiot kaupalle.

  Se ei kuitenkaan, taaskaan, ole se, mikä nousee tapetille, vaan väärintekijän oikeusturva. Minua masentaa se, että viranomaiset keskittyvät väärintekijöiden oikeuksien turvaamiseen, vaan ei rehellisten ihmisten.

  Jos vähän aikaa joutuu suljetussa tilassa odottelemaan, niin jopa on kamalaa. Tällaiset tutkinnat ovat täysin irrallaan todellisuudesta.

 • Sivusta seurannut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä että oikeusasiamies on ruvennut tutkiin asiaa.

  saisivat samalla tutkia millä perusteella vartiaksi pääsee.

  Monet ovat liian liian nuoria epäpäteviä vartioiksi .

  ylimielisiä monet provosoivat nuoria.

  ilmeisesti vartioista on kovapula.

  Kun pääsee kuka vain hakee.

 • Kimppikoo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Taas kerran on varkailla ihan käsittämättömän paljon oikeuksia. Lakimuutos ja äkkiä!

 • myymälävaras

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei hemmetissä vartijoille enempää oikeuksia, kun eivät osaa käyttää nykyisiäkään oikein. Mielestäni jos tällaista luvatonta kiinniottoa harjoitetaan, kyse ei ole siitä että vartijoilla olisi liian vähän oikeuksia, vaan siitä että he rikkovat lakia ja heidät ja yritykset jotka ohjeistavat rikkomaan lakia pitää laittaa edesvastuuseen eli itse istumaan tiilenpäitä. Vartijoiden koulutus on täysin riittämätöntä jo nykyisiinkin oikeuksiin nähden.

 • Äly hoi, do´nt leave!

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei varastaminenkaan vissiin luvallista ole. Turhaa saivartelua käyttää kalliin oikeusasiamiehen aikaa tämmöiseen.

  Ketä kiinnostaa rikosten uhrien asema tai rikosten estäminen???

 • Monenlaista nähnyt

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entä huvitilaisuuden järjestyksenvalvoja? Tai Metrovartija?

 • Milla

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä tuo säilössäpito-oikeus tulisi vartijoillekin antaa. Oikeasti osa kiinniotetuista tyypeistä on todella agressiivisia ja vaarallisia. Kysehän on kuitenkin vain max muutamien tuntien säilössäpidosta. Muutenkin vartijoille tulisi antaa enemmän oikeuksia mutta vain jos heidät vastaavasti koulutetaan niiden valtuuksien käyttämiseen.

 • AH

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "En ymmärrä että varkaita pidetään kuin kukkaa kämmenellä ja pehmoillaan. Koppiin vaan! Jenkeissä lyödään rautoihin saman tien, meillä taas taputetaan päälaelle ja heristetään sormea vartijalle. "

  Ja Yhdysvalloissa on monin kerroin enemmän rikollisuutta kuin Suomessa. Mielenkiintoista, että tälläkin palstalla aina haetaan näin huonosta esimerkistä malleja siihen mitä Suomessa pitäisi tehdä.

 • Mara

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joko oikeus varkaiden laittamiseen koppiin tai sitten poliisi paikalle saman tien. Eihän vartioilla ole mitään merkitystä jos päivän ensimmäinen varas vie puolet päivän työajasta.

  Joku kohtuus saisi olla tässä rikollistenkin hyysäämisessä!

 • Järki käteen ja pulinat pois

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eli kauppakeskuksissa vartijoita tulisi olla siis enemmän kuin yksi. Mikä tässä on vaikeaa? Toki voi laskea kumpi on kannattavampaa: toisen vartijan palkkaaminen vaiko sen hyväksyminen, että vartija on tunnin ajan kopissa ääliön kanssa ja sillä aikaa tavaraa häviää.

  Ja kuka ottaa riskin siitä, että vartioimaton ääliö saa sairaskohtauksen kopissa ja heittää henkensä?

 • matti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ongelma" ei ole se, että varas laitetaan koppiin, vaan se, että poliisia joutuu Suomessa odottelemaan joskus tuntikausia, kuten jutussa haastateltu kertoo. Aggressiivisen tai melua pitävän varkaan kanssa pitäisi varmaan istua pitämään ompeluseuraa siksi ajaksi, ja antaa samalla seuraavien varkaiden tyhjentää myymälä.

  Poliisin yleiselle kurjistumiselle tulee Suomessa saada loppu. Kyse on juuri siitä, mitä vartijatkin koettavat ylläpitää: tavallisen kansalaisen turvallisuudentunteesta ja sen heikkenemisestä.

 • lukittu asiallinen tila on ehdoton

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä suljettu / lukittu tila ehdottomasti tarvitaan. Tähän tilaan kameravalvonta josta sitten poliisi saa katsoa että kaikki on tehty lakien / asetusten mukaisesti. Näin voidaan kiistatta selvittää molempien osapuolten toiminta ko prosessissa.Tilassa pitää olla myös tarvittava hygienia ymv mahdollisuudet myös juoma ja tarvittaessa jotain ravintoa koska poliisin tulo kestää. Jokaisesta tapauksesta luonnollisesti kirjallinen raportti joka taitaa olla käytäntö tälläkin hetkellä.

 • Pultti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Poliisin valtuuksien myöntäminen yrityksille ja niiden työntekijöille on väärin.

  Jos yritykset ovat valmiita maksamaan vartioinnista, ne voivat maksaa myös poliiseille eli yhteiskunnalle. Näillä rahoilla poliisien määrää voidaankin sitten lisätä.

 • hammurapi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jalkapuu kaupan ulkopuolelle, taivasalle. Julkinen paikka, joten ei voi varas väittää että piilossa pamputettiin. Äksyn koiran sais laittaa vahtimaan.

 • Stevari

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Itse olen työskenellyt myymälävartijana muutaman vuoden, joskin kaupoissa joissa ei ollut säilytystiloja. Kyllä poliisit tietävät missä näitä tiloja on, ja kuinka niitä käytetään, hakevathan he sieltä näpistelijät talteen/sakotettavaksi. Näpistystapaukset ja myymälävarkaudet ovat ymmärettävästi poliisille matala prioriteetti, varsinkin jos kiinniotettu henkilö käyttäytyy rauhallisesti. Usein heitä saa odotella jopa pari tuntia, millä välin vartija on estynyt hoitamasta työtehtäviään. Asiaa ei myöskään auta parin vuoden takainen sakkovankeuden poisto joka lisäsi huomattavasti näpistysten määrä.

 • varkauden kohteena ollut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä se on niin,että näpisteliöitä ja varkaita ei saisi häiritä,

  saatikka otta kiinni,kyllä varkailla pitää olla oma yksityisyys.

  Tuomitsen sen,että varkaita häiritään niiden työssä.

  Sehän on kamalaa jos varkaat kopitetaa,varkaille oikeutta.

  Me tavalliset rehelliset veronmaksajat pitäisi kopittaa...

 • Sam the Man

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ehkä se olisi paikallaan, että varkaille saisi antaa hieman pamppua. Itse ainakin tulen puuttumaan varkauksiin jos sellaisen havaitsen ottamalla kaverin kiinni vaikka hieman väkivaltaa käyttäen. Nimimerkillä 100 kiloa kun jysähtää vastapalloon, niin siinä pysähtyy isompikin kaveri :)

 • Nyt on lisättävä Poliiseja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Nyt on lisättävä Poliiseja!!! Korruptio on vähentänyt niitä kokoajan.

 • Future Matters

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  NO VOI HELLANTUUTELIS!

  Iranissa varkaalta katkaistaan käsi.

  Täällä vouhotetaan, jos varkaan laittaa koppiin!

 • Tasaveroisuus lain edessä ja takana

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Taas kerran on varkailla ihan käsittämättömän paljon oikeuksia. Lakimuutos ja äkkiä!"

  No eikä ole. Minusta varkaiden pitäisi saada sulkea vartijoita koppiin.

 • Juho

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kopittaminen ei ole ainoa ongelma. Olen nähnyt monta kertaa omin silmin, että vartijat käyttävät liiallista väkivaltaa. Lisäksi liian usein syytön ihminen pakotetaan laukku- ja kassitarkastuksiin. Osa vartijoista ei nimittäin ole tehtävään vaadittavalla älykkyystasolla. Pahinta on joidenkin vartijoiden ramboilu.

 • Talonpoika

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei niille vartijoille voi antaa mitään oikeuksia lisää, koska älykkyys on heillä sitä, että näpistelijä on iso rikollinen, mutta törkeään pahoinpitelyyn syyllistyvä vartija on kunnon kansalainen.

  Pitäisi katsoa paremmin ketä otetaan vartijoiksi.

 • lainlaatijat aina jälkijunassa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Joka ei erota omaa ja toisen omaisutta on jo jonkinlaisen "hoidon" tarpeessa, jonka voi aloittaa turvallisessa lukitussa paikassa, eikä potkien ja rähjäten vip-tiloissa.

 • puolustaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos tällainen kiinnioton salliva lakimuutos tehdään niin siihen on ehdottomasti kirjattava minimirangaistus laittomasta kiinnipitämisestä ja maksimi aika jonka kiinniotto voi kestää. Neljä tuntia olisi sopiva maksimiaika kaikissa olosuhteissa ja syyttömälle tai muuten laittomasti kiinnipidetylle tulee vartijan edustaman yrityksen korvata 500 euroa alkavalta tunnilta. Kolmesta laittomasta kiinniotosta vartijalta oikeudet kokonaan pois ja yritykselle 50.000 euron uhkasakko virheen toistamisesta seuraavan 12kk aikana.

 • kalastaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jokainen myymälävaras nostaa rehellisen asiakkaan tuotteiden hintaa sillä hävikki laitetaan aina hintoihin.

  Varkaat ovat alinta pohjasakkaa.

  Rikollisilla ei ole oikeuksia, muuta kuin täysin naiivien ihmisten silmissä. Tavallisen kansan silmissä rikolliset ovat roskaa, pelkkää mätää joka pitäisi poistaa maailmasta kokonaan.

  Yhtään rikosrekisterillä varustettua duunaria ei meidän puljuun tule töihin. Ei koskaan.

 • Vaaartija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllähän jokainen vartija tuon tietää. Henkilöä ei saa lukita oven taakse. Mutta hinku on kyllä kova kun poliisilla menee kolme tuntia tulla paikalle ja kauppa on sen ajan vartioimatta, puhumattakaan tilanteesta, jossa kinniotettu on narkki tai aggressiivinen tapaus. Oma terveyshän siinä on uhattuna vaikka henkilö olisikin raudoissa.

 • Olli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäiskö silittää päätä: "Ethän varasta toista kertaa?!!!"

 • 2all

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ottakaa henkilötiedot ylös ja siinä se homma on. Poliisi sitten itse lain mukaan järjestä joko pidätyksen tai jotain muuta, mutta lainmukaisesti. Minkä takia tosiasiassa pitäisi yksityisen tahoista järjestä ihmisen "säilössäpitoa"? Se tosin rikkoo kaikki mahdolliset ihmisoikeudet ja tällaiset "vartijat" pitäisi saada heti pois töistä. Kelpaavat varman paremmin siivoustöihin.

 • samuli77

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kerran kävi Lidlissä niin että kaljavarkaan matka estettiin sulkemalla kaupan ovet. Eikö siinä ole tilanne sama että varas suljetaan sisään koppiin poliisin tuloon asti?

 • Alkuasukas

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyviä kommentteja! Tuntuu että terve järki on hävinnyt Suomesta. Väärintekijää ymmäretään ja sääntöjen valvojaa kritisoidaan. Sama ilmiö kuin Kreikan vakuusvaatimusten käsittelyssä. Suomesta on tehty häirikkö ja syntipukki, vaikka Kreikka on rikkonut sääntöjä.

 • Send

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Säilytysoikeus vartijoille, vartijoille oikeanlainen koulutus ja paperit. Ei niitä varkaita tarvitse paapoa ja silitellä päätä kun varastavat ja vartijalle antaa keppiä kun tekee työtään.

 • jattatäti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Siihen vaan kassanviereen,kihlat ranteisiin ja pallo jalkaan sekä lappukaulaan,että näin käy kun näpistelee.Kaikkien töllisteltäväksi kun virkavaltaa odotellaan.Luulis tulevan sellainen häpeä,et miettii seuraavalla kerralla jotta jätän väliin..

 • Roistovaltio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei tietenkään saa ottaa kiinni, ei lukita, ei edes nuhdella. Siitähän voi tulla traumoja ja tarvitaan kriisipsykologia.

  Roisto pitää viedä paikkakunnan kalleimpaan ravintolaan illalliselle, ja vartija pitää laittaa telkien taakse. Ja seuraavana aamuna roistolta pitää kysyä, mitä muuta se haluaisi kauppapuodista, ja sen listan mukaiset tavarat pitää tuoda roiston kotiosoitteeseen taksilla ilmaiseksi tietenkin. Jaa että kuka maksaa? Veronmaksajat tietenkin.

 • Alma-Sofia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myymälävaras saattaa olla hyvinkin aggressiivinen (aineista sekaisin) ja sellaisen pidätteleminen poliisia odotellessa on riski. Vartijoilla on muutakin tekemistä, kuin holhota yhtä kriminaalia. Joskus ja valitettavan usein poliisien saapuminen voi viedä tunteja! Kyllä jonkinlainen "kopittaminen" on oltava.

 • mummi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On mennyt rikollisten suojelu hölmöläisten hommaksi.

  Eikö oikeusasiamiehellä ole tärkeämpää tutkittavaa? Rahaa ja aikaa palaa turhiin tutkimuksiin.

  Jos varastaa toisen omaisuutta voi istua vaikka siivouskomerossa odottamassa poliisin tuloa.

 • A thief?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näpistys on lievä rikos eikä vartijoilla ole minkäänlaista oikeutta lain mukaan tutkia kenenkään laukkua tms. Ainoastaan poliisiviranomainen saa tämän tarkastuksen tehdä. Myöskään "kanakoppiin" laittaminen ja etenkin sen lukitseminen on vapaudenriistoa!! Vartijoilla on liian suuret luulot toimivallastaan.

  Myönnän kyllä, että vastaan tulee huumehöyryisiä ja muutenkin väkivaltaisia ihmisiä vastaan, mutta silloin pitäisi poliisipartion saapua nopeammin paikalle.

  Ja totta on se, että vartija ei toistaan vasikoi!!

 • Appelsiinit kainaloon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Koppeihin tietty standardi millaisia niiden pitää olla. Kameravalvonta koppiin ehdottomasti turvaamaan niin "asiakkaan" kuin vartijankin oikeusturvaa (on vartijan etu, että toiminta näkyy videolla koko ajan ja toisaalta ylilyönneiltä vältyttäisiin, jos vartijankin takaraivossa olisi tiedossa, että kaikki menee nauhalle).

  Mutta vartijoiden koulutus tällaiseen pitää ottaa huomioon!

  Itsekin olen joutunut tarkastukseen ilman syytä. Vartijalta riittää tässä tilanteessa anteeksipyyntö (jota en kyllä itse edes saanut) mutta asiakkaan "maine" on mennyt tuon tilanteen nähneiden silmissä. Eli vartijoille kävisi hyvin pallopelien erotuomarin sääntö: jos et ole rikettä nähnyt, et voi siitä virhettä viheltää. Jonkinlainen lista turhista tarkastuksista ja sitten palkatonta, jos näitä tulee liikaa.

 • hell march

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "znd, tänään klo 10:45

  Näpistys on rike, ei rikos."

  Potaskaa, rikos se on. Ei tarvitse päitä silitellä.

  Auto varkaus on varkaus, eikä mikään luvaton käyttöönotto!

 • moppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Annetaan vartioille oikeus tappaa ihmiset jotka vaivaavat heitä, kaikki tulee tyytyväisiksi.

 • Jussi1

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitä noita rikollisia enää kiinni ottamaan. Ihmettelen miksi vartijat ja poliisit vielä yrittävät saada jonkun tuomiolle ja sitten annetaan joku naurettava sakkolappu tai pahimmillaan varas joutuu löperön liberaalin kriminaalipolitiikkamme suojelukseen nauttimaan ei-tuomioita.

  Annetaan varastaa vapaasti !

 • porsaanreikä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Ottakaa henkilötiedot ylös ja siinä se homma on." Tuskin kukaan myymälävaras on niin tyhmä, että antaa vapaaehtoisesti henkilötietonsa vartijalle, tai sitten antaa väärät henkilötiedot. Poliisin ja vartijan erohan on tässä yhteydessä se, että väärien henkilötietojen antaminen poliisille on rangaistavaa.

 • MasterJ

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  itkekäähän nyt vartuijoille lisää oikeuksia niin pääsee kaikki väärännäköset ihmiset putkaan citymarkettien takahuoneeseen

 • lilla my

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mikäli murhaaalla on oikeudet, on oikeudet oltava näpistelijälläkin, joka useimmiten on köyhä, työtön tai vähätuloinen eläkeläinen.

  Ammattivarkaat ovat taas eri kastia, mutta oikeudet heilläkin lakiemme mukaan.

 • miku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pitäisikö rosvoille tehdä kauppakeskuksen pihaan koiran kiinnityssysteemin mukainen "rosvoparkki", johon nämä varkaat sitten laitetaan käsiraudoissa asiakkaiden pällisteltäviksi siksi aikaa, kunnes poliisi tulee paikalle. Ei tulisi suljetunpaikan kammoa.

  Tai ehkä niitä pidettäisiin vaan pillistä kiinni kassojen edustalla, kunnnes poliisi sapuu?

  Tästähän voisi tehdä kohderyhmätutkimukse, jossa rosvoja haastateltaisiin ja otettaisiin ammattilaisten näkökanta esiin?

 • ÄÖ raja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vartioille enemmän järkeä päähän ei muuta tarvita.

 • riku

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  kkkk:lta voisin kysyä, että miten nämä henkilötiedot otettaisiin?

  Nippusiteillä vain sievä paketti ja lastauslaiturille poliisia odottamaan.

  Ei siinä, on kyllä vaikea valinta vartijan ja varkaan oikeuksien välillä. Varsinkin kun toisella on vielä vastuu tekemisistään.

 • mie

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eli raudoittaa saa, muttei pistää lukkojen taakse? Voitaisiinhan noita epäiltyjä vielä pitää ovensuussa poliisia odottamassa, niin ei jää kellekkään epäselväksi, mistä on kyse.

 • huolestunut kansalainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos joku tekee rikkeen/rikoksen, niin se ei oikeuta ketään tekemään rikosta.

  Miksi toisilla olisi oikeus rikkoa lakia ja toisilla ei?

  Ja miettikää nyt hyvänen aika niitä rikosten laatuja, kaljatölkin anastaminen verrattuna pahoinpitelyyn/kaappaukseen/vapaudenriistoon.

  Toisesta on laissa määrätty rangaistukseksi sakkoa, ja toisesta vankeutta.

 • Varas on kohtelunsa ansainnut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suurissa kauppakeskuksissa varkaita riittää, joten ei yhden kiinniotetun kanssa voida tunteja oleilla. Jos valvontaa, voisi tietysti tyypit viedä käsiraudoissa vaikka tavaratalon neuvontaan odottamaan poliisia? Tuo tuntien odottelu ennen poliisien tuloa on huono asia. Jos poliisivirkoja yhä vähennetään, eivät ehdi tällaisten näpistelyrikosten kirjaamista hoidella, ja silloin vartijoiden työ käy hankalaksi. Eduskunnan ja hallituksen tulee turvata poliisien resurssit eikä suunnata säästötoimia heihin. Lisäksi näpistelyrikoksiin tulisi keksiä muitakin lääkkeitä. Esim. kovemmat rangaistukset, yhdyskuntapalvelua aina, ei vain sakkoja, automaattista valvontaa liikkeisiin ja vartijoille valtuus antaa porttikielto toistuvasti varkauksista kiinni jääville liikkeisiin ja liikekeskuksiin. Varkaus ei ole mikään pikku rike, jos ajattelee, että kaikki varastetut tuotteet rahastetaan tuotteiden hinnoissa niiltä rehellisiltä ihmisiltä, jotka ostavat ne. Minulla ei ole sympatiaa rikollisille, joilla tuntuu kummasti olevan oikeuksia nyky-Suomessa enemmän kuin rikoksen uhreiksi joutuvilla.

 • JJ

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vartijalle oikeus laittaa säilöön lyhyeksi ajaksi. Jos ei kelpaa, niin jos itse olisin vartija ottaisin näpistelijän kiinni ja menisin hänen kanssaan kaupan etuoven eteen odottelemaan poliisia. Saisi Näpistelijä vähän edes rangaistusta (häpeää) kun poliisin sakonhan voi vaikka vessanpaperiksi ottaa kun nykylailla on sama että maksaako sitä ollenkaan.

 • FACTA JUTTU

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vastaus kkkk:lle. Kyllä häkki pitää sallia. Jos kaupassa on vain yksi vartija ja rikollisia on useita, ei yksi vartia ehdi katsoa jokaisen perään. Kiinnostaakohan poliisia nämä rikolliset, jotka elävät lain ulkopuolella?

 • näin o

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minun mielestäni kansalaisvapauksia tulisi rajoittaa nyt kovalla kädellä. Systeemi toimii monissa maissa joissa ei rikoksentekijän päätä ei silitetä tai kysellä "tuliko sulle nyt paha mieli?" Rehelliset kunnon kansalaiset eivät joudu pulaan lain edessä.

 • Viisaus unohtuu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näkee näistä kommenteista, että kansa haluaa vartijoille lisää valta oikeuksia. Ei mene nykysuuntauksella ja asenteilla kauaa kun Suomessakin on jenkki tyylisesti aseistetut vartijat.

  Ei nuo kopit kauaa riitä vaan tarvitaan järjestyksen ylläpitoon aseistetut vartijat.

  Se, että joku joutuu elättämään itsensä varastamalla on rikkaiden itsekkyydestä aiheutunut ongelma, jota ei itsekkyydellä pystytä korjaamaan. Vastuu kun viimekädessä köyhemmistä ja vähempiosaisista huolehtimisessa on aina heillä ketkä hallitsevat suurinta osaa maailman luonnonvaroista ja resursseista.

 • Ihmettelijä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miksi puhutaan AINA vartijoista, kun suurinosa kauppakeskuksissa toimii järjestyksenvalvojan - statuksella. Ei siinä suurta eroa ole, mutta kuitenkin. Toisekseen on jännää havaita, että poliisi, jota ei aina edes kiinnosta jokin "pikkurikollinen" resurssipulan vuoksi ja joka oli siirtämässä jo päihtyneiden kuljetuksenkin yksityisille turvallisuusalan yrityksille, nyt sitten muka " herää" asiaan, joka on ollut käytäntö jo pitkään. Kuten jo muutkin ovat todenneet, pitäisi kai tästäkin poliisin " ärähdyksestä" tehdä se johtopäätös, että antaa kaikkien varastaa, jos siltä tuntuu, tehdään siitä maan tapa. Kyllä tällaisellla asenteella varmasti saadaan rikollisuus laskemaan entisestään, kun kukaan ei jaksa enää välittää, eikä näin ollen ilmoittaa myymälävarkauksiakaan poliisille. Tätä menoa poliisia ei edes tarvita arviolta 20 - vuoden kuluttua, kun ei ole rikollisiakaan, mukamas.

 • Ihmisoikeudet

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vartijat laittoivat 12 vuotiaan tytön koppiin odottamaan poliisien tuloa hän oli epäiltynä näpistyksen yrityksestä. Hän oli ottanut hyllystä deodorantin mutta veikin sen takaisin, kun huomasi, etteivät rahat riittäneet.

  Poliisi tuli paikalle ja soitti lapsen vanhemmille. Vartija huusi lapselle vielä perään että tämä kyllä muistetaan ettei ole enää asiaa kauppaan. Lasta oli pidetty kiinni kopissa yli puolituntia.

 • S. Arkasmi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Niinhän sen pitäis olla että kun rikollinen kiinni saadaan, sanotaan ainoastaan, että "älä viitti enää sit tehä tällee, jooko?" ja päästetään mies samalla vapaaksi.

  Ja annetaan näpistelijälle ehkä joku pieni sakko siihen päälle, jonka saa halutessaan maksaa jos tuntee omantunnon kolkuttavan.

 • S.Piira

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Entä jos vartijan lukitsema ihminen kärsii ahtaanpaikankammosta tai lukitun paikan kammosta ja saa paniikkikohtauksen lukitussa tilassa? Entä jos asiakas unohdetaankin koppiin, ja hän on siellä seuraavaan päivään tai viikonlopun yli? Mitä jos pitää mennä vessaan?

  Poliiseilla on tietääkseni ainoastaan oikeus pidättää ihminen ja panna talteen lukkojen taakse kuten putkaan tai selliin. Vartijoilla ei ole oikeutta edes tutkia varasta, koska se on perustuslain vastaista ja rikkoo henkilökohtaista koskemattomuutta vastaan. Poliiseilla on vain tämä oikeus.

 • Jukka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Varkaat jalkapuuhun tuulikaappiin odottelemaan poliisia!!!

 • Peksutti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Liian usein näkee vartioita, joilla on noussut liemi 'hattuun' Esim. pojan kanssa oltiin kauppakeskuksessa ja hän katsoi alahyllyllä olevaa tavaraa kyykyssä. Vartija tuli ja vei hihasta kiinnipitäen koko kaupan läpi takahuoneeseen, jossa tutkittiin ilman suostumusta koko vaatekerta. Mitään ei löytynyt! Itsellänikin on vartijan paperit ja tiedän mitä saa tehdä ja mitä ei. jos olisin ollut näkemässä tuon enkä sattumalta juuri silloin toisella osastolla, niin oikeudessa oltais tavattu. Ei edes anteeksi pyydetty eikä mitään selitetty. Murahtaen poika työnnettiin takahuoneesta ulos. Paperit pois epäasiallisilta vartioilta! Ja vartiointiliikkeet. Tarkastakaa työnhakijoiden mahdollinen yli-innokkuus. Nuorillakin asiakkailla on samat oikeudet, kun aikuisilla.

 • Tuutikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jos ei halua koppiin, ei pidä varastaa. Naurettavaa pelleilyä oikeusasiamieheltä. Tässä maassa varmaan on ihan oikeitakin asioita hoidettavana!

  Jokainen muistakoon, että vartijalla on normaali kiinniotto-oikeus. Mitä enemmän rimpuilee vastaan, sitä suuremmaksi voimankäytön saa suurentaa.

 • Hulluksi menee...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö siellä eduskunnassa pitänyt laatia lakeja kansalaisten turvaksi, niin ainakin äänestäjä luulee kun on saanut äänestettyä ehdokkaansa sinne.

  Nyt näyttääkin että on käynyt aivan päinvastoin, lakeja rustataakin rikollisten 'oikeuksien' kaikinpuoliseksi turvaamiseksi.

 • jeah

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kyllä tämän pitäisi olla jokaiselle vartijan koulutuksen saaneelle päivän selvä asia. Vangitseminen/säilöönotto ei kuulu nykylainsäädännön mukaan vartijalle. Vartija saa silti ottaa kiinni näpistelijän ja odottaa poliisia. Putkaan hän ei saa näpistelijää laittaa ja se on minusta ihan ok. Ei vartijan koulutuksen omaava saa näin voimakasta voimakeinoa/vapaudenriistoa harjoittaa. Tämä kuuluu ainoastaan poliisille ja hyvä niin.

 • Kovemmat otteet

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Lakimuutos ja pikaisesti!! Aivan järjetöntä rikollisten suosimista. Jos itse on syyllistynyt varkauteen, ei pieni hetki lukkojen takana poliisia odotellessa ole pahaksi. Aivan järjetöntä jos vartijan pitää odotella jonkun väkivaltaisen "huumehörhön" kanssa poliisien tuloa tuntikausia, ilman että saa sulkea lukittuun tilaan. Päättäjät voisivat joskus kokeilla itse onko kivaa. Ja toisekseen sillä välin muut voivat tyhjentää liikettä rauhassa kun vartija vahtii vielä edellistä varasta. Itse en halua maksaa enää yhtään ylimääräistä varkaiden viemistä tavaroista. Tämä yhteiskuntamme rapautuu sisältäpäin, kun rikollisilla on kohta paremmat oikeudet kuin rehellisillä kansalaisilla.

 • peppi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  hävikki laitetaan aina hintoihin.

  Tulee sitä muutenkin kun ruokaa heitetään roskiin. Eivät näpistelijät saa kaikkea hävikkiä aikaan vai mitä nää vartijat tekee? Rööki huulessa vaan

 • synnynnäistä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Älkäähän nyt, jos se on vaikka syntynyt varkaaksi, eikä voi siten itselleen mitään? Kyllä hänellä silloin on oikeus elää niinkuin itse haluaa, mitä se muille kuuluu....

  Nyt on selvästi liikkeellä varasfobiaa, kun ei ymmärretä yhtään ihmisen synnynnäisiä haluja. Sitäpaitsi varastaminen on jo niin yleistä, ettei ihmisiä saisi leimata tuolla herjaavalla varas sanalla lainkaa.

 • Kautsu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mielestäni kauppakeskuksille pitäisi sallia vaihtoehto, jossa he maksavat poliisin palkan ja vastineena tästä kaupan aukioloajan ajan poliisi on paikanpäällä kaupassa. Koska näitä "kauppaputkia" on rakennettu, olisi ko. paikka luonnollinen työpiste näille poliiseille. Tällöin vartijoiden oikeuksia ei tarvitse lisätä, ja poliisi olisi paikalla hoitamassa rötöstelijät talteen. Tämä olisi muutenkin sekä vartijoiden,kaupan, että asiakkaan oikeuksien mukaista - jos näpistystä ei ole tapahtunut, voidaan asia hoitaa nopeasti. Näpistelijät sen sijaan saisivat nopeasti ansionsa mukaan.

 • Mummi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Laittakaa kaikki varkaat käsiraudalla seinään kiini. Yleisö saa siinä sitten katsoa mitä porukkaa missäkin kaupassa käy.

  Varkaus on rikos ja siitä kuuluu saada rangasitus. Haaskaaminen on eri juttu. Se pitäisi kanssa lopettaa. Ruokaa ei laiteta roskiin jos päivämäärä on vanhentunut. Antakaa niille joille se riittää ja kelpaa.

 • sitarin vaksi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Jokainen vartijoita vastustava kommentoija voisi miettiä että haluaako mennä (minkä tahansa suuremman kaupungin) kauppakeskukseen jos siellä ei olisi yhtää vartijaa töissä! Olisko siellä mukavan rauhallista ja turvallista asioida? Epäilen!

 • Lapsen huoltaja

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kesällä kävin Järvenpäässä isossa ostoskeskuksessa lasteni kanssa ostoksilla. Kassalta lähdettyämme vartija kävi kimppuumme syyttäen varkaudesta. Meitä syytettiin ilman todellista syytä. Mitään ei oltu otettu ilman lupaa. Kaikki ostokset olimme maksaneet. 2 vartijaa pakotti minut ja lapseni "vartijoiden koppiin" jossa tyhjensimme laukkumme ja vartijat näkivät kaiken sisällön olevan omiamme. Vartijat kuitenkin olivat kutsuneet poliisit paikalle, vaikka heillä ei ollut mitään varastettua tavaraa esittää. Jouduimme odottamaan "kopissa" 40 minuuttia, kunnes poliisi tuli paikalle. Poliisilla on tärkeämpääkin tekemistä, kuin näiden "leikkipoliisien" eli vartijoiden kutsusta tulla paikalle ilman todellista tarvetta. Minun ja lapseni elämästä meni 40 minuuttia aivan hukkaan. Vartijat kiusasivat meitä ahdistavilla kysymyksillä ja lapset itkivät. Vartijoilla oli varmaankin jokin roistokiintiö, mikä piti saada täyteen. Heidän käytöksensä oli todella ala-arvoista. Enpä ihmettele, sillä 4 viikon koulutuksella pääsee vartijaksi. Poliisi huomasi tilanteen ja pyyteli anteeksi jopa vartijoiden puolesta. Vartijat eivät pyydelleet anteeksi. Todellakaan ei vartijoille saa antaa enemää valtaa. Suomessa on poliisi tarvittaessa saatavilla. Tälläiset kopit pitää kieltää.

 • Sittarin Sheriffi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Käsiraudoilla ulko-ovien edessä oleviin kiinteisiin pyörätelineisiin odottelemaan Virkavallan saapumista.

 • Migu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mietin millä perusteella tämäkin valikoitui uutiseksi. Hetken mietittyään toimittajakin voi ehkä oivaltaa että myymälävarkaudet eivät ole eduksi kenellekkään, ei toimittajillekaan. Kumpi on pahempi, toisen omaisuuden varastaminen vai väliaikainen pidätys varastamisen vuoksi. Myymälävarkaat ovat erittäin usein taparikollisia. Mielestäni varkaan väliaikainen pidättäminen on paljon pienenpi paha. Toivoisin että itse sensuuri toimisi tällaisten rikollisten oikeutta korostavien uutisten kohdalla kun se niin erinomaisesti on toiminut esim alueella josta mediakin on saanut aikoinaan "suomettuneen" leiman.

 • järki käteen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tyypillistä rikollisten paapomista taas. Miten varas muka kärsii enemmän kopissa ollessaan kuin vaikka istuessaan sen kopin vieressä penkillä vartijan kanssa? Mitä järkeä on tuhlata vartijan työaikaa turhaan odotteluun? Mitä järkeä on antaa varkaalle helppo pakenemismahdollisuus ilman mitään syytä? Joissakin maissa poljetaan ihmisoikeuksia, mutta Suomessa tehdään ihmisoikeuksien puolustamisen varjolla ihan yhtä paljon tyhmyyksiä, kuten tämäkin pelleily osoittaa.

 • team-pelko

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Miten se muuten menee, jos sumpussa on kameravalvonta, niin saanko nähdä itseäni koskevat nauhoitukset? Tulkkaan että kameravalvonnasta muodostuu henkilörekisteri, ja rekisterin pitäjän on pyydettäessä annettava tiedot.

 • Saunalautta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  O tempora, o mores! Mikä viesti tälläkin uutisella annetaan myymälävarkaille! Minusta kaupan henkilökunnalla pitää olla oikeus sulkea varkaat ja häiriköt koppiin, jossa ovat poissa häiritsemästä ja vahinkoa aiheuttamasta. Kopista voivat sitten poliisit hakea pois. Mutta jos aiheettomasti on sinne laitettu, on toki korvattava se jotenkin asiakkaille.

 • Jahah

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Jokainen vartijoita vastustava kommentoija voisi miettiä että haluaako mennä (minkä tahansa suuremman kaupungin) kauppakeskukseen jos siellä ei olisi yhtää vartijaa töissä!"

  Oikeuttaako tuo mielestäsi teidän vartijoiden harjoittamat asemanne ja valtanne väärinkäytökset? Tuskinpa...

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä