Kokkola |

Vekseli oli aikansa pikavippi – minkälaisia muistoja sinulla on pitkästä paperista?

Vuosikymmenet pankkialalla toiminut ammattilainen luonnehti vekseliä käyttökelpoiseksi rahoitustavaksi. Oliko se sitä? Pelastiko vekseli perheesi, vai suistiko surkeampaan suohon? Millaisia muistoja sinulla on vekseleistä?

Fenno radio mainos

"Äiti käski panna nimen tuohon!" kertoo tarina naapurin pojan sanoneen, kun tuli vekseliin nimeä hakemaan. Vekseli on menneinä vuosikymmeninä monen perheen ratkaisu rahaongelmiin. Sillä rahoitettiin radiokaupat, ostettiin autoja ja jopa asuntoja.

Nykyiseen menoon tottuneelle vekselin hankkiminen saattoi olla hankalaa, kun piti löytää takaaja. Minkälaista oli pankissa asioiminen? Mitä vekselillä rahoitettiin? Millaisia tarinoita muistat?

Kommentoi aihetta (17 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Akseli

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vekseliä ei saanut ihan kuka vaan pikkupoika, toisin kun näitä pikavippejä. Pysyi kansakunnassa paremmin luottotietoisuus.

 • 34 vuotta naimisissa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Opiskelijan oli rahat keväällä loppu, ja häät kesäkuun alussa. Pankinjohtaja suositteli vekseliä; olihan kesätyö alkamassa. Takaisinmaksu ensitilistä.

  Vaimo talvella veroilmoituksia täyttäessä lappua ihmetteli, mutta korot meni verotukseen.

 • Pauli-59

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tulihan noita pikkuvekkuja tehtyä nuorena miehenä. Joskus piti päästä viikonloppuna pörräämään eikä ollut tilillä rahaa tarpeeksi. Helposti sai Kuopion Säästöpankista (R.I.P) parisataa markkaa ihan ilman takausta kun oli vakituinen työ. Se riitti ihan hyvin 80-luvun alussa.

  Huippu oli kun oltiin Mikkelin Dinosaurockin rakennustalkoissa kesällä-88 ja rahat loppui jo alkuviikosta. Mentiin porukalla pankkiin, takaajaksi lähti kaveri johon oltiin tutustuttu edellisenä iltana. 2500mk lähti tuosta vaan, takaajan ammatti oli kausityöntekijä. Minun nimiin otettiin ja porukalla maksettiin. Kallista rahaahan se oli, mutta se oli sitä aikaa. Pikavippeihin en ole kajonnut.On tuo elämä tasoittunut niistä päivistä :)

  .

  • Vekseli-nopea ajan kuluttaja

   Ilmoita asiattomasta kommentista

   Vanha karjalainen sanonta oli: "Jos et saa nopeasti aikaasi kulumaan, niin ota vekseli, niin kyllä se kuluu nopeasti".

 • Nimi pitkin ja poikin

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Minulla oli puhelinosake pankissa vekselin takuuna. Oli juhlallinen tunne, kun laittoi nimen paperiin pitkin ja poikin ja rahat tilille. Rahat menivät kevytmieliseen elämään :)

 • Marru

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Alimmassa palkkausluokassa valtiolla nuorena. Isoja hankintoja (kirjahyllyt, muuta kalustusta ekaan kunnon vuokra-asuntoon, levysoitin ym.) varten oli edullisempaa ottaa vekseli kuin maksaa pienillä osamaksuilla - osamaksuilla hinta nousi korkeammaksi. Tuolloin meitä nuoria oli töissä paljonkin ja kaveri takasi kaverin jne. Pieni kierre pyöri monta vuotta, koska kaikilla oli tiukkaa ja piti päästä itsenäisen elämän alkuun. Vekseli oli ihan hyväksytty rahoitusmalli pienituloisille, ja usein myös perheelliselle yllättäviä hankintoja (pesukone...) varten.

 • lojos transit

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pikku kuljetusalan yrittäjänä niitä aikoinaan käytettiin rahoittamaan isompia menoeriä kalustosta . Kun katkes akseli tehtiin vekseli kun lankes vekseli ja akseli tehtiin isompi vekseli sitten muutamien vuosien jälkeen tehtiin konkurssi ja lankes monta vekseliä joita makseltiin vuos kymmen.Jotkut ajo etuvetoisilla jotkut takavetoisilla minä ajoin vekselivetoisilla.

 • Jerome

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olin opiskeluaikana parina kesänä kesätöissä pankissa lainaosastolla ja vekseleitäkin hoidin. Kolme ammattiryhmää jäi mieleen vekseliasiakkaista: lääkärit, kapiaiset ja kuljetusyrittäjät. Muut ilmeisesti hanskasivat kassanhallinnan.

 • JTE

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Meinasin vahingossa laittaa nimen takaajana.Olin just täyttänyt 18 ja olin tyttöystäväni kanssa meillä.Äitini tuli kauhealla tohinalla selittämään että tarvitsee koulutodistustensa kopioihin oikeaksi todistajat.Ovelasti paperikasan joukossa oli lainapaperit allekirjoitettavana.Riitahan siitä tuli nätisti ohitettiin kyseinen paperi :)

 • SL

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Perheeni ei ollut varakas joten jouduin ottamaan vekselin että sain ajokortin maksettua, mutta olin vakituisessa työssä ja äitini tuli takaajaksi. 4 vuotta maksoin takaisin.

 • säästäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Säästimme vaimon kanssa silloiseen Tampereen Aluesäästöpankkiin 200000mk 80-luvulla, ja olimme hankkimassa ensimmäistä omaa asuntoa, jonka hinta oli 330000mk.

  Pankissa kehdattiin sanoa ettemme saa lainaa, ja ehdotettiin vekseliä, joka olisi pitänyt uusia puolen vuoden päästä, eli pankki yritti törkeästi rahastaa nuortaparia.

  Kaikki varmaan muistavat mitkä olivat vekselin perustamis-ja korkokulut.

  Vaihdoimme pankkia välittömästi.

 • Crazy-65

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Opiskeluaikana rahat olivat tiukassa ja matkahalut huipussa niinpä haimme vekselit matkakassan rahoitukseen kahdesta eri pankista opiskelukaverini kanssa. Kun pankki vaihtui, vaihtuivat roolit vekselin allekirjoituksissa!

 • Rivitaloon vekselillä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  1980-luvulla rakennusprojektien takuut eivät olleet nykytasolla. Rakenteilla olevan asunnon maksamisessa oli pankin kertoman mukaan edullisempaa ottaa väliaikainen rahoitusosa vekselillä kuin varsinaisena lainana. Talo nousi ajallaan, onneksi! Yksi merkittävä rakennusvirhe löytyi 20 vuoden asumisen loppupuolella. Sitä ei senaikaisten naapureiden kertoman mukaan ole vieläkään tarvinnut lopullisesti korjata. Myyntihintaa virhe kyllä laski pois muutettaessa.

 • Num3rot

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myyntisaamisia vastaan kauppiaan asettama vekseli oli oiva väline rahoittaa omaa alkavaa yrittäjäuraa 1980- luvun suomessa, kun sisäoppilaitoksen oppilasyhdistyksen omistamalla lankapuhelimella solmin ensimmäiset kauppasopimukset Tampereella ja ainoana omaisuutena oli vain 35000 Fmk opintolainaa, jotka olivat menneet ns. juokseviin menoihin kaupungilla. Todella opettavainen aikansa starttiraha täysin varattomalle henkilölle ja kun sen kunnolla klaarasi... niin nyt on menossa yrittäjänä 31. vuosi - joista osakeyhtiömuotoisena 26 vuotta.

 • sekatyömiehen tytär(nyt eläk.)

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Perheemme ruokalaskut maksettiin usein vekselillä. Kauppias, jolta ruuat ostettiin, takasi isäni vekselit.

 • Hende

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tili oli joka toinen perjantai. Sitten tilikatkoperjantaisin teimme työkaverin kanssa molemmat vekselin ja takasimme ne ristiin. Ei se silloinkaan olisi ollut sallittua mutta tutut pankkivirkailijat luottivat. Ei siinä mitään järkeä ollut kun sitten tilistä ei jäänyt mitään käteen mutta kunhan touhuttiin ja pankit rikastuivat.. =)

 • stalingrad hans

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Makselin aikoinaan erään työpaikkatutun vekselin kuluineen/korkoineen kun hyväuskoisena takasin sen tyypin rahalapun. Oma oli vikani ja pitempään riitti kaurapuurodieettiä kuin olisin halunnut!

Tuoreimmat aiheesta: Kokkola

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä