Luonto |

YK: Lisää lämpöaaltoja, rankkasateita ja myrskyjä luvassa 2000-luvulla

Äärimmäiset sääilmiöt ja niistä johtuvat luonnonkatastrofit lisääntyvät tulevaisuudessa ilmaston lämmetessä, ennustaa ilmastonmuutosta tutkiva YK:n alainen hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC. Tällä vuosisadalla tullaan näkemään kovia lämpöaaltoja, yhä rankempia sateita ja rajumpia myrskyjä.

Autoja vedessä Aleksanterinkadulla.
Kuva: YLE / Mikko Lindqvist

Lämpöaalloista puolestaan seuraan voimakkaita kuivuusjaksoja ja sateista pahoja tulvia ja maanvyörymiä eri puolille maapalloa.

- Voimme myös vetää yhteyden viime vuosina tapahtuneen kuumien päivälämpötilojen lisääntymisen ja kasvihuonekaasujen kasvun kanssa, sanoo ilmastopaneelin toinen puheenjohtaja Thomas Stocker.

Perjantaina tuoreen raportin ilmastonmuutoksen etenemisestä julkaissut IPCC hoputtaakin valtioita varautumaan äärimmäisiin sääilmiöihin ja tekemään niiden varalle katastrofisuunnitelmia hyvissä ajoin. Äärisäiden vaikutus ihmisten elämään riippuu paljolti siitä, millaisia toimia luonnon raivolta suojautumiseksi on tehty.

IPCC:n raportissa esitellään sääilmiöiden esiintymistä perustuen tulevaisuuden kasvihuonekaasupäästöihin. Raportissa on tutkittu kolmen erilaisen päästötason vaikutusta säähän. Yhdessä mallissa kaasujen määrää oli vähennetty rajusti, toisessa tilanne jatkui nykyisenlaisena ja kolmannessa ne lisääntyivät.

Kyseessä on YK:n ensimmäinen kattava tutkimus ilmaston lämpenemisen vaikutuksista äärimmäisiin sääilmiöihin. Samalla on myös selvitetty, kuinka ihminen parhaiten selviytyy niiden kanssa. Raportin tekemiseen osallistui 200 ilmastontutkijaa eri puolilta maailmaa.

Kansainvälinen yhteisö kokoontuu marraskuun lopulla ilmastonmuutosta käsittelevään kokoukseen Etelä-Afrikan Durbaniin, jossa asialistalla on myös kasvihuonekaasupäästöjen leikkaaminen.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Tuoreimmat aiheesta: Luonto

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä