Politiikka |

Yhteiskuntasopimuksen päivän käänteet – mitä oikeastaan tapahtui?

Maanantain piti olla yhteiskuntasopimuksen kannalta ratkaiseva päivä. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että kaikki on vielä mahdollista, suuntaan jos toiseenkin.

Lauri Lyly, Juha Sipilä ja Jyri Häkämies
Lauri Lyly, Juha Sipilä ja Jyri Häkämies Kuva: Yle

Aamu alkoi ratkaisevalla SAK:n kokouksella. Liiton hallitus sai ennen päätöksentekoa vieraakseen pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Sipilä kertoi tapaamisen jälkeen, että hän toivoi SAK:n hallituksen ottavan kantaa niin sanottuun Suomen malliin.

SAK päätti kokouksessaan lähteä alustavasti mukaan yhteiskuntasopimukseen. Asian puolesta äänestettiin 14–5. Mukana yhteiskuntasopimuksessa olisi 60 prosenttia SAK:n liitoista.

SAK:n päätöstä kommentoitiin pitkin päivää. Muun muassa pääministeri Juha Sipilä oli päätökseen tyytyväinen. Hänen mukaansa oli huojentavaa, että kaikki keskusjärjestöt olivat sopimuksessa mukana. Sipilä kuitenkin toivoi, että työmarkkinajärjestöt yrittäisivät vielä houkutella puuttuvia liittoja mukaan.

Iltapäivällä saatiin Elinkeinoelämän keskusliiton kanta asiaan. EK ei suhtautunut SAK:n päätökseen yhtä myönteisesti kuin pääministeri. Toimitusjohtaja Jyri Häkämies ilmoitti, että 60 prosenttia ei riitä, vaan SAK:n olisi saatava sopimukseen mukaan enemmän liittoja.

Pääministeri Juha Sipilä vastasi EK:n ilmoitukseen Twitter-tilillään. Sipilän mukaan nyt tarvitaan malttia ja rauhallisuutta.

Mitä seuraavaksi?

EK:n mukaan pallo on SAK:lla. Häkämies arvioi iltapäivällä, että jos kaikki olisivat hyväksyneet neuvotteluratkaisun yksimielisesti, olisivat seuraavana olleet vuorossa työehtosopimusneuvottelut.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ei näe estettä tes-neuvotteluille tässäkään tilanteessa. Stubbin mukaan hallitus odottaa nyt työmarkkinaratkaisuja ja arvioi tilannetta seuraavan kerran kesäkuussa. Hallitus on jo ilmoittanut peruvansa aiemmin uhkana olleet pakkolait.

SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan jatko on kuitenkin EK:n käsissä. Lyly muistutti Twitter-viestissään, että palkansaajista yli 80 prosenttia on jo mukana soveltamisneuvotteluissa.

Ylen politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen arvioi, että kaikki odottavat nyt seuraavaa siirtoa. Käytännössä neuvottelut jatkuvat, kun joku osapuolista kutsuu muita koolle. Voi olla, että neuvottelut jatkuvat jo huomenna. Mahdollisista tapaamisista ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen.

Jos neuvotteluissa päästäisiin yhteisymmärrykseen esimerkiksi Suomen mallista, saattaisi se olla riittävä syy hallitukselle tehdä myönnytyksenä verohelpotuksia. Mahdolliset verohelpotukset saattaisivat puolestaan olla sopiva houkutin niille liitoille, jotka ovat tässä vaiheessa jääneet sopimuksen ulkopuolelle. Yksi keskeinen liitto on palvelualojen ammattiliitto PAM.

Uosukaisen mukaan liittokohtaisilla neuvotteluilla on jo kova kiire, koska valmista pitäisi olla touko-kesäkuun vaiheessa.

Tuoreimmat aiheesta: Politiikka

Pääuutiset

Ulkomaat

Voimakas maanjäristys Keski-Italiassa – "Puolet kaupungista menetetty"

romahtanut talo
Talous

Vaalirahakohussa ryvettyneellä Nuorisosäätiöllä ja sen johdolla vaiettuja kiinteistöbisneksiä

Nuorisosäätiön Aki Haaro ja Perttu Maskonen.

Keskustataustaisessa Nuorisosäätiössä käy puhuri. Säätiöstä on alettu nopeasti luoda myös kovan rahan rakennuttajaa, vaikka sen tarkoitus on edistää nuorten edullista asumista. Vaalirahakohun jälkeen yleishyödyllinen säätiö on siirtynyt tukevasti keskustanuorten entisen johtokaksikon Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen haltuun. Kerkeän kaksikon nimet yhdistyvät myös Nuorisosäätiön liepeillä toimivaan, vaiettuun kiinteistösijoitusyhtiöön, käy ilmi Ylen laajasta selvityksestä.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä