Venäjän vaalit |

Venäjän politiikka kiehuu internetissä

Venäjällä merkittävä osa poliittisesta mielipidekamppailusta käydään internetissä, kun keskeiset televisiokanavat ovat Kremlin kontrollissa ja liberaalien oppositiolehtien levikit ovat pieniä. Putinin hallinnon kriitikot ovat onnistuneet nostattamaan mielenilmauksia internetin avulla.

Opposition kannattajat osoittavat mieltään Pietarissa.
Opposition kannattajat osoittivat mieltään Pietarissa 26. helmikuuta. Kuva: Anatoli Maltsev / EPA

Sosiaalinen media on ollut keskeinen väline, kun urbaani nuori keskiluokka on tuonut julki tyytymättömyyttään Venäjän poliittiseen pysähtyneisyyteen ja organisoinut viimeaikaisia kymmeniä tuhansia osanottajia keränneitä mielenilmauksia nykyhallintoa vastaan.

Duuman vaalien jälkeen oppositiohenkiset nettikansalaiset levittivät internetissä valokuva- ja videomateriaalia vaalituloksen vääristelystä.

Juuri nämä materiaalit lietsoivat sitä suuttumusta, joka sai tuhannet venäläiset kokoontumaan mielenilmauksiin Bolotnaja-aukiolle ja Saharovin kadulle Moskovassa.

Sosiaalinen media kasvatti luottamusta

Tuoreessa Ulkopoliittisen instituutin julkaisussa Helsingin yliopiston tutkija Markku Lonkila kirjoittaa, että sosiaalisessa mediassa luodut kontakti ovat auttaneet venäläisiä ylittämään tavallisesti heikon luottamuksensa kansalaisyhteiskunnan järjestöihin.

Kehotus osallistua protestiin on tehokkaampi, kun se tulee omasta kontaktiverkostosta.

Lonkilan mukaan erilaiset sosiaalisen median ilmentymät näyttelivät erilaisia rooleja mielenosoittajien järjestäytymisessä.

Youtube nostatti suuttumusta ja hälvytti pelon ilmapiiriä, kun sen kautta levitettiin yhtäältä korruptioskandaaleja paljastavia ja toisaalta vallanpitäjiä pilkkaavia videoita.

LiveJournalin venäjänkielisillä sivuilla Zhivoi Zhurnalissa käytiin poliittista keskustelua.

Yhteisöpalvelu Facebookin ja sen venäläisen kopion Vkontakten sekä Twitterin avulla luotiin verkostoja, kerättiin rahoitusta ja värvättiin osallistujia.

Putin kalterien takana YoutubessaPutinin hallinnon kritisoijista erityisesti korruption vastainen aktivisti Aleksei Navalnyi on profiloitunut internetin kautta.

Navalnyi lanseerasi viime vuoden helmikuussa valtapuolue Yhtenäiselle Venäjälle pilkkanimen ”Huijareiden ja varkaiden puolue” (Partija zhulikov i vorov). Valtapuolueen harmiksi haukkumanimi levisikin internetissä kulovalkean tavoin.

Verkossa leviävät myös sujuvasti pilkkakirveiden tekemät satiirit nykyhallinnosta.

Tällainen on esimerkiksi Rabfak-yhtyeen tekemä rock-kappale "Nash durdom (golosuet za Putina)" eli "Hullujenhuoneemme (äänestää Putinia)". Yhtye teki kappaleen bloggaaja Aleksei Navalnyin järjestämään kilpailuun.

Mielenkiintoista on, että pilkkalaulun on sanoittanut sama Aleksandr Jelin, joka sanoitti Putinia ihannoivan kappaleen "Takogo kak Putin", jossa nainen laulaa haluavansa Putinin kaltaisen miehen.

Tiettävästi jo yli kolme miljoonaa ihmistä on katsonut Youtubessa varsin taitavasti väärennetyn videon, joka on esittävinään television ykköskanavan uutisraporttia Vladimir Putinista oikeuden edessä vastaamassa syytöksiin kavalluksesta.

Video on tehty näyttämään normaalilta uutisraportilta ja se näyttää Putinin istumassa syytettyjen penkillä, kalterien takana.

Hakkerit Kremliä vastaan

Opposition kannattajat iskivät hallintoa vastaan helmikuun alussa, kun kuuluisan Anonymous-hakkerijoukon Venäjän siiveksi itseään kutsuva ryhmä julkaisi materiaalia Kremlin käsikassarana toimivan nuorisojärjestön Nashin eli Meikäläisten toiminnasta.

Ryhmä kertoi päässeensä käsiksi materiaaleihin murtautumalla Nashin perustajan ja valvojan, liittovaltion nuorisoviraston johtajan Vasili Jakemenkon, ja Nashin lehdistösihteerin sekä muiden Nashi-aktivistien sähköposteihin.

Materiaalit sisälsivät tietoa siitä, millaisia rahasummia järjestö maksaa hallitusta kannattaville bloginpitäjille ja internetkommentaattoreille.

Tietojen mukaan joillekin kommentaattoreille olisi maksettu jopa 600 000 ruplan eli runsaan 15 000 euron palkkioita satojen kommenttien jättämisestä hallinnon kannalta negatiivisiin lehtiartikkeleihin internetissä.

Internet nousussa – televisio yhä tärkein

Internetin rooli poliittisessa kamppailussa on jatkuvasti kasvanut. Joulukuussa riippumattoman Levada-tutkimuslaitoksen kyselyssä jo 44 prosenttia vastaajista sanoi, että internet on heille yksi tärkeimmistä uutisten lähteistä.

Valtion kontrolloimat televisiokanavat ovat yhä tärkein uutisten lähde, 78 prosenttia vastaajista katsoo niitä.

Ridus.Ru-verkkosivuston toimittaja Timofei Vasiljev uskoo, että internetistä tulee televisiota tärkeämpi informaation lähde kansalaisille.

- Yhä harvemmat uskovat televisioon. Yhä useammat uskovat internetiin, Vasiljev sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Helsingin yliopiston tutkija Markku Lonkila kuitenkin muistuttaa UPI:n julkaisussa, että tyytymättömien mobilisointiin hyvin soveltuva sosiaalinen media sopii huonommin kestävien poliittisten rakenteiden muodostamiseen.

Venäjän usein riitaisan opposition pitäisi kyetä järjestäytymään internetin ulkopuolellakin ja päättämään siitäkin, kuka mielenosoittajia edustaisi mahdollisissa neuvotteluissa vallanpitäjien kanssa.

Eivätkä Venäjän vallanpitäjät suinkaan tällä aikaa istu toimettomina. Kremlin sponsoroimat informaatiohankkeet ja Putinille uskolliset nettihakkerit toimivat ahkerasti internetissä siinä missä opposition kannattajatkin.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä