Ulkomaat |

Voimakas maanjäristys aiheutti tuhoja Itä-Turkissa

Turkin itäosassa on sattunut voimakas maanjäristys sunnuntai-iltapäivällä. Järistys on romahduttanut kymmeniä rakennuksia ja pelastustyöt raunioihin jääneiden löytämiseksi jatkuvat. Turkin sisäministeriön mukaan yli 200 ihmistä on kuollut ja tuhat loukkaantunut tuhoisassa maanjäristyksessä.

Video: Ihmisiä kiipeilee talon raunioilla.
Video
Turkissa jatkuvat tuhoisan maanjäristyksen pelastustyöt. Tähän mennessä raunioista on löydetty kymmeniä kuolleita, mutta uhriluku saattaa nousta jopa tuhanteen. Järistys sattui Turkin itäosissa ja jälkijäristykset ravistelevat yhä aluetta.

Aiemmin Turkin seismologisen laitos arvioi, että kuolonuhrien määrä voi nousta jopa tuhanteen ihmiseen.

Pelastajat ovat etsineet koko päivän raunioihin loukkuun jääneitä ja loukkaantuneita on kuljetettu sairaaloihin.

Turkin valtion television mukaan pelkästään Ercisin kaupungissa sortui 50 kerrostaloa. Vanin kaupungissa puolestaan on romahtanut ainakin kymmenen taloa. Eri asteen vahinkoja on tullut arviolta tuhannelle rakennukselle.

Paikalliset viranomaiset kertovat, että maanjäristys on katkaissut alueen viestintäyhteydet, mikä hankaloittaa tietojen keräämistä kuolleista ja loukkaantuneista.

Turkin valtion television mukaan järistysalueella olevasta vankilasta on päässyt pakenemaan vankeja.

Ercisiin tarvitaan pikaisesti apua

Ercisin kaupungin johto on vedonnut hätäavun puolesta. Kaupunkiin tarvitaan pelastusryhmiä, telttoja ja ambulansseja. Kaupungissa on vain yksi sairaala, joka myös kärsi pahoja vahinkoja järistyksessä. Loukkaantuneita joudutaan hoitamaan sairaalan puutarhassa, koska sisällä ei ole turvallista. Järistyksessä menehtyneitä säilytetään sairaalarakennuksessa.

Kansainvälinen yhteisö on rientänyt turkkilaisten avuksi järistyksen uhrien auttamiseksi, ja useat maat ovat tarjonneet humanitaarista ja muuta apua Turkille.

Joukossa on viime vuonna tapahtuneen avustuslaivahyökkäyksen jälkeen Turkin kanssa huonoissa väleissä ollut Israel. Turkin viranomaiset torjuivat avun sanoen, etteivät he toistaiseksi tarvitse sitä.

Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen mukaan järistyksen voimakkuus oli 7,2 Richterin asteikolla. Sen keskus oli noin 20 kilometrin päässä Vanista, joka sijaitsee lähellä Iranin rajaa. Järistys sattui useiden kilometrien syvyydessä. Maanjäristys tuntui laajalti Turkin itäosaosassa ja ensimmäistä on seurannut kymmeniä jälkijäristyksiä.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Ulkomaat

Pääuutiset

Kotimaa

Tiesitkö? Suomi antaa toimeentulotukea ulkomaalaisille, jotka jäävät maahan ilman lupaa

Turvapaikanhakijoita.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä