Kotimaa |

VTT selvittää kipsisakka-altaan vuodon Talvivaaralle

Talvivaaran kaivosyhtiö on tilannut selvityksen kipsisakka-altaan vuotoon johtaneista syistä Valtion teknilliseltä tutkimuskeskuselta, VTT:ltä. Alustavia tuloksia odotetaan tammikuun loppuun mennessä.

Talvivaaran kaivoksen tyhjennetty kipsisakka-allas Sotkamossa.
Talvivaaran kaivoksen tyhjennetty kipsisakka-allas kuvattuna Sotkamossa 19.marraskuuta. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva

VTT kokoaa parhaillaan riippumatonta asiantuntijaryhmää ja on varautunut käyttämään myös ulkomaisia asiantuntijoita.

Tarkoitus on selvittää vuotoon johtaneet syyt ja olosuhteet pato- ja allasrakenteissa sekä syyt yhtiön toimintaympäristössä, sisäisissä prosesseissa ja toiminnassa.

Alustavia tuloksia odotetaan tammikuun loppuun mennessä. Tavoitteena on saada lopullisempi raportti ja toimenpidesuositukset valmiiksi ensi helmikuun loppuun mennessä. Tulokset ovat myös Onnettomuustutkintakeskuksen käytettävissä vuodosta käynnistetyssä turvallisuustutkinnassa.

Talvivaaran kaivosyhtiön mukaan selvityksen pohjalta laaditaan ohjeistus riskienhallinnan ja toimintamallien muuttamiseksi vastaamaan kestävän tuotannon vaatimustasoa.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Nuoret haluavat koulusta lisää apua tunne-elämän huoliin – Koulupsykologi: "Apua tarvitsevia on tosi paljon"

Moni nuori toivoo koulun aikuisilta lisää tukea tunne-elämän huoliin, kaverisuhteisiin ja perheen asioihin. Psykologille ja lääkärille pääsy koetaan välillä vaikeaksi. Esimerkiksi helsinkiläisellä psykologilla Laura Blomqvistilla on hoidettavanaan tuhannen opiskelijan mielenterveys. Puolentoista vuoden takainen lakimuutos näyttää silti parantaneen opiskeluhuoltoa.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä