Kotimaa |

Virkamiehet yrittävät pantata avointa tietoa

Virkamiehet yrittävät jarruttaa tietovarantojen avaamista kaikelle kansalle. Viime päivinä keskustelua on herättänyt se, kun valtiovarainministeriö on vastustanut Maanmittauslaitoksen ehdotusta maastokarttojen avaamisesta maksutta kaikkien käyttöön. Datan avaaminen on vielä lapsen kengissä, mutta aktiivit näkevät avoimelle tiedolle paljon mahdollisuuksia tulevaisuudessa.

Käsi ohjaa tietokoneen hiirtä.
Kuva: Tiina Jutila / Yle

- Se parantaa päätöksentekoa, tukee innovaatiotoimintaa, tuottaa uusia työpaikkoja, lisää verotuloja valtiolle, tehostaa julkishallinnon omien tietojärjestelmien toimintaa. Ylipäätään tiedon helpompi jakaminen ja jalostaminen mahdollistaa, että sitä voidaan suomalaisessa yhteiskunnassa käyttää aina kun sitä tarvitaan, luettelee avoimen tiedon mahdollisuuksia avoimen tiedon aktiivi Petri Kola.

Myös elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on tullut samaan tulokseen tutkimuksessaan: Julkisen tiedon avaaminen olisi kaikkien etu. Se hyödyttäisi suomalaista liike-elämää, kansalaistoimintaa ja hallinnon tehostamista. Asia on kirjattu myös hallitusohjelmaan.

Julkisen datan avaaminen tarkoittaa sitä, että tietoa julkaistaan helposti käytettävässä muodossa, niin että kuka tahansa saa hyödyntää sitä niin kuin itse haluaa - myös kaupallisesti. Yksi tunnetuimmista palveluista on Helsingin seudun joukkoliikenteen reittiopas, josta käyttäjä voi hakea reitin pisteestä a pisteeseen b ja palvelu kertoo sopivat liikenneyhteydet.

Kartoista halutaan maksu

Datan avaaminen ja hyödyntäminen on kuitenkin vielä alkutekijöissään. Viime päivinä keskustelua on herättänyt se, kun Maanmittauslaitos haluaisi avata tarkat maastokarttansa maksuttomasti julkiseen käyttöön.

Valtiovarainministeriön budjettiosasto kuitenkin vastustaa maksuttomuutta. Ministeriöstä kerrotaan, että kesken budjettivuoden ei haluta lopettaa maksujen keräämistä, koska sitä ei ole huomioitu valtiontalouden budjetissa. Se vetoaa myös maksuperustelakiin, joka on tehty ennen kuin internet on mahdollistanut tiedon jakamisen ilmaiseksi.

Tiedon panttaus haittaa yhteiskunnan kehitystä

Maanmittauslaitoksen johtajan Antti Kososen mukaan tietovarantojen, tässä tapauksessa karttojen panttaaminen, aiheuttaa haittaa jopa yhteiskunnalliselle kehitykselle. Tällä hetkellä esimerkiksi Google syö elintilaa tarkemmalta ja paremmalta kartta-aineistolta, kun tiedot kerätään huonoille karttapohjille. Se ei hyödytä ainakaan kuluttajaa.

- Aineistojen käytön ympäristö on muuttunut viime vuosina nopeasti. Kun yksityinen tai julkinen sektori kerää tietoja, se käyttää tietojen pohjana ja niiden esittämisessä hyvin eri tasoisia karttapohjia, kaikki varmasti tuntevat Googlen karttapalvelut. Jos kaikki tiedot kerättäisiin valtakunnallisesti kattavimmalle, tarkimmalle, yhteiselle karttapohjalle, hyödyt yhteiskunnalle olisivat suuremmat kuin käyttöoikeuksien myynnistä saatavat korvaukset, Kosonen sanoo.

Suomella mahdollisuudet esimerkkimaaksi

Avoimen datan aktiivi Antti Poikola kirjoittaa blogissaan, että Suomessa on nyt meneillään virkamiesvallan voimannäyttö, joka voi pahimmillaan tyrehdyttää tai ainakin merkittävästi viivästyttää julkisen sektorin tietovarantojen avautumista. Poikola viittaa kirjoituksellaan Maanmittauslaitoksen tapaukseen. Petri Kolan mielestä Suomella olisi kuitenkin mahdollisuuksia jopa suunnannäyttäjäksi avoimemman tiedon maana.

- Meillä on kansainvälisestikin vertaillen ihan mielettömän aktiivinen avoimen datan kehittäjä- ja käyttäjäyhteisö. Suomessa on hirveän vahva digitaalinen kulttuuri. Sen takia datan avaaminen täällä on järkevämpää kuin monessa muussa paikassa, koska täällä on ihmisiä, jotka pystyvät tekemään sillä jotain.

Kolan mielestä paljon on kuitenkin vielä opittavaa.

- Kun julkishallinto tuottaa tietoa, avoimen datan periaate pitäisi olla oletuslähtökohta ja tiedon ja datan salaaminen tai myyminen tai siihen pääsyn vaikeuttaminen pitäisi olla poikkeustapaus.

Keskustele uutisesta 44 kommenttia

YLE Uutiset kertoo tänään, että virkamiehet yrittävät jarruttaa tietovarantojen avaamista kaikelle kansalle. Viime päivinä keskustelua on herättänyt se, kun valtiovarainministeriö on vastustanut Maanmittauslaitoksen ehdotusta maastokarttojen avaamisesta maksutta kaikkien käyttöön.

Siirry keskusteluun

Kommentoi aihetta (15 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Monesti rahastettu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Valtion rahastus yritteliäisyys on loputonta, ensin laitosten toiminta rahoitetaan verovaroin, sen jälkeen laitosten palveluista yritetään rahastaa kaikin keinoin.

  Jokainen hakemus, anomus, lupa, tieto, toimenpide rahastetaan erikseen.

 • isännän ääni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö vastaava ministeri voi määrätä tiedot julkisiksi? Kuka komentaa ketä? Jos virkamies kieltäytyy tottelemasta, silloin on lähdettävä "kassan kautta kotia".

 • Future Matters

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Antti Poikola on harvinaisen viisas byrokraatti.

 • rtyuio

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomella on ainakin hyvät mahdollisuuden huonoksi esimerkiksi.

 • Fore

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Veroa verolle.

  Julkishallinnon keräämä tieto pitää olla kansalaisten käytettävissä maksutta. Mielestäni virkamiesten palkat maksetaan valtion budjetista, joka on jo kerran kerätty veroilla.Maksujen asetaminen joissakin tapauksissa on kohtuuttoman kokoinen, ja ne tuntuvatkin siltä, että niitä halutaan estää tiedon pääsy julkiseen levitykseen sillä konstilla.

 • Kyllä suomalainen byrokratia on kaunista

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Suomen on turha haikailla esimerkkimaaksi tässä asiassa. Yhdysvalloissa on periaatteena ollut jo kauan, että verovaroilla kustannettu data on kaikkien käytettävissä maksuttomana, jos data ei ole strategisesti kriittistä. Esimerkiksi sääsatelliittitiedot ovat kaikkien - jopa suomalaisten - ladattavissa.

  En ymmärrä, miksi Suomessa halutaan verovaroin maksettua materiaalia pantata. Ymmärrän maanmittauslaitoksen tarpeen laskuttaa palveluista, joissa täti istuu tiskin takana ja tarjoaa fyysisiä kopioita ilmakuvista ja maastokartoista, mutta jos on mahdollista edes jossain muodossa tarjota data elektronisesti ilman, että siitä koituu välittömiä materiaali- tai henkilöstökuluja dataa kopioitaessa, en näe mitään syytä panttaamiselle.

 • hmmmmm...

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kai kalliilla ylläpidettyjen ja hankittujen tietojen saamisesta saa periä maksua? On ihan käsittämätöntä, että tuo kaikki data pitäisi avata ilmaiseksi myös kaupalliseen käyttöön.

  Mielestäni tieto voi kyllä olla avoimesti saatavissa, mutta kaupallisesta käytöstä on perittävä maksu.

 • Alamäkikiihdyttäjä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tässäpä on hyvä esimerkki. Homehtuneet virkamiehet elävät menneessä maailmassa ja haluavat pitää kiinni etuoikeudestaan valvoa ja jakaa karttatietoa. Kuntaliitosasiaa monesti jarruttaa samanlainen oman reviirin puolustaminen. Kun oman viran rauhaa uhkaa suuri tuntematon, keksitään perusteluja torjua se. Oma etu ajaa ohi yhteisen edun.

 • @touqo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mitenköhän ison loven avaaminen oikeasti tekisi budjettiin?

 • Kalevi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Virkamiestä pelottaa,että motiivit ja motivaattorit paljastuvat. Tai osaamattomuus ja piittaamatomus.

 • suomi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  oodi pysähtyneisyydelle

 • Ransu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ja älkää unohtako että paikkatieto on myös korkeustietoa! Maanmittauslaitos panttaa varmasti viimeiseen asti tietokantaa Suomen korkeustiedoista! Maastokartoissa on toki korkeuskäyrät mutta niiden muuttaminen digitaaliseen muotoon on erittäin työlästä. Esim. suunnistuskarttojen piirrossa tai vaikka radioamarööriharrastuksessa tarttis 1m tarkkuisen DEM:n (digitaalinen korkeus-mallin) koko Suomesta.

 • Pekka

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Onkohan valtion maksuperustelaki jo kumottu. Tarvetta olisi, sillä se on aivan älytön ja turha. Sen lain nojalla kuitenkin tietoa pantataan ja tiedon ilmaisen jakamisen on tulkittu olevan lainvastaista. Eduskunta voisi aktivoitua tässä.

 • Puupa

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  VM:n perustelut on pysäyttäviä. Kesken budjettivuoden ei voi muuttaa mitään. Ihanko joutuisi virkamies siirtämääm paria lukua jossain taulukossa? Käsittääkseni tässä puhutaan kuitenkin valtion budjetin mittapuullla hyvin pienistä summista. Miten se olikaan, onko ihminen budjettia varten vai budjetti ihmistä? Viime aikoina on tuntunut, että järki ja logiikka on alistettu budjetointijärjestelmälle. Ai, kuulenko VM:n uusliberalistien kaipaavan suunnitelmataloutta?

  PS. VM:n vaatii suu vaahdossa ja silmät kiiluen valtionhallinnon tehostamista. Itse se sen sijaan näyttää esimerkkiä laatimalla tällaisia arvokkaita vastalauseita järkeville ehdotuksille.

 • Nyt riittää

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Olisiko jo aika virkamiestenkin lopettaa keskiaikainen toiminta.

  Kyllä verovaroin kustannettu julkishallinnon tuottama data täytyy olla avointa ja maksutonta.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä