Kotimaa |

Vihannesten ja hedelmien myrkyt huolettavat suomalaisia

Vihannesten ja hedelmien myrkyt huolestuttavat kuluttajia. Esimerkiksi yrteistä ja salaateista löytyvää myrkyllistä nitraattia on Elintarviketurvallisuusviraston mukaan suomalaisissakin tuotteissa talvikaudella. Ulkomaisten elintarvikkeiden turvallisuutta valvotaan jo niiden tullessa Suomeen tullissa.

Tullilaboratorio tutkii tähän aikaan vuodesta erityisesti eksoottisia hedelmiä ja tuontivihanneksia. Laboratorion mukaan noin 5 prosenttia Suomeen tuotavista tuotteista ei täytä vaatimuksia. Hedelmissä voi olla torjunta-aineejäämiä yli sallittujen rajojen kun taas vihanneksista voi löytyä vaikkapa niihin jäänyttä lannoitetta. Tullilaboratorion johtaja Heikki Pyysalo suosittelee kaukomailta tuotujen vihannesten pesemistä ja jopa keittämistä, kuten alkuperämaassa tehdään. Suomeen tuodaan tuotteita yhä kauempaa, mm. Afrikasta. Kaikissa maissa eurooppalaisia säännöksiä ei tunneta tarpeeksi hyvin. Joulun alla kanelisissa jouluherkuissa oleva kumariini herätti myös huolta EU-tasolla. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan raja-arvoja aiotaan arvioida uudestaan, mutta liika kanelin syönti ei varsinkaan pikkulapsille ole hyväksi. Korvapuustillinen kanelia päivittäin on Eviran tuoteturvallisuusyksikön johtajan Arja Kaiposen mukaan jo liikaa pienelle lapselle. Myös suomalaisissa tuotteissa ongelmia

Myös suomalaisissa tuotteissa voi olla myrkyllisiä aineita. Talvikaudella valon puutteessa yrtteihin ja salaatteihin kehittyy nitraattia, jota Elintarviketurvallisuusviraston mukaan on löytynyt esimerkiksi rucolasta runsaita määriä. Kaivovedessäkin esiintyvä nitraatti voi muodostua elimistössä syöpävaaralliseksi nitriitiksi tai aiheuttaa anemiaa.

- Tavallista salaattia voi syödä ihan vapaasti. Rucola ja muut yrtit - niitä suositellaan käytettäväksi mausteen tapaan, sanoo Eviran tuoteturvallisuusjohtaja Arja Kaiponen.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä