Kotimaa |

Yksityislääkärikäynnit kallistuneet nopeasti – katso, miten maksuja on korotettu omalla alueellasi

Käynti yksityisellä lääkärillä on lyhyessä ajassa kallistunut tuntuvasti. Kelan vertailun mukaan yksityisistä sairaanhoitopalveluista peritty maksu on noussut 2010-luvulla peräti 20 prosenttia.

Lääkäri tarkastaa lapsen korvaa
Kuva: Marjut Suomi / Yle

Yksityiset lääkäripalvelut ovat 2010-luvulla yleistyneet, samalla kun palveluntarjoajat ovat ketjuuntuneet, kasvaneet ja keskittyneet entistä suuremmiksi terveyspalveluyrityksiksi. Kuluttajalle yksityislääkärikäynnit ovat kuitenkin tulleet entistä kalliimmiksi.

Kelan tilastoryhmän vertailun, ns. Kelasto-raportin mukaan enintään 20 minuutin yleislääkärin yksityisen vastaanottokäynnin maksu on noussut 2010-luvulla peräti 20 prosenttia. Kun vuonna 2010 koko maassa keskimäärin peritty maksu oli 46 euroa, oli vastaava maksu viime vuonna jo 55 euroa.

Maksut myös vaihtelevat eri puolilla Suomea, joten vertailu kannattaa. Kalleinta yksityinen lääkärikäynti oli viime vuonna Ahvenanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla, halvinta taas Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla.

Tutkimusprofessori Hennamari Mikkola Kelasta muistuttaakin, että lääkärinpalkkiot ovat nousseet nopeassa tahdissa.

– Lääkärinpalkkiot ovat nousseet nopeammin kuin yleinen ansiotason kehitys, Mikkola toteaa.

Kelan tutkimusaineiston mukaan esimerkiksi yksityisten hammaslääkärien perimät palkkiot ovat nousseet suurissa lääkäriasemaketjuissa nopeammin kuin pienillä hammaslääkäriasemilla tai yksittäisillä ammatinharjoittajilla.

Tiedot alueittain

Asiakkailta perityistä maksut (yleislääkääri 20 min.) vuosina 2010 ja 2015. Voit järjestää tietoja sarakeotsikoista.Lähde: Yksityisistä sairaanhoitopalveluista perityt keskimääräiset maksut eri aluetasoittain/Kela.

Tuoreimmat aiheesta: Kotimaa

Pääuutiset

Kotimaa

Hurja ennuste F-Securen Hyppöseltä: Tekoäly tekee ohjelmoijista työttömiä

Mikko Hyppönen.

Tekoäly on mullistanut työnteon tietoturvayhtiö F-Securella. Kaksitoista vuotta kehitetty tekoäly seuloo väsymättä haittaohjelmia. Ihmiset voivat keskittyä vaikeimpiin tehtäviin. Tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että vielä suurempi mullistus nähdään pian, kun tietokoneet alkavat kirjoittaa virheetöntä ohjelmakoodia. Yle tutustui tekoälyn käyttöön haittaohjelmien metsästyksessä, robotiikassa ja puheentunnistuksessa.

USA:n vaalit

Loka on lentänyt aina Yhdysvaltain presidentinvaaleissa – miksi demokraatit ovat aaseja ja republikaanit norsuja?

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on alkamassa loppukiri, kun demokraatit nimeävät Hillary Clintonin ehdokkaakseen maanantaina alkavassa puoluekokouksessa. Naapurileirissä on jo aloitettu kiivas lokakampanja häntä vastaan, ja myös republikaanien Donald Trump saa oman osansa. Lähes 200 vuotta sitten erästä ehdokasta haukuttiin aasiksi. Siitä syntyi demokraattien logo.

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä