Ulkomaat |

Venäjä sulkee Sosnovyi Borin reaktorin

Sammuttamisen syynä on reaktorin hidastimena käytetyn grafiitin halkeileminen ja turpoaminen.

Sosnovyi Borin ykkösvoimala.
Pietarin lähellä sijaitseva Sosnovyi Borin ykkösvoimala. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Venäjän ydinenergiayhtiö Rosenergoatom ajaa alas yhden Sosnovyi Borin ydinvoimalan reaktoreista Suomenlahden rannalla. Sammuttamisen syynä on reaktorin hidastimena käytetyn grafiitin halkeileminen ja turpoaminen. 38-vuotias reaktori on voimalan vanhin. Reaktorin sulkemisesta kertoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet.

Suomen säteilyturvakeskuksesta Stukista kerrotaan, että reaktori on ollut pysähdyksissä huoltoseisokin takia toukokuun alusta alkaen. Tiistaina selvisi, että reaktori ajetaan alas toistaiseksi.

Stukin toimistopäällikkö Heikki Reponen, joka vastaa alan lähialueyhteistyöstä Venäjän kanssa, on tyytyväinen reaktorin sulkemisesta. Reposen mukaan pahimmillaan seurauksena olisi voinut olla Tshernobylin kaltainen onnettomuus.

Sosnovyi Bor on yksi Venäjän kolmesta jäljellä olevasta grafiittihidasteisesta ydinvoimalasta. Tshernobylin voimala oli samaa tyyppiä.

Rosenergoatom oli alun perin suunnitellut pitävänsä Sosnovyi Borin reaktorin käytössä kunnes voimalan lähelle rakennettava uusi yksikkö saadaan käyttöön.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Talous

Miten kotimainen omistus pidetään 60 prosentissa? – Voimaosakeyhtiö SF vastaa

Fennovoiman rakentamislupahakemuksen yhteydessä olleessa Voimaosakeyhtiö SF:n kirjeessä vakuutetaan runsain sanoin, että yhtiön omistus Fennovoimasta on aina yli 60 prosenttia. Voimaosakeyhtiön toimitusjohtajan mukaan 60 prosenttia saadaan täyteen tarvittaessa uusilla toimijoilla. Hän ei spekuloi, pitääkö mukana olevien yritysten ja muiden toimijoiden joissain tilanteessa lisätä omistustaan.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä