Velkakriisi |

Velkakriisi tuntuu pian suomalaistenkin nahoissa

Talouskriisin ratkominen pakottaa EU-maat vuonna 2012 yhä tiiviimpään yhteistyöhön, arvioivat suomalaiset talousasiantuntijat. Kriisin vaikutukset alkavat pikkuhiljaa näkyä myös suomalaisten arjessa.

EU-johtajien kriisikokousten sarja jatkuu todennäköisesti kiivaana myös alkaneena vuonna.

- Lopullista varmuutta siitä, että Euroopan velkakriisi ja koko talouskriisi olisi saatu hallintaan, ei valitettavasti vielä ole, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Seija Ilmakunnas toteaa.

Vuoden 2011 viime metreillä Brysselissä painittiin kokoon 26 EU-maan välinen uusi talouskurisopimus. Tutkimusjohtaja Markku Kotilainen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta epäilee, riittääkö sekään markkinoiden luottamuksen palauttamiseksi.

- Sopimukseen ladattiin ne viimeiset keinot, joita on käytettävissä. Jos siitä halutaan mennä eteenpäin, puhutaan jo paljon enemmän tulonsiirtounionista tai liittovaltiokehityksestä, Kotilainen väläyttää.

Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja pitää kehitystä liittovaltion suuntaan väistämättömänä.

- Vuoden ensimmäisten kuukausien aikana Suomen pitää ratkaista kantansa, joka sillä on Euroopan syventyvään integraatioon: sanoa, että on mukana, tai sanoa, että ei ole mukana, tutkimusjohtaja Markus Lahtinen kommentoi.

Toiveikkuuttakin on ilmassa

Euroopan keskuspankki on loppuvuodesta rahoittanut pankkeja entistä auliimmin. Samalla se on jatkanut kriisimaiden velkapapereiden ostoa jälkimarkkinoilta.

- EKP:n rahapolitiikan keventäminen on yksi tärkeä tekijä. Voisi tulkita niin, että erilaiset säästöpaketit kriisimaissa ovat olleet riittävän vakuuttavia, Ilmakunnas arvioi.

Tutkimuslaitokset ovat yhtä mieltä siitä, että velkakriisin vaikutukset alkavat vasta näkyä Suomessa. Etlan Kotilainen ja Palkansaajien Ilmakunnas kuitenkin uskovat, että taantuma voidaan vielä välttää.

- Suomessa ollaan nyt väistämättä hitaassa kasvussa ja taantuman uhkakin on olemassa. Mutta en vielä heittäisi kirvestä kaivoon sen suhteen, Kotilainen sanoo.

Yksityinen kulutus "kasvun moottorina"

Pellervon taloustutkimuksen Lahtinen on pessimistisempi.

- Talous alkaa nyt supistua, työttömyys lisääntyy ja pankkien tilanne heikkenee. Nyt kriisi alkaa tuntua ihmisten arjessa. Silloin on poliitikkojenkin toimittava, Lahtinen sanoo.

Ensimmäiset taantuman merkit on havaittu Suomen vientisatamissa. Pikkuhiljaa tämä heijastuu myös investointeihin ja alan työpaikkoihin.

Niissä kotitalouksissa, joissa työpaikka säilyy, ostovoiman pitäisi ensi vuonna kuitenkin kasvaa.

- Tärkein kasvun moottori on nyt yksityinen kulutus. Siihen voi nyt jonkun verran ladata odotuksia, koska reaaliansiot kuitenkin jonkun verran nousevat, Kotilainen toteaa.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä