Helsinki

Viina maistuu Uudellamaalla entistä vähemmän – nyt lipitetään alkoholittomia juomia

Alkoholittomien juomien myynti kasvoi Uudenmaan Alkoissa peräti 95 prosenttia vuoden takaisesta. Viinaa myytiin lähes kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Kaksi ihmistä skoolaa laseilla.
Kuva: Sakari Partanen / Yle

Viina maistuu uusmaalaisille entistä vähemmän. Alkon myyntitilaston mukaan tammi-marraskuussa Uudenmaan Alkoissa myytiin alkoholijuomia runsaat 25 miljoonaa litraa, mikä on miltei kaksi prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan.

Uudenmaan Alkon aluepäällikö Kimmo Mäkelä kertoo, että Uusimaa noudattaa viinan menekissä muun maan trendiä. Litramyynti on vähentynyt hänen mukaansa kaikkialla.

Jos miettii megatrendejä, niin nyt on maailmalla meneillään terveysbuumi.

– Kimmo Mäkelä, Uudenmaan Alkon aluepäällikkö

– Jos miettii megatrendejä, niin nyt on maailmalla meneillään terveysbuumi. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset siirtyvät miedompiin alkoholijuomiin, alkoholittomiin juomiin tai he eivät käytä alkoholia ollenkaan, Mäkelä arvelee.

Mäkelä kuitenkin huomauttaa, että Uudellamaalla viinan myynnin lasku on hieman hitaampaa kuin muualla Suomessa.

– Väkimäärä pakkautuu entistä enemmän pääkaupunkiseudulle ja sitä kautta olemme saaneet lisää asiakkaita.

Alko panostaa viinattomaan vaihtoehtoon

Viinan sijaan alkoholittomien juomien myynti on kasvanut rajusti Uudenmaan Alkoissa. Tammi-marraskuussa alkoholittomien juomien myynti ponkaisi 106 000 litraan, mikä on peräti lähes 95 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Mäkelä kertoo, että alkoholittomien juomien suosiota selittää terveysintoilun lisäksi niiden aiempaa parempi markkinointi.

– Alkoholittomat juomat on otettu palvelupakettiimme entistä vahvemmin. Olemme kouluttaneet henkilökuntaa niin, että he osaavat suositella juomia asiakkaille paremmin. Alkoholittomat juomat ovat muutenkin maailmalla kasvava trendi.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä