Kotimaa |

Venäläisviranomaiset pidättivät Syken tutkijan

Venäjän viranomaiset ovat pidättäneet ja kuulustelleet tuntikausia Suomen ympäristökeskuksen tutkijaa. Erikoistutkija Seppo Knuuttila oli ottamassa venäläisten kanssa sovittuja näytteitä, joilla yritetään selvittää Lugajoen kautta Itämereen valuvien huomattavien fosforimäärien lähdettä.

Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila.
Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila. Kuva: Yle

Syken erikoistutkija Seppo Knuuttila pidätettiin keskiviikkona, kun hän oli ottamassa vesinäytteitä Lugajoesta. Kingiseppin miliisi kuulusteli häntä kahdeksan tuntia, kunnes Knuuttila vapautettin.

Päästyään Suomen rajalle Knuuttila pidätettiin uudelleen. Kuuden tunnin kuulustelujen jälkeen hänet pakotettiin luovuttamaan tietokoneensa venäläisviranomaisille. Hän on päässyt palaamaan kotimaahan Suomen Pietarin pääkonsulaatin avustuksella.

Syke kertoo, että Knuuttila oli suomalais-venäläisen tutkimusryhmän kanssa ottamassa sovittuja näytteitä joella ja tutkijat olivat hajaantuneet, kun yksin liikkunut suomalaistutkija pidätettiin. Paikallisen lannoitetehtaan turvallisuudesta vastaava vartiointiliike pidätti Knuuttilan. Vartiointiliike katsoi, että Knuuttila oli tunkeutunut luvatta lannoitetehtaan aitaamattomalle alueelle.

Syken mukaan hän liikkui yhdessä sovitulla tutkimusalueella. Hänellä ei ollut mukanaan passia, joten kesti jonkin aikaa, ennen kuin hän sai todistettua henkilöllisyytensä, kertoo Syke. Pidätetyn Knuuttilan lisäksi myös muita tutkijoita kuulusteltiin.

Tutkijat pääsivät lähtemään näytteineen Suomeen, mutta osa näytteistä jäi ottamatta ja Knuuttilan tietokone takavarikoitiin venäläisellä raja-asemalla.

Vielä ei ole tiedossa, aikooko Suomen ulkoministeriö olla yhteydessä Venäjälle tapauksen takia.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä