Luonto |

Venäjän turvesuot liekeissä talveen asti

Osa Venäjän savuongelmia aiheuttavista turvesuopaloista tuskin sammuu ennen talven sateita ja lumipeitettä, arvioivat suotutkijat. Kuivatut suot aiheuttavat suuret ilmastopäästöt jo normaalioloissakin. Palot lisäävät päästöjä rajusti.

Savu nousee pahoin palaneesta maastosta.
Ryabinovkan kylän lähellä palanutta ja savuavaa metsää. Kuva: EPA / Maxim Shipenkov

Soiden tutkimiseen ja suojeluun erikoistunut järjestö Wetlands International arvioi, että Moskovaa viime päivinä vaivannut paksu savusumu on 80 - 90 -prosenttisesti ollut peräisin kuivatetuilla soilla syttyneistä tulipaloista, ei niinkään metsäpaloista.

Moskovan lähistöllä on ollut useita turvesuopaloja. Järjestön mukaan turvepalon savu on paljon haitallisempaa kuin metsäpalon savun. Turpeesta lähtevä savu on hienojakoisempaa ja sen hiukkaset tunkeutuvat tehokkaasti keuhkoihin ja edelleen verenkiertoon.

Wetlands International uskoo, ettei useimpia turvesuopaloja saada sammumaan palokuntien toimesta, vaan palot kytevät talveen saakka. Tulipalo turvesuossa vaatii sammuakseen valtavasti vettä. Äärettömän kuivaa ainesta on useiden metrien syvyydellä, ja palo voi kyteä kuukausia. Kuiva turve imee omaan painoonsa nähden tuhatkertaisen vesimäärän.

Järjestö: Kuivatut suot päästettävä vettymään

Wetlands International suosittelee, että kuivatuille soille johdettaisiin jälleen vettä, koska kuivina ne päästävät suuria määriä hiilidioksidia ilmakehään. Luonnonmukaisen suon ilmastopäästöt vastaavat noin 10 - 15 tonnin hiilidioksidipäästöä hehtaaria kohti vuodessa. Kuivattu suo päästää 25 tonnia. Palaminen vapauttaa valtavasti enemmän.

Venäjä oli 1980-luvulle saakka suuri energiaturpeen käyttäjä. Sittemmin öljy ja kaasu ovat korvanneet turpeen energiakäytön lähes kokonaan. Kuivatetut suot ovat hoitamatta ja valvomatta, mikä lisää palojen riskiä. Viime aikoina Venäjän hallitus on kannustanut paikallisia viranomaisia käynnistämään turpeenpolton energiatarpeisiin. Soiden kuivatus on jatkunut kaiken aikaa mm. maatalousmaaksi.

Muun muassa Kansainvälinen energiajärjestö IEA on kehottanut lopettamaan turpeen energiakäytön sen suurten ilmastopäästöjen takia. EU-maista vain Irlanti ja Suomi polttavat turvetta ja Irlantikin on tehnyt päätöksen turpeenkäytön lopettamisesta. Kuivatut suot aiheuttavat YK:n ilmastopaneelin mukaan kuusi prosenttia kaikista ihmisen aikaansaamista ilmastopäästöistä.

Wetlands International suosittelee kuivattujen soiden palauttamista luonnontilaan. Tämä hyödyttäisi paitsi ilmastoa, myös alueen luontoa sekä estäisi turvesuopalot. Järjestö tukee mm. 2 000 hehtaarin suon ennallistamista Vladimirin alueella Venäjällä.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Kotimaa

Tiesitkö? Suomi antaa toimeentulotukea ulkomaalaisille, jotka jäävät maahan ilman lupaa

Turvapaikanhakijoita.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä