Joensuu |

Yhä harvempi osaa käsitellä kalaa

Suomalaisten taito käsitellä kalaa hiipuu, sanovat alan asiantuntijat. Kalaa perataan kotikäyttöön yhä harvemmin muun muassa siksi, että kaupassa myydään valmiiksi käsiteltyjä eväkkäitä. Asiantuntijat ovat huolissaan erityisesti nuoresta ikäpolvesta, jonka pelätään kadottavan kosketuksensa kalastusharrastukseen.

Näin rusahtaa hauen niska terävällä veitsellä.
Näin rusahtaa hauen niska terävällä veitsellä. Kuva: YLE / Ari Haimakainen

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kalatalouskonsulentti Risto Tarikka sanoo, että kauppa ylläpitää niin sanottua file-kulttuuria.

- Pyöreää kalaa ei tavoita enää kuin itse kalastamalla. Tähän niin nuoret ja aikuisetkin pitää opettaa, ja siinä meillä järjestöillä on mittava työsarka. Kalankäsittelyhän ei sinällään ole vaikeaa, muistuttaa liperiläinen Risto Tarikka.

"Kalastus ehkä liian tylsää"

Ostoskeskuksesta tavoitetut nuoret Aino Saarelainen ja Tiiu Seppälä myöntävät, että kalastus tuntuu etäiseltä asialta, vaikka kalaruuat maistuvatkin.

- Se on ehkä enemmän sellainen miehinen harrastus, sanoo joensuulainen Aino Saarelainen.

- Kalastus on ehkä liian tylsää, säestää vihtiläinen Tiiu Seppälä.

Itä-Suomen kalatalousryhmän aktivaattori Pekka Sahama tietää, että monella nuorella on muutakin tekemistä kuin kalastus.

- Harrastuksia on niin paljon, että näistä nuorista kilpaillaan. Toisaalta kalastus on harrastuksena hyvin kiehtova, että se on vain tuotava lähelle nuoria.

Koulut ja päiväkodit avainasemassa?

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kalatalouskonsulentti Risto Tarikka tarjoaa keinoja lasten ja nuorten saamiseksi kalastuksen ja kalankäsittelyn pariin.

- Koulut ovat tietenkin avainasemassa. Jopa päiväkodeissa voitaisiin lähteä tutustuttamaan kalaan niin, ettei se tunnu iljettävältä vaan on luonnollista. Kalankäsittelystä voitaisiin esimerkiksi kertoa miten varotaan tiettyjen lajien piikkejä ja hampaita, selventää Tarikka.

Kalastusalan järjestöt ovatkin tarttuneet toimeen järjestämällä muun muassa kurssitusta ja erilaisia kilpailuja. Aivan mahdottoman huono tilanne ei kuitenkaan virkistyskalastuksen suhteen ole esimerkiksi Pohjois-Karjalassa, sillä maakunnassa lasketaan olevan yhä noin 100 000 kalastuksen harrastajaa. Pohjois-Karjalan vuosittaisesta kalansaaliista vapaa-ajankalastajat pyytävät jopa 90 prosenttia.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Joensuu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä