Helsinki |

Vuokra-asukkaat vastustavat Helsingin suunnitelmia jättimäisestä kiinteistöyhtiöstä

Helsinki aikoo yhdistää kaupungin vuokra-asunnot yhdeksi suureksi kiinteistöyhtiöksi. Fuusion tarkoituksena on tasata uudistuotannon ja peruskorjausten kustannukset kaikkien asukkaiden kesken. Uuden rakentamisen maksattaminen vanhoilla asukkailla herättää osassa vuokralaisia kiivasta vastustusta.

Osa kaupungin vuokralaisista vastustaa jättiyhtiötä ja pitää kustannusten tasaamista epäoikeudenmukaisena. Kuva: YLE
Helsinki

Jättimäisen kiinteistöyhtiön perustamisella halutaan tulevaisuudessa turvata noin 1000 uuden vuokra-asunnon rakentaminen vuosittain, kertoo apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

– Sitä varten tarvitaan mahdollisimman voimakas ja turvallinen, iso pääomayhtiö, joka voi ottaa tämän kasvavan kannan haltuunsa.

Fuusion avulla halutaan myös jakaa tulevat pääomakustannukset kaikkien vuokralaisten kesken. Penttilä sanoo nykyisen hallintomallin johtavan aluelliseen epätasa-arvoon erityisesti paikoissa, joihin keskitetään voimakkaasti uutta kaupungin vuokra-asuntotuotantoa. Penttilän mallissa uusien pääomakulujen painon kantaa koko kiinteistöyhtiö.

– Nykyisille asukkaille se merkitsee sitä, että kun peruskorjaus sattuu omalle alueelle niin vastike ei enää nouse niin huimaavasti kuin se on tähän asti noussut. Toisaalta uudistalotuotannon pääomakustannus näkyy myös olemassaolevassa vuokra-asuntokannassa, mutta hyvin laimeana osuutena.

Lähivuosina asuntoja nousee Jätkäsaareen, Kalasatamaan ja Kruunuvuorenrantaan. Ilman pääomakustannusten tasaamista uudistuotanto korottaisi vuokria näillä alueille 2–3 euroa neliöltä. Kaikille aravavuokralaisille jaettuna summa laskee 30–50 senttiin.

Asukkaat pelkäävät suuria vuokrankorotuksia

Erityisesti veloistaan jo selvinneiden yhtiöiden asukkaat vastustavat uuden rakentamisen maksattamista kaikilla vuokralaisilla. Vuokralaisneuvottelukunnan puheenjohtaja Pertti Villo sanoo tämän sotivan asukkaiden oikeuskäistystä vastaan, sillä yhtiöitä pitäisi hoitaa omakustannusperiaatteella.

– Se ei mehdu meidän järkeemme, mitä tekemistä uustuotannolla on omakustannushinnan kanssa, Villo toteaa.

Sekin huolestuttaa, kuinka käy asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien uudessa, yhä suuremmassa yhtiössä.

– Fuusioyhtiö ajattelee yksinomaan ja pelkästään kaupungin etua ja se tietää silloin kyllä sitä, että meillä asukkailla pahimmassa tapauksessa maksatetaan kaikki, mikä vain on mahdollista laillisesti maksattaa, Villo lataa.

Helsingin vuokra-asuntojen keskimääräinen vuokra on nyt 10-12 euroa neliöltä kuukaudessa. Tästä summasta noin 6-8 euroa menee pääomalainojen maksamiseen ja loput 4 euroa uppoaa taloyhtiön hoitovastikkeeseen.

Hannu Penttilä esittää pienenä lievennyksenä, että nykyisiä jo olemassa olevia pääomakustannuksia ei tasattaisi kaikkien kesken, vaan ne säilyisivät ennallaan vastikkeissa.

Ensimmäisessä vaiheessa hyötyjiä muutama tuhat

Helsingin kaupungilla on tällä hetkellä noin 44 000 arava vuokra-asuntoa. Yhtiöittämisestä hyötyy ensimmäisenä 4000 uuden tai korjausiässä olevan vuokra-asunnon asukkasta. Loput vuokralaiset hyötyvät uudesta mallista sitä mukaan, kun heidän asuntonsa tulevat esimerkiksi peruskorjauskohteeksi.

– Kysymys on minun mielestäni siitä, halutaanko Helsinkiin lisää vuokra-asuntoja. Valtuusto on vastannut selkeästi kyllä ja toivoisin vuokralaisten vastaavan kanssa kyllä. Uskon tämän mallin edistävän vuokra-asuntojen rakentamista Helsingissä. Ratkaisu on mielestäni käytännöllisin ja näkyy vähiten alueellisesti nykyisten asukkaiden vuokrissa, Penttilä summaa.

Tyytymättömät aikovat kuitenkin vastustaa jättiyhtiötä päättäväisesti.

– Niiltä ihmisiltä, jotka eivät pidä puoliaan, otetaan, ja minä olen kyllä sitä mieltä, että me pidämme kyllä puolemme, Villo lupaa.

Kaupunginhallitus käsittelee Hannu Penttilän johtaman virkamiestyöryhmän esitystä ensimmäisen kerran maanantaina. Vuokra-asuntojen yhtiöittäminen toteutuu aikaisintaan vuoden 2012 alussa.

Kommentoi aihetta (13 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • 25 vuokralla asunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kaupungin vuokra-asukkaat ovat tuottoisaa liiketoimintaa kaupungille.

  Fuusio merkitsee sitä että nykyiset vuokralaiset maksavat omien asuntojen siis pääomamenojen että käyttömenojen lisäksi uudet vuokra-asunnot.

  Sama kuin omistusasunnoisssa pitäisi oman asunnon lisäksi maksaa toinen asunto. Vuokra- asukkaat eivät saa edes verohelpotusta.

  Uusia vuokra-asuntoja tarvitaan, mutta koska niistä hyötyy koko pääkaupunkiseutu niin kustannukset pitää jakaa kaikkien kesken.

 • mummopupu

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ajattelin asuntoa, jossa asun. Kivikaudelta eli vm.64. Ikkunat vuotaa, palelee kesät talvet sisätiloissa. Huoltoyhtiö viittaa kinttaalla ongelmiin ja suorastaan mummot, nää alkuperäisasukkaat on pistetty hiljaisiksi ja kaikkeen tyytyväisiksi.Mustat ei niin paljoa kommentoi paitsi lapset huutamalla, äideillä ei ole kieli hallussa vielä. Surkeat keittiöt ,ei laskutilaa, ei saa isoihin perheasuntoihin tiskikonetta mahtumaan edes eikä mahdu jääkaapista ottamaan maitoa ettei jotain tönäisis samalla..Suihkussa olematon tila ja aina tönii suihkun kuumalle kun ei vaan tällanen tavis mahdu kääntymään siellä, eikä pesukone kaikilla mahdu edes sisään "isompaan vessaan" .Tässä ikkunat rempattiin juosten kusten, ja ilman suojausta, sai tv ja tietokone pölyä sisään. Ihan itkettää. Milloin saisimme parvekkeet? Kukaan ei tiedä remonteistä, ja kukaan ei tee mitään, ovet hilseilee ja huolto tykkää että sehän on hyvä ovi, vaikka kahvakin puuttuu. Avaimia on vanhoilla asukkailla, ja ne hiippailee käytävillä miten sattuu. Eiku villasukkaa jalkaan ja on toukokuu.

 • Kapitalismia lama-aikanako?

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Helsingin kaupungin vuokra-asunnoissa asuu paljon pienituloisia, joille pienetkin korotukset ovat tuntuvia. Onko kaupungin suunnitelmissa tarkoitus hankkia varakkaampia asukkaita vanhojen tilalle?

  Aika näyttää, onko Stadin asunnot enää niin haluttuja 5-10 vuoden kuluttua.

 • 45v. vuokralla asunut

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  miten niin puoli-ilmaiseksi vai onko kaup.johtajilla alennuksia vuokrissa? Ja vielä

  on populismia sanoa että kaikki osallistuvat fuusiossa uustuotannon maksamiseen

  jos kaikki osallistuisivat se menisi veroista ei vain nykyisten vuokralaisten maksa

  mana vai eikö omistusasunnoissa asuvien jälkeläiset ollenkaan tarvitsisi koskaan

  vuokra-asuntoa?

  Nimim. 45v. asunut kaup.asunnossa

 • Jyrki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Mallilla maksatetaan Sipoon ja muiden uusien "luxus" alueiden rakennutus nykyisillä vuokralaisilla. Saa maksaa läävästä lisähintaa. Olisi jotenkin kohtuullisempaa maksaa kulut vain nykyisestä asunnosta ja siihen liittyvistä menoista. Vuokrakulut kun nielevät jo nykyisinkin suurimman siivun kuukausituloista. Olen valmis lähtemään barrikadeille vastustamaan yhtiöittämistä. Monelta ja missä?

 • Entinen vuokralainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tasaus indeed, reilu kymmen vuotta sitten asuimme Vantaalla kaupungin vuokra rivarissa jossa päätimme muiden asukkaiden kanssa pitää vuokrankorotukset kurissa.

  Otimme viheralueet hoitoon talkoovoimin, säästö tuli muistaakseni noin 12 000€ / vuosi.

  En tiedä oliko se ammattitaidottomuutta vai harkittu linssiin viilaus isännöitsijän toimesta, mutta säästöä ei kohdistettukkaan "meidän" yhtiöön vaan tuimme talkoovoimin aivan muita kiinteistöyhtiöitä.

  Tuo tasaus kuullostaa reilulta mutta muistuttaa lähinnä kommunismin ihannointia.

 • Birgitta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eihän tääsä hommassa ole mitään järkeä, muutenkin jo hoidetaan peruskorjaukset ja muut asiat päin metikköö ja vielä pitäs ruveta maksamaan toisten asumisesta. EI KIITOS

 • Oikeudenmukaisuutta Helsingin vuokra-asuntojen jakoon

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Helsingin kaupungilla on tällä hetkellä noin 44 000 arava vuokra-asuntoa"

  Väärin että osa myös Helsingin kaupungin johtajia asuu puoli-ilmaiseksi

  parhaissa kämpissä.

 • ei kuulosta hyvältä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ei kuulosta hyvältä.

  VAnhaa byrokratiaa korvatan uudella ...ja tämähän aina maksaa.

  Konsultteja miettimään uusia vuokratasoja ja -malleja ..jne

  Tuskin tulee toimimaan hyvin ...lisää piilokustannukisa, joten kaikki jouttuu maksamaan todellisuudessa korkeampaa vuokraa

 • Tämä

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Helsinki matkii Espoota, jossa sielläkin kaupungin vuokra-asunnot yhdistettiin saman katon alle. Seurauksena oli jyvitys systeemi ja vuokrien voimakas nousu, johon ei auta vuokralaisten mielipiteiden ilmaukset tai muunlainen purnaus. Espoon vuokrat ovat kalliimpia nykyisin monin paikoin, mitä ne ovat yksityissektorilla ja isoilla vuokrayhtiöillä.

  Helsingin köyhillä on tiedossaan ankeat ajat vuokran maksujensa kanssa!

 • peppe

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  ..ja niin yksityistämiset etenee. Muutaman vuoden päästä Helsingin kaupungin vuokra-asunnot eivät sitten ole enää Helsingin kaupungin omistuksessa vaan ulkomaisten sijoittajien. Vuokrat lähtee entistäkin kovempaan nousuun, ehkä jopa niin hurjaan nousuun kuin 1995 jälkeen kun vuokrasäännöstely poistettiin kapitalismin tieltä.

 • Huono

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Neuvostoliiton aikainen käsitys tasapuolisuudesta.

  Isoon yhtiöön uppoaa tehottomuutta ja tyhjäkäyntiä paljon enemmän kuin pariinkymmeneen pienempään, joiden tilinpidossa viisarin heilahtelut erottuvat selvästi paremmin.

 • talotoimikunnan jäsen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Myllypurossa yhtiö hoidettu hyvin. Velka /m2 3,47, halvimmat vuokrat, eli johto on hoitanut asiansa kiitettävästi ,vaikka peruskorjauksia tehdään talo talolta ja uusiakin kohteita valmistunut ja valmistuu. Nyt fuusioiminen tulee (ilmeisesti) ja tuhoaa tämänkin samalle tasolle kuin huonoimmat yhtiöt ja me vuokralaiset maksamme. Eikö olisi asiallista pitää asiat ennallaan ja vaatia parempaa yhtiöiden hoitoa. Fuusioiminen tulee takuulla kalliimaksi kaupungillekin pitkässä juoksussa.

Tuoreimmat aiheesta: Helsinki

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä