Vaaliuutiset |

YLE Uutisten kuntakysely 2008: Useampi kuin joka kuudes kunta harkitsee tuloveroprosentin kiristämistä

YLE Uutiset on jokasyksyiseen tapaan kysellyt kunnilta niiden suunnitelmia ensi vuodelle. Valtaosa kyselyyn vastanneista kunnista arvioi, että kunnan tuloveroprosentti pysyy ensi vuonna ennallaan. Korotuksia harkitsee noin 16 prosenttia kyselyyn vastanneista kunnista.

Korkeimman (21%) veroprosentin Pelkosenniemi oli ainoa kyselyyn vastannut kunta, jossa veroprosentin arvioidaan hieman laskevan ensi vuonna (arvio 20,75%). Suurissa kaupungeissa (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Jyväskylä, Kuopio, Oulu) kuntaveroprosentti pysyy ennallaan.

Suurin korotus on suunnitteilla Taipalsaarella, 18 prosentista 19,25 prosenttiin. Yhden prosenttiyksikön korotuksia suunnittelevat muun muassa Haapajärvi, Joroinen, Kangasala, Nivala, Rääkkylä, Savitaipale, Tohmajärvi, Vaala ja Vesilahti.

Lähes 40 prosenttia kunnista harkitsee investointien lykkäämistä Heikentynyt taloustilanne on saanut monet kunnat miettimään investointien tai hankkeiden lykkäämistä. YLE Uutiset kysyi, miten yleinen taloustilanne vaikuttaa kunnan investointeihin tai suunnitteilla oleviin hankkeisiin. Kunnista 39 prosenttia suunnitteli investointien tai hankkeiden lykkäämistä. Eniten jarruteltiin varsinkin uusien maa-alueiden kunnallistekniikan rakentamista sekä rakennusten peruskorjauksia. Hiipunut talouskasvu vaikuttaa myös kuntalaisten viihtymiseen: lykkäyskohteina mainittiin mm. urheiluhalli ja leirintäalue. Suurin osa kunnista arvioi, ettei taloustilanteella ole merkittävää vaikutusta niiden investointeihin tai hankkeisiin. Toisaalta moni kunta muistutti, että investoinnit ovat jo ennestään hyvin maltillisella tasolla, minkä takia yleisen taloustilanteen huononeminen ei muuta kunnan tilannetta. Taloustilanne alkaa heijastua peruspalveluihin

Taloudellista tilannetta kartoitettiin myös kysymällä, vaikuttaako talouskasvun hidastuminen kunnan kykyyn järjestää peruspalvelut tyydyttävällä tavalla.

Joka kolmas kunta ilmoitti, että taloustilanne vaikuttaa jo peruspalveluihin. Samoin joka kolmannen kunnan mukaan asiaa on vielä vaikea arvioida. Moni kunta ennakoi ongelmia tulevan, jos taloustilanteen huononeminen jatkuu. Kolmasosa kunnista arvioi, ettei taloustilanteella ole vaikutusta peruspalvelujen järjestämiseen.

YLE Uutisten kuntakysely lähetettiin lokakuun alussa sähköpostitse kaikkiin manner-Suomen kuntiin. Kuntaliitoksissa kysely suunnattiin liitoksen suurimmalle kunnalle. Vastauksia tuli 189, eli vastausprosentti oli noin 57 prosenttia.

Kommentoi aihetta (0 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä