Talous |

Vuoden ensimmäinen pörssipäivä päättyi miinukselle

Keskeiset indeksit laskivat kaikissa pörsseissä eri puolilla maailmaa. Kiinan talouskasvun hidastuminen ja kasvavat jännitteet Lähi-idässä heijastuivat kaupankäyntiin.

Alaspäin menevä pörssikurssi
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Pörssipäivä New Yorkissa päättyi laskusuunnassa. Kiinan talouskasvun hidastuminen ja kasvavat jännitteet Lähi-idässä heijastuivat kaupankäyntiin.

Uutistoimisto AP:n mukaan teollisuutta kuvaava Dow Jones -indeksi kääntyi pörssien avauduttua jyrkkään laskuun, mutta päätyi päivän päätteeksi 1,6 prosenttia miinukselle. Suurimmat tappiot tulivat Aasian ja Euroopan markkinoilta.

Keskeiset indeksit laskivat kaikissa pörsseissä 2,2–4,3 prosenttia eri puolilla maailmaa, niin Japanissa, Hongkongissa, Etelä-Koreassa, Saksassa, Ranskassa kuin Iso-Britanniassa.

Kiinassa tuotanto on laskenut jo 10 kuukautta peräkkäin. Tuotannon lasku huolestuttaa ympäri maailmaa, sillä kiinalaiset valmistajat ostavat raaka-aineita, koneita ja energiaa muista maista. Myös monet autonvalmistajat ja kulutustavaroiden tuottajat toivovat suurempaa myyntiä kiinalaisille kotitalouksille.

Kasvavat jännitteet Saudi-Arabian ja Iranin välillä puolestaan heijastuvat nopeasti öljyn hintaan.

Tuoreimmat aiheesta: Talous

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä