Ulkomaat

Vastaanottokeskus paloi poroksi Saksassa – ihmiset taputtivat vieressä

Bautzenin pikkukaupungissa Saksassa ihmiset juhlivat, kun vastaanottokeskukseksi muutettu hotelli paloi asuinkelvottomaksi. Poliisi pidätti kaksi miestä, jotka yrittivät estää palomiehiä sammuttamasta tulipaloa.

Pakolaisten vastaanottokeskus paloi asumiskelvottamaksi Bautzenin kaupungissa itäisessä Saksassa.
Pakolaisten vastaanottokeskus paloi asumiskelvottamaksi Bautzenin kaupungissa itäisessä Saksassa. Kuva: EPA/Rico Loeb

Vastaanottokeskukseksi suunniteltu hotelli paloi viime yönä maan tasalle Bautzenin kaupungissa Saksin osavaltiossa. Saksassa tyrmistystä on herättänyt väkijoukon käytös – osa katsojista taputti avoimesti, kun palomiehet yrittivät turhaan pelastaa liekeissä olevan rakennuksen.

Saksalaisten tiedotusvälineiden mukaan kaksi nuorta miestä yritti jopa estää palomiehiä tekemästä työtään. Heidät poliisi pidätti.

Valtaisasta liekkimerestä huolimatta kukaan ei loukkaantunut yöllisessä välikohtauksessa.

Palanut hotelli oli tarkoitus avata 300 pakolaisen käyttöön ensi kuussa. Palon syttymissyy on epäselvä, mutta poliisi ei sulje pois tuhopolton mahdollisuutta.

Pakolaisvaltuutettu raivoissaan

Rasistiset hyökkäykset pakolaisia vastaan ovat Saksassa arkipäivää. Viime vuonna maassa kirjattiin yli tuhat hyökkäystä pakolaisten asuntoloita vastaan.

Pakolaisvaltuutettu Aydan Oezoguz.
Pakolaisvaltuutettu Aydan Oezoguz on pöyristynyt Saksan viime aikaisista tapahtumista. Kuva: EPA/Kay Nietfeld

Liittovaltion pakolaisvaltuutettu Aydan Özoguz ei enää peittele suuttumustaan.

– Saksa on jälleen tilanteessa, jolloin roskaväki aplodeeraa pakolaisten palavalle vastaanottokeskukselle. Tämä on viheliäistä, Özoguz sanoo Frankfurter Allgemeine Zeitung -lehdelle.

Pakolaisvaltuutettu arvostelee erittäin ankarasti myös poliisin toimintaa ja viittaa torstain tapahtumiin, jolloin – niin ikään itäisessä Saksissa – väkijoukko piiritti Clausnitzin kaupunkiin saapuvaa, pakolaisia kuljettavaa bussia.

Tuolloin, sanoo Özoguz, tilanteessa välittyi sellainen kuva, että poliisi ei suojellut vaikeuksissa olevia pakolaisia.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä