Ulkomaat |

Venäjän mielestä Valko-Venäjän vaalit sujuivat hyvin

Venäjän ulkoministeriön mukaan Etyj syyllistyi politikointiin arvostellessaan vaalien rehtiyttä.

Valko-Venäjän sunnuntaiset parlamenttivaalit olivat Venäjän mielestä vapaat ja avoimet.  Venäjän ulkoministeriö toteaa tiedotteessa vakuuttuneensa siitä, että Valko-Venäjän kansalaiset pystyivät vaaleissa tekemään tietoisen valinnan.

Ministeriö toteaa paikalla olleen vaalitarkkailijoita useista kansainvälisistä elimistä, muun muassa Venäjältä ja IVY-maista. Näiden tarkkailijoiden mukaan vaalit sujuivat vapaasti, avoimesti ja rauhallisesti. Lisäksi vaalien äänestysprosentti oli korkea.

Valko-Venäjän keskusvaalilautakunnan mukaan vaalien äänestysprosentti oli 74,2.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijoiden käsitys vaalien kulusta oli lähes päinvastainen. Etyjin mukaan vaalit eivät olleet vapaat eivätkä puolueettomat. Etyj myös arveli äänestysvilkkauden jääneen matalaksi.

Ensimmäistäkään opposition edustajaa ei valittu parlamenttiin.

Venäjän ulkoministeriön mielestä Etyj on syyllistynyt politikointiin lausunnossaan. Ministeriön mielestä tapaus todistaa jälleen kerran, että vaalitarkkailuun kaivataan yhtenäisiä sääntöjä.

Viime maaliskuussa Etyj arvosteli Venäjää presidentinvaalien järjestelyistä,  

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Ulkomaat

Helsingin Etyk 1975: Kommunismi kärsi tappion, Kekkosta jännitti kovasti

”Rautaesirippua oli tarkoitus raottaa, ei repäistä auki”, sanoo diplomaatti Jaakko Iloniemi Etykin huippukokouksesta. Mutta toisin kävi. Neuvostoliitto teki länsimaille myönnytyksiä, jotka myöhemmin kävivät sille kalliiksi. Presidentti Urho Kekkonen oli jämäkkä puheenjohtaja, mutta sisäpiirin mukaan hänen roolinsa oli vähäisempi kuin aikoinaan hehkutettiin. Ety-kokouksesta on tänä kesänä kulunut 40 vuotta.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä