Velkakriisi |

Velkakriisi on kaatanut jo useita EU-hallituksia

Euroopan velkakriisin tuoreimmat poliittiset uhrit löytyvät Kreikasta ja Italiasta. Kaikkiaan talouskriisi on suoraan aiheuttanut hallituksen vaihtumisen seitsemässä EU-maassa. Asiantuntijan mukaan kriisi osoittaa, kuinka globalisaatio on jättänyt valtiot markkinoiden armoille.

Mielenosoittaja heittelee kiviä mellakkapoliiseja kohden.
Mielenosoittaja heitteli kiviä mellakkapoliiseja kohden Ateenassa 17. marraskuuta. Kuva: Simela Pantzartzi / EPA

Kreikan uusi pääministeri Lukas Papadimos esitteli hallituksensa iltapäivällä perjantaina. Entinen pankkiiri johtaa Kreikkaa helmikuun vaaleihin asti.

Myös Italiassa pääministerin vaihtuminen on vain päivien kysymys. Poliitikko Berlusconin korvannee akateemikko ja entinen Euroopan komission jäsen Mario Monti.

Teknokraattien johtamien kriisihallitusten päätehtävä on viedä läpi markkinoiden ja EU:n johdon vaatima talouden matokuuri. Ohjaillaanko velkamaiden hallitusnimityksiä siis suoraan EU-johdosta?

Suomalaisasiantuntija toppuuttelee. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Juha Jokelan mukaan uusien pääministerien nimet ovat nousseet esiin kriisimaiden omassa poliittisessa keskustelussa.

- On haluttu löytää sellaisia hahmoja, jotka pystyvät asiantuntija-arvioillaan selittämään kansalaisille ja poliittisille puolueille, kuinka tarpeellisia nämä muutokset ovat, Jokela sanoo.Valtioiden liikkumatila kutistunut

Velkakriisi on riepottanut hallituksia ympäri Euroopan. Latvian hallitus romahti jo helmikuussa 2009. Sen jälkeen talouskriisi on johtanut halitusvaihdoksiin Irlannissa, Portugalissa, Slovakiassa ja Sloveniassa sekä nyt Kreikassa ja Italiassa.

Oma vaikutuksensa eurokriisillä on toki ollut kaikkiin Euroopassa käytyihin vaaleihin Suomea myöten. Tutkija katsoo, että velkakriisi osoittaa kouriintuntuvasti, kuinka globalisaatio on ajanut valtiot ahtaalle.

- Valtiot eivät pysty enää itse rahoittamaan toimintaansa ja ovat aivan konkreettisesti sijoittajien armoilla.

Toisaalta hallituskriisit kertovat siitä, että sisäpolitiikka voi ajaa markkinapaineenkin ohi, Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Perjantaina markkinoiden puristuksessa pinnisteli Slovenia, jonka valtionlainojen korko nousi kriittisenä pidettyyn seitsemään prosentiin. Maa vakuuttaa taloutensa olevan vakaalla pohjalla samalla kun se valmistautuu ennenaikaisiin vaaleihin.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä