Talous |

VTT aloittaa jälleen yt-neuvottelut - saattaa vähentää jopa satoja

Esitetty vähennys vastaa 14,5 prosenttia VTT:n henkilöstön määrästä. VTT perustelee yt-neuvotteluita kotimaan yksityisen sektorin vähentyneellä kysynnällä ja valtion säästötoimilla.

VTT logo
Kuva: Yle

Teknologian tutkimuskeskus VTT aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä ja kaikkia VTT:n paikkakuntia.

Alustavan arvion mukaan vähennystarve on kokonaisuudessaan korkeintaan 350 henkilötyövuotta. Mahdollisten henkilöstövähennysten lisäksi kyseeseen voivat tulla erilaiset tehtävien järjestelyt ja muutokset.

Esitetty vähennys vastaa 14,5 prosenttia VTT:n henkilöstön määrästä.

VTT perustelee yt-neuvotteluita kotimaan yksityisen sektorin vähentyneellä kysynnällä ja valtion säästötoimilla.

VTT:n mukaan sen kotimaan yksityisen sektorin tutkimuspalvelujen kysyntä on ollut laskussa viiden viime vuoden ajan.

Henkilöstökustannuksiin suunniteltujen leikkausten lisäksi VTT tavoittelee 10–15 miljoonan euron säästöjä myös muista kuluista.

VTT kävi yt-neuvotteluja myös viime vuonna. Viime vuoden yt-neuvotteluiden ja muun muassa eläköitymisen seurauksena VTT:n henkilöstö väheni viime vuoden aikana 255 henkilöllä. Tämän vuoden heinäkuussa VTT:n palkkalistoilla oli noin 2 400 henkilöä.

VTT:llä on toimipisteitä Espoossa, Oulussa, Tampereella, Jyväskylässä, Nurmijärvellä, Turussa, Kuopiossa, Lappeenrannassa, Kajaanissa ja Raahessa.

Palkansaajajärjestö Pardia ja Tekniikan akateemiset TEK ovat huolissaan VTT:n vähennysaikeista.

TEK toteaa, ettei VTT:n toimintaa saa näivettää. TEK:n puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström sanoo, että valtion pitäisi turvata VTT:n rahoitus budjettineuvotteluissa. TEK muistuttaa, että VTT:n tekemä tutkimus on tärkeässä roolissa Suomen elinkeinoelämän menestyksen kannalta.

Myös Pardia toteaa, että teollisuuden murrosvaiheessa, jossa Suomi nyt elää, tarvitaan pitkäjänteisyyttä tutkimusrahoitukseen.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä