Joensuu |

Zeitgeist-liike kyseenalaistaa maailman talousjärjestelmän

Ihmetyttääkö talouskriisi, velkaantuminen ja työttömyys? Miten se on mahdollista, että ihmiskunnalla on hallussaan riittävä teknologinen ymmärrys, osaaminen ja resurssit ratkaista kaikki yhteiskunnalliset ongelmat, mutta silti painiskelemme talouskriisissä ja 34000 lasta kuolee päivittäin nälkään? Vastauksia näihin kysymyksiin pohditaan Zeitgeist-liikkeessä.

Tomi Astikainen, Zeitgeist liikkeen edustaja
Kuva: YLE / Tapio Laakkonen
Pohjois-Karjala

Zeitgeist on kaikille avoin kansanliike. Vaikka se on vain pari vuotta vanha liike, siinä on tällä hetkellä melkein 400 000 jäsentä ja se toimii maailmanlaajuisesti kaikilla mantereilla. Z-liikkeen tarkoitus on tehdä näkyväksi nyky-yhteiskunnan ongelmakohdat järjestelmätasolla ja hyödyntää tieteen ja teknologian ratkaisuja uudenlaisen, yhteistyöhön ja yhteiseen hyvään perustuvan maailman puolesta.

Yksi Z-liikkeen edustajista on joensuulainen Tomi Astikainen. Omasta taustastaan Astikainen kertoo näin:

- Läksin Joensuusta maailmalle vuonna 2000 ja olen nyt palaillut muutaman ajatuksen kanssa, joita mieluusti jakaisin. Vaikka opiskelin itseni ensin merkonomiksi ja ylioppilaaksi Joensuussa ja sen jälkeen vielä kauppatieteiden maisteriksi Lappeenrannassa, en koskaan saanut koulun penkiltä vastauksia niinkään yksinkertaisiin kysymyksiin kuin mistä raha tulee tai mistä talouskriisi johtuu. Ehkä se oli omaa laiskuutta ja/tai tyhmyyttä. Ehdin jopa kouluttamaan firmoja Sri Lankassa ja perustamaan oman yhteiskunnallisen yrityksen Helsingissä, mutta en vieläkään ollut sen viisaampi.

Ymmärsin nämä asiat vasta kun liityin Zeitgeist-liikkeeseen. Se avasi silmäni: Miten on mahdollista, että ajattelemme raha-asioita päivittäin ja suurin osa ongelmistamme palautuu rahaan, mutta emme silti tiedä mistä ne ykköset ja nollat pankkitilille alunperin tulevat? Jos kerta kaksi kaupallista tutkintoa ei riitä tällaisten perustavaa laatua olevien kysymysten ymmärtämiseen, niin miten kukaan voi ymmärtää rahajärjestelmän luonnetta ja sen vaikutuksia yhteiskuntaan sekä yksilön arvomaailmaan ja käyttäytymiseen?

Zeitgeist-liike ajaa niin kutsutun resurssipohjaisen talousjärjestelmän asiaa (resource-based economy), joka voisi olla toimivampi ratkaisu niukkuuden jälkeiseen talouteen (post-scarcity economy). Kaikki Zeitgeist-liikkeen jäsenet toimivat vapaaehtoispohjalla, ilman rahallista korvausta.

Z-päivää vietetään usealla paikkakunnalla

Yhteiskunnan ydinongelmista ja niiden ratkaisuista puhutaan Z-Päivänä lauantaina 13. maaliskuuta. Tapahtumia järjestetään satoja ympäri maailmaa Perthistä Podgoricaan ja Katmandusta Quitoon. Suomessa Z-Päivä järjestetään Joensuussa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Joensuun Z-Päivä on lauantaina 13.3. Tiedepuistolla, Network Oasis –tiloissa klo 12.00 alkaen. Tilaisuudessa pureudutaan eurooppalaiseen rahajärjestelmään ja pyritään ymmärtämään mitkä sen vaikutukset ovat yksilön käyttäytymiseen ja yhteiskuntaan. Mistä talouskriisi johtuu, miksi niin moni painiskelee velkaloukussa ja mikä ajaa työttömyyteen. Tarjolla on ratkaisuehdotuksia näihin kiperiin ongelmiin.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kommentoi aihetta (27 kommenttia)

Kirjoita kommentti

Käytäthän nimimerkkiä. Emme julkaise nimellä kirjoitettuja viestejä.

Pysythän aiheessa. Vain aiheeseen liittyvät viestit julkaistaan.

Vastaa alla olevaan kysymykseen. Kysymyksen on tarkoitus varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Viestisi luetaan toimituksessa ennen sen julkaisemista. Haluamme tarjota sinulle mahdollisuuden hyvin perusteltuun, laadukkaaseen ja moniääniseen keskusteluun. Tarkemmat pelisäännöt voit lukea tästä linkistä.

 • Zeitgeist-kritiikki

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tästä Zeitgeist-liikkeestä (ja talousdemokratiasta) on ollut paljon puhetta eri ympyröissä, mutta oikein kukaan ei vielä ole osannut antaa selvää vastausta sille, että mitä Z oikein ajaa? Miten tämä "resurssipohjainen talousjärjestelmä" saavutetaan? Millaisia muutoksia se edellyttää, ja millaisia vaatimuksia se asettaa? Mikä nykyisessä järjestelmässä varsinaisesti mättää - tarkoitan, että haluaisin hieman tarkemman vastauksen kuin "systeemi haisee"?

  Liikkeen kotisivutkin ( http://www.zeitgeist.fi ) tarjoavat lähinnä ympäripyöreitä kiertoilmauksia, jotka lähentelevät pahimmillaan uskonnollista dogmaa:

  " Tämä liike pohjautuu tiedostamiseen yhdistettynä sujuvaan ja luonnolliseen kehitykseen niin yksilöllisellä, yhteiskunnallisella, teknologisella kuin hengelliselläkin tasolla. Tunnistamme, että ihmislaji on luonnollisella tavalla yhdistymässä. Tämä kumpuaa siitä, että hyväksymme yhdessä perusteellisen ja lähes empiirisen ymmärryksen siitä, miten luonto toimii ja miten me ihmiset olemme osa tätä universaalia tapahtumaa, jota kutsumme elämäksi. Vaikka tämä tie on jo olemassa, sitä on valitettavasti hidastettu ja reilu enemmistö ihmisistä ei tunnista sitä. He jatkavat vanhentuneita ja täten rappeuttavia toimintatapojaan. Tämän älyllisen epäolennaisuuden Zeitgeist-liike toivoo ylittävänsä koulutuksen ja yhteiskunnallisen toiminnan avulla. " (Perustietoa Zeitgeist-liikkeestä)

  Kun asianomaisten kanssa keskustelee, niin vastaukset päätyvät loppujen lopuksi linjalle: "Ei asiaa voi ymmärtää, jos ei ole mukana. Tule X tilaisuuteen aikaan Y, niin ymmärrät paremmin!" Kuulostaa ihan puhtaalta New Age - huuhaalta, johon on sotkettu salaliittoteorioita ja neokommunismia.

 • pasi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kuulostaa jotenkin samanlaiselta huijaukselta kuin kaikki muukin. Kohta jäsenet ostavat kallista saippuaa ja kynttilöitä.

 • vvest

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  On tullut seurailtua liikkeen keskusteluja jo vuoden verran. Keskustelut ovat kaukana uskonnolisesta tunteellisuudesta, ne ovat pikemminkin matemaattisen loogisia :)

  Saatampa tulla lauantaina tiedepuistolle kurkkaamaan...

 • albert

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Pieni joukko ihmisiä on luonut yhteiskunta järjestelmää satojen vuosien ajan ilman sen kummempaa tarkkailua. -albert

 • Tomi Astikainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos kaikille kommenteista.

  On helppo ymmärtää miksi Z-liike kuulostaa oudolta, kun käännöstöitä on tehty täysin vapaaehtoisvoimin ja nettisivuista puuttuu vielä lopullinen särmä. Toivoisin, että ne, joita asia häiritsee, tarjoaisivat kielenhuolollista apuaan. Erityisesti työttömät äidinkielen opettajat ovat siis tervetulleita mukaan toimintaan.

  Valittajia ja narisijoita riittää maailman sivu, mutta toivoisin, että ne, jotka yrittävät tehdä kaikille parempaa maailmaa saisivat - jos ei tukea - niin ainakin työrauhan. Resurssipohjainen talous on vakavasti otettava ehdotus uudeksi yhteiskuntarakenteeksi, koska meillä on jo tekninen kyvykyys sen aikaansaamiseen ja esimerkiksi Z-liikkeen ihmiset toimivat jo sen arvomaailman mukaan: yhteistyössä ja toisiaan tukien, ilman rahallista korvausta. Tätä "henkistä kasvua" tarvitaan positiivisen muutoksen aikaansaamiseksi vaikka keinoina olisi "kylmä tiede ja teknologia".

  X tilaisuudessa (Z-Päivänä) Y-aikaan (lauantaina klo 12-18) on paljon aikaa kaikkien harhakäsitysten selventämiseen. Jos 10 minuutin radio-ohjelman aikana pystyisi vastaamaan kaikkiin kysymyksiin mitkä nykyjärjestelmän epäkohtiin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin liittyy, olisi maailma jo huomattavasti reilumpi paikka.

  Ymmärrän myös sen, että ihmisillä on epäluuloja kaikkea uutta kohtaan, koska meitä on kus... huijattu kerta toisensa jälkeen. Elämme toistaiseksi sairaassa maailmassa, jossa järjestelmä vääristää käyttäytymistä ahneuden ja oman edun tavoittelun suuntaan. Mitä saippuan ostoon tulee, itse olen ollut mukana reilun vuoden ja eilen jouduin käyttämään rahaa ensimmäisen kerran kun printtasin flyereita. Tein sen siksi, että mahdollisimman monella olisi mahdollisuus ymmärtää asiat niin kuin ne ovat, muodostaa omat päätelmänsä ja toimia sen mukaan.

  Toivon lauantaille runsasta osanottoa ja rakentavaa keskustelua.

  Rakkain terveisin,

  Tomi Astikainen

 • gusti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ikävä juttu kun en pääse zeitgeist tapahtumaan lauantaina, mutta jää ainakin minun paikka vapaaksi jollekki toiselle :)

  Täytyy kotona katsoa zeitgeist addendum elokuva joka näköjään löytyy zeitgeistin kotisivulta.

  Olette hyvällä asialla zeitgeist porukka!

 • Pohdiskelija

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Aika suoraa uskonnollissävytteisen liikkeen mainontaa ylellä?

 • Laaman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Idealistien kirjoitukset voivat helposti kuulostaa uskonnollisilta hehkutuksilta.

  Yhteiskunnallinen muutos tarvitsee toteutuakseen aina ryhmän asiaansa sitoutuneita ihmisiä, joissa purot yhtyy virraksi. Kuka tahansa joka katsoo Zeitgeist pätkät netistä, luulisi ymmärtävän agendan liikkeen takana.

  Se kuinka muutos loppupeleissä tapahtuu, on toinen asia. Ihmisapinoiden ahneus ei ole kovin helposti kitkettävissä, jos historiaan on lainkaan katsominen. Silti en henk.koht lakkaa toivomasta, että tähän suuntaan mentäisi.

  Tällainen taloudellista hyötyä tavoittelematon liike edustaa mielestäni miljoonia nykymaailmanjärjestykseen turhautuneita ihmisiä. Aktivoituessaan tällaiseen järjestäytyneeseen toimintaan he ovat silmissäni moraalisesti vastuuntuntoisella polulla, jonne kuuluminen on kunnioitettavaa yhteisön hyvinvoinnista kiinnostumista.

  Se mihin kaikki johtaa, on eri asia, ja sitä ei voi koskaan täysin ennalta arvioida.

  Kiitän puolestani Z-liikkeen aktiiveja, itse liikkeeseen kuulumatta. Asia on tärkeä.

 • MrX

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Zeitgeist-liike tuntuu vastaavan siihen samaan sosiaaliseen tilaukseen, kuin vasemmistoaatteet aikoinaan 60-luvulla ja sittemmin viherliberaalit. Vastustetaan kaikkea mitä kunnon kapinoiva nuori sukupolvi haluaa vastustaa: amerikkaa, kristinuskoa, kapitalismia - perinteisiä arvoja ja uskomuksia ylipäänsä. Halutaan keksiä uusi, parempi maailma ja luodan se omin käsin niinkuin sen pitäisi olla, ei niinkuin se on.

  Harmi vain että reunaehdot joista tärkeimpänä ihmislajin rajoitteet tulevat aina vastaan.

  No, toivottavasti tämä Z-sakki kyllästyy aikanaan eikä liike kasva kommunismin kaltaiseksi massa-aatteeksi ja jätä jälkeensä sadan vuoden päässä kymmeniä miljoonia vastavallankumouksellisia ja taantumuksellisten voimien kätyreitä jotka olivat esteinä tiellä kohti Parempaa Maailmaa ja pitin näin ollen raivata tieltä...

 • doo

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  MrX kirjoitti:

  "Harmi vain että reunaehdot joista tärkeimpänä ihmislajin rajoitteet tulevat aina vastaan."

  Tähän on helppo kiteyttää yksi niistä ydinajatuksista, joiden ympärille Zeitgeist-liike perustuu. Rajoittava tekijä ei nähdäksemme ole ihmislajin ominaisuudet, kuten esimerkiksi ahneus tai itsekkyys, vaan resurssien niukkuus, jonka seurausta ahneus ja itsekkyys ovat.

  Nyky-yhteiskunnassa tuntuu aivan itsestään selvältä asialta, ettei niukkuuteen voida vaikuttaa, vaan että se on luonnonvakio. Tarkempi markkinatalouden mekanismien tarkastelu kuitenkin osoittaa, ettei resurssien käyttö ja allokointi ole nyky-yhteiskunnassa millään tavalla optimaalista tai tehokasta, sillä talouden rahaprosessin toiminta edellyttää jatkuvaa syklistä kulutusta. Tämän syklisen kulutuksen haittavaikutukset heijastuvat reaaliprosessin puolelle.

  Eräs tällainen haittavaikutus on esimerkiksi tuotteiden suunniteltu vanhentuminen. Henkilökohtaisesti minusta tuntuu, että useimmiten kun ihmiset törmäävät tähän ilmiöön, he aliarvioivat täysin kyseisen tuotteen valmistajia. Yksi hyvä esimerkki tästä ilmiöstä on se, kun tulostimestasi loppuu keltainen muste ja se kieltäytyy siksi tulostamasta mustavalkoista arkkia ennenkuin ostat uuden keltaisen mustepatruuunan, vaikka mustaa mustetta on vielä jäljellä. Tavanomainen reaktio ihmisillä tuntuu olevan se, että naureskellaan ja päivitellään insinöörin typeryyttä. "Eipä ole paljon taas mietitty tätäkään suunniteltaessa." Vaikka todellisuudessa on mietitty. Hyvinkin paljon.

  Toinen esimerkki on eräs nimeltämainitsematon autovalmistaja, jonka ajovalon vaihtaminen tapahtuu eturenkaan takaa ja edellyttää eturenkaan poistamista vaihdon ajaksi. Tätäkin suuresti taannoin moni naureskeli ja ihmetteli, että olipas tyhmä insinööri, joka tämänkin suunnitteli. Mutta oliko todella? Kun ajovalon vaihtaminen tehdään vaikeaksi, se muuttuu monen kuluttajan kohdalla huoltotoimenpiteeksi, jota varten auto viedään huoltoon. Ja näin syntyy kulutusta.

  Näitä esimerkkejä voisi luetella tusinoittain lisää. Kaikille niille on yhteistä se, että talouden rahaprosessin edellyttämän syklisen kulutuksen vuoksi tuotteita ei kannata suunnitella ja valmistaa niin kestäviksi, helppokäyttöisiksi ja/tai tarkoituksenmukaisiksi kuin resurssien käytön näkökulmasta olisi järkevää ja optimaalista.

  Laaman kirjoitti:

  "Ihmisapinoiden ahneus ei ole kovin helposti kitkettävissä, jos historiaan on lainkaan katsominen."

  Totta, historiassa ihminen on aina ollut ahne, koska historiassa niukkuutta on aina esiintynyt. Lajimme teknologinen kehitys alkaa kuitenkin olla siinä pisteessä, ettei niukkuus ole enää vaikutusmahdollisuuksiemme ulkopuolella.

  Ja kaikille teille, jotka puhutte uskonnollissävytteisestä mainonnasta ja New Age -huuhaasta, tämä liike ei ole uskonnollinen eikä edes hengellinen liike, vaan se perustuu vankasti tieteelliselle metodille. Ja tämän asian voi ymmärtää, vaikka ei olisi mukana. Se kuitenkin edellyttää sitä, ettei heti kategorisoi kaikkea vähänkin erikoisempaa neokommunismiksi ja uskonlahkoiluksi.

 • Laaman

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Voin hyvin yhtyä mr X:n näkemykseen, vaikken itse ollutkaan 60-lukua todistamassa.

  Juuri tämä apinarotumme luonne vie pohjan hurskasteluilta. Monessa mielessä nykyisen yhteiskuntamme moraalisäännöt tuntuvat naivilta Peter Panin mikämikä-maalta, jonne kaikki haluaisi, joka on kuitenkin kaukana arjesta.

  Henkilökohtaisesti tuli aikanaan ahdistuttua aika syvästikin, kun keskittyi kaikkiin itseään ympäröiviin epäkohtiin, joita maailma on (tuossa tilassa elävälle) pullollaan. Sen vaikutukset eivät olleet lähiympäristössäni millään tavalla eheyttäviä, tai harmoniaa synnyttäviä.

  Arjen ja ympäröivän todellisuuden tilanteen hyväksyminen sellaisenaan on huomattavasti voimaannuttavampi lähestymistapa kuin uhrin rooliin asettuminen. Säilyttämällä toimintakykynsä voi vaikuttaa huomattavasti enemmän kuin ahdistuksen lamaannuttamana. Ja positiivinen esimerkki vetää aina enemmän kannatusta puoleensa kuin epäkohtien huutelu ja alleviivaaminen.

  Mr X:n mainitsemia ylilyöntejä ei toivoisi tietenkään enää toistuvan... vaan historialla on ollut tapana toistaa itseään.

 • talousdemokratia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Näistä kommenteista huomaa sen että toki tavallisen pulliaisen kannalta Zeitgeist-liike voi tuntua varsin radikaalilta koska se osoittaa sormella sellaisia yhteiskunnallisia epäkohtia joista niin poliitikot kuin ekonomistit tässä maassa ovat vaienneet useiden vuosikymmenten ajan.

  Pulliaisetkin kuitenkin myöntänevät että olemme talouden tilasa tulleet tilanteeseen missä kipeästi kaivataan uutta radikaalia ajattelua. Olemmehan tässä lamassa nyt nimenomaan siksi että nykypoliitikot ovat vieneet meitä kuin pässiä narussa ekonomistien laulaessa tuttua kuorolauluaan taustalla.

  Ketkä ovat istuneet ohjaksissa ellei EU-hörhöt, EU-nörtit, globalismihörhöt, vapaakauppahörhöt, vapaamarkkinahörhöt ja rahoitusalan vapauttajahörhöt. Toisin sanoen Keskustan ja Kokoomuksen kerma sekä ja Lipponen.

  Edellä mainittujen tahojen konsensuslinja on siis johtanut tämän päivän tilanteeseen - ja se on kaikenkaikkiaan osoittautunut vääräksi politiikaksi.

  Todellisuus on toinen: Suomi tarvitse EU-jäsenyyttä yhtä vähän kuin tarvitsee kuulan kalloonsa. Suomen hallitus ei tarvitse mitään ulkomaista lainaa vaan hallitus voi lainata korottomasti Suomen Pankilta. Näin voivat myös velkaantuneet kunnat tehdä. Korko jäisi Suomeen osaksi Suomen Pankin tulosta ja siirettäisiin sieltä suoraan valtion rahoitustuloihin. Tällainen järjestely on ainoa järkevä ratkaisu kaikille valtioille.

  Työttömyys ei ole sairaus vaan oire vahvasta eurosta, keinotekoisen kalliista elämänmenosta ja kylmästä ilmastosta - sekä laajasta mekanisoinnista ja automaatioista. Suomeen on mahdoton saada työstyöllisyys. Ratkaisu on 1000 euron perustulo jokaiselle, työn jakaminen, työajan puolittaminen. Perustulon rahoitus ei ole ongelma - se hoituu kunhan lasketaan liikkeeseen sopivasti lisää rahaa. Kun rahamäärä on oikea se kiertää perustulona kansalaisille ja kansalaisilta kulutuksena kauppaan ja teollisuuteen ja palaa veroina takaisin perustulon maksajalle. Tässä ei ole mitään kummallista.

  Perustulon myötä avautuu mahdollisuus työllistää itse itsensä, muuttaa takaisin kotikonnuille, ruveta vaikkapa taiteilijaksi tai lammastilan pitäjäksi.

  Kun Suomi on saatu velattomaksi, ihmiset toimeliaiksi ja hyvinvointi hyvään malliin on sitten aika katsella eteenpäin josko se Z-rahaton yhteiskunta olisi askel parempaan suuntaan.

 • Technomage

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vastaus Zeitgeist-kritiikille:

  En ihan ymmärrä tätä kritiikkiä. Zeitgeist-liikkeen tärkeimmät materiaalit ovat Zeitgeist Addendum (dokumenttielokuva), Perehdyttämisvideo (Activist Orientation Presentation), Perehdyttämisopas (Activist Orientation Guide), Peter Josephin luento "Where are going?" jne. Olen ihmeissäni jos asianomaiset ihmiset eivät ole pyytäneet katsomaan vähintään yhtä näistä materiaaleista.

  Pelkän tekstipohjaisen materiaalin avulla on todella hidasta ja aikaa vievää ruveta käymään läpi kaikkia maailman ongelmia, mistä ne johtuu ja minkälaisia ratkaisuja niihin tulisi etsiä. Asia, jota Zeitgeist-liike levittää, on kaikessa kokonaisuudessaan erittäin laaja ja vaatii syventymistä, jos ei siihen ole ennen tutustunut. Aiemmin mainitsemani materiaalien läpikäyminen vie yhteensä aika paljon aikaa, mutta pelkästään yhden katsominen antaa jo hyvän kuvan tästä liikkeestä, suosittelen Activist Orientation Presentationia, johon löytyy zeitgeist.fi etusivulta linkki, suomenkielisillä teksteillä. Se kestää 1,5h ja sen jälkeen on varmasti suhteellisen hyvä näkemys siitä mistä Zeitgeistissa on kyse.

  Jos haluaa tekstipohjalta käydä läpi mitä me ajetaan, tarvitsee lukea aika paljon tekstiä. Orientaatio-opaskin on yli 80 sivuinen PDF, joka kyllä kannattaa lukea jos nämä asiat kiinnostaa enemmän. Jos sivuston omia tekstejä lukee eikä ole mihinkään muuhun materiaaliin tutustunut niin en ihmettele, että ei ihan ymmärrä mistä on kysymys. Se vaatii oikeastaan kaiken tekstin lukemisen sekä etusivulta että "Ymmärrykset" -menun alta olevilta sivuilta. Toisin sanoen, säästää aikaa katsomalla tuon Perehdyttämisvideon.

 • Vanha Dealer

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Vastaavia kauniita ideoita on ollut ajan saatossa lukemattomia. Viime kädessä Homo Economicus nostaa meissä kaikissa päätään, mikäli saa siihen mahdollisuuden, eli riittävästi omaa rahaa.

 • Roni

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  YLE julkaisee asiallista informaatiota Z-liikkeestä. Aivan mahtavaa! Kaikki uteliaat Z-päiville ja nettisivuillemme oppimaan lisää. Ilman resurssitaloutta ja vertaispolitiikkaa ei ihmiskunta pitkälle pötki.

  Kapitalismi ei ole yhteistyötä.

 • Tomi Astikainen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Kiitos ja tervetuloa! Nähdään lauantaina klo 12 Tiedepuistolla!

  http://www.youtube.com/watch?v=zvDGWoVJqDk

 • Jere

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Hyvä "Zeitgeist-kritiikki" ja muut jotka kritisoivat vain ennakko luulon varassa, enempää asiaan perehtymättä.

  Niinkuin aiemmin on jo mainittu, tutustukaa materiaaliin mitä liikkeellä on tarjota: Orientaatio opas PDF:nä http://dl.dropbox.com/u/4710236/Orientaatio-opas.pdf

  Samainen opas Video muodossa dotsubista: http://dotsub.com/view/a34fba0d-4016-4807-b255-021b58dbc9a4

  Venus projectin UKK: http://www.zeitgeist.fi/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=80&Itemid=89

  Lisäksi oma kirja ehdotukseni: Eero Paloheimo - Syntymättömien sukupolvien Eurooppa, WSOY 1996.

  Jossa kirjoittaja kuvaa Euroopan uudelleen rakentamista sillä ajatuksella, että Eurooppa olisi elinkelpoinen myös tulevaisuudessa. Sis. samoja perus ajatuksia kuin Venus Projectissa; Teknologian hyödyntäminen, uusiutuva energia, mag-lev junat, luonnosta huolehtiminen, jne. Sisältää Laskelmia tarvittavista raaka aineista, suunnitelmia tuotantolaitosten, luonnon suojelu alueiden sijoittamisesta, jne. Ja jopa kustannus arvioita toteutettavalla uudelle Euroopalle.

  MIKÄ NYKYISESSÄ MÄTTÄÄ?

  Yksinkertaisuudessaan rahatalous, joka ei enää vastaa kehitystämme vaan hidastaa ja jopa vaarantaa tulevaisuuttamme. Muuta esimerkki.

  1. Se ei luo hyvinvointia tasaisesti, esimerkkinä käyköön yli miljardi sairaalloisen aliravittua ihmistä, vaikka ruokaa tuotetaan 7-10 Miljardin ihmisen tarpeisiin. Lääkkeitäkin on moneen lähtöön, siltikin 34 000 lasta kuolee joka ikinen päivä nälkään tai ennalta ehkäistäviin sairauksiin.

  2. Uusi teknologia ei enää hyödytä ihmisiä vaan tekee heistä työttömiä, kiireisempiä, jne. Ennemminkin uusi teknologia huonontaa elämäämme.

  3.Rahataloudessa 1. prioriteetti on voittojen maksimointi; Luontoa tuhotaan ennätys vauhtia(arvioidaan että saman kulutuksen jatkuessa tarvitsemme parin kymmenen vuoden päästä 2 maapalloa kattamaan raaka aine tarpeen), vaikka suunnittelemalla kaikki niin kestäväksi kuin mahdollista sekä kierrättämällä ja uusiutuvien materiaalien käytöllä voitaisiin poistaa ongelma, se tosin "maksaa" liikaa...

  *Kirja suosituksena : Jared Diamond - Romahdus*

  3. Liikenne

  Auto liikenteessä vuosittain 1,2 miljoonaa ihmistä kuolee ja 50 miljoonaa loukkaantuu, vaikka voisimme korvata autot esimerkiksi vaakahisseillä(Paloheimo), joissa sensorit estävät törmäyksen ja GPS vie automaattisesti haluamaasi paikkaan.

  4. Raha korruptoi yhteiskuntaa.

  5. Käytämme saastuttavia fossiilisia energia muotoja, vaikka uusiutuvia päästöttömiä energia muotoja olisi tarjolla koko maailman sähköistämiseen.

  Keksin kyllä vielä vaikka lisää asiaa miksi nykyinen järjestelmä ei toimi, mutta eiköhän näitä jokainen voi itsekseenkin pohtia.

  Näitäkin keskusteluja on väännetty netissä varmasti monessa paikkaa ja ihmisiä alkaa turhauttamaan jankata samoja asioita foorumista toiseen, ja muutenkin pelkkä kirjoittaminen on hidasta ja monin muodoin ongelmallista, siksi toivomme että kanssamme tultaisiin keskustelemaan nokatusten, koska sitä varten järjestämme näitä tapahtumia.

  Voi myös tulla suoraan foorumeille tai IRCiin kirjoittelemaan jonka kautta voidaan järjestää tarvittaessa vaikka mikki/kuuloke hässäkällä Teamspeak ohjelman kautta tapahtuva keskustelu tilaisuus, tai jotain vastaavaa. Sitä ennen tutustukaa kuitenkin jo olemassa oleviin materiaaleihin.

  Itse olen viimeisen vuoden käyttänyt hyvin aktiiviseen selvittelyyn maailman tilasta, syistä ja ratkaisumalleista ja ratkaisujen mahdollisuuksista.

  En keksi tällä hetkellä parempaa suunnitelmaa kuin Resurssipohainen talous, enkä myöskään keksi syytä miksi se ei olisi mahdollinen.

  Tervetuloa kyselemään aiheesta lisää, vastaamme mielellämme parhaan tietämyksemme mukaan.

 • Sekatalous voitti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Neuvostoliiton romahduksen jälkeen maailmassa oli vain sekatalouksia. Kapitalismi *ei voittanut* Kylmää sotaa, vaan *sosialistis-kapitalistinen sekatalous*. Kapitalismi romahti jo 1800-luvulla Englannissa hirveiden yhteiskunnallisten ihmisongelmien takia.

 • JereZ

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ensinnäkin Zeitgeistin filosofiat perustuvat hyvin pitkälti Jaqcue Frescon koko elämän mittaiseen tieteellisen työhön, eikä elokuvan tekijä Peter Josephin ajatusmaailmaan. Joten on niitä asioita joku pohtinut ihan oikeesti jo pidemmän aikaa.

  NYKYINEN TALOUS

  Kukaan ei varmaan väitä, etteikö nykyinen talousjärjestelmä toimisi joidenkin kohdalla. Mutta ei se kyllä toimi tasapauolisesti. Varsinkin jos ns. omistaa paljon, on varmaan vaikea kuvitella järjestelmässä olevan mitään vikaa tai se voi tuntua vasten mieliseltä että esim. resurssipohjaiseen siirtyminen voisi viedä omaa elintasoaan alemmaksi. Mutta näin kävisi vain harvoille, arviolta 2/10 ihmisestä laskisi elintasoaan, jotta 8/10 saa sen nostettua(omaa karkeaa arviota, tulonjakautumisista päätellen).

  Mutta, nykyisen talousmallin puolesta puhujilta pyytäisin vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

  a. Millä oikeudella joku toinen ihminen omistaa luonnosta yhtään enempää kuin toinen?

  b. Kukaan ei voi kiistää etteikö luonnonvaroja tuhlattaisi enenmpää kuin mitä ne ehtii uusiutua. Miten kilpailuun ja voiton maksimointiin perustuva järjestelmä voi olla kestävä tulevaisuuden sukupolville, jos 100 vuodessa olemme tuhonneet huomattavan määrän luontoa?

  c. Miten voidaan perustella se että esim. siivooja saa samasta työajasta murto osan palkkaa kuin esim. joku johtaja?

  d. Miten voidaan siis perustella se että toinen ihminen on arvokkaampi kuin toinen?

  e. Miten voiton maksimointiin perustuvassa järjestelmässä saadaan ruokittua ne yli miljardi aliravittua, kun heitä ei ole tähänkään päivään mennessä saatu ruokittua vaikka ruokaa tuotetaan yllinkyllin?

  f. Miksi rahataloudessa ihmisten kekseliäisyys tekee toiset työttömiksi?

  Onko se oikein?

  g. Miten yleistä pahoinvointia voidaan alentaa voiton maksimointiin perustuvassa järjestelmässä, koska viime vuodet todistaa sen vain lisäävän sitä johtuen kiireestä, stressistä, tiukentuvista aikatauluista, jne. (Kirja vinkkinä; Työelämän huonontumisen lyhyt historia)

  Anteeksi vain, mutta en ymmärrä alkuunkaan mitä hyvää nykyinen rahatalous tuo, joten olkaa hyvä ja selittäkää ja kunnolla.

  Koska resurssipohjainen talous ratkaisee ainakin edellä mainitsemani ongelmat lähes kerta heitolla ja monia muita ongelmia esim. sodat, joten minun pieneen päähän ei vain mahdu mikä siitä tekee niin huonon.

  Eihän se vielä ole täydellinen, mutta lähtökohdiltaan paljon nykyistä parempi.

 • Jarkko Pesonen

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  "Kapitalismi ei ole yhteistyötä."

  Roskaa. Nimenomaan vapaa omistusoikeus ja sille pohjautuva vapaa markkinatalous (jollaisessa me emme elä) pohjautuu sille, että saavuttaakseen jotain ihmisen tulee toimia yhteistyössä muiden ihmisten kanssa. Jos haluat saada ruokaa, asunnon jne. ja siihen tarvittavaa rahaa, sinun täytyy tuottaa vastavuoroisesti muille ihmisille jotain, mitä he taas tarvitsevat.

  Nykyinen taloustilanne ei johdu vapaasta markkinataloudesta vaan päinvastoin sen puuttumisesta. Kuten Olli Juntunen on kirjoittanut:

  "Lama alkoi Yhdysvalloista, jonka keskuspankki oli jo vuosien ajan

  yrittänyt edistää talouskasvua lainaamalla rahaa liikepankeille hyvin

  alhaisella korolla. Tästä syystä liikepankit olivat halukkaita

  lainaamaan tätä rahaa valtavia summia vailla kunnollisia takuita lähes

  kenelle tahansa. Tämä johti siihen, että amerikkalaiset ottivat suuria

  summia lainaa, jota he kuluttivat varsin suruttomasti yli oman

  maksukykynsä.

  Amerikkalaiset laittoivat rahaa varsinkin asuntoihin, mikä johti

  rakentamisen kasvuun sekä asuntojen arvon valtavaan nousuun. Tällöin

  amerikkalaiset ottivat uutta lainaa laittamalla lainan vakuudeksi

  vanhan asuntonsa, jonka silloinen arvo oli keinotekoisen korkea. Tämä

  synnytti asuntomarkkinoille kuplan, jonka täytyi ennemmin tai

  myöhemmin puhjeta.

  Kuplan puhjetessa asuntojen arvo romahti, eivätkä monet ihmiset enää

  kyenneet maksamaan velkojaan takaisin. Tämä romahdutti ne pankit,

  jotka olivat kaikkein avokätisimmin antaneet lainaa asuntojen

  ostamiseen. Täsmälleen sama kehitys on meille suomalaisille tuttu

  90-luvun lamasta.

  Samoin kuin tuolloin, poliitikot eivät ole antaneet huonoja

  sijoituspäätöksiä tehneiden yritysten kaatua. Tätä perusteltiin

  tuolloin ja perustellaan edelleen talouden vakauttamisella sekä

  työllisyydellä. Tämä politiikka kuitenkin nimen omaan aiheuttaa

  talouden sekasorron ja massatyöttömyyden.

  Tämä johtuu siitä, että ei ole olemassa mitään mystistä ylijäämää,

  josta voitaisiin tukea tappiota tehneitä yrityksiä, ilman ettei se

  heikentäisi muuta taloutta. Jokainen euro, jonka jokin yritys saa, on

  muualta taloudesta pois. Mikäli tuemme tappiota tehnyttä yritystä, sen

  viime kädessä maksavat ne yritykset, jotka ovat tuottaneet voittoa."

  Kaikenlainen suunnitelmatalous, jollaiselta resurssitalouskin näin äkkiseltään kuulostaa, on parhaimmillaankin nollasummapeliä suhteessa vapaaseen markkinatalouteen. Yleensä empiria osoittaa sen, että suunnitelmatalous johtaa nimenomaan nälänhätään ja kurjuuteen. Hyvänä esimerkkinä 50-luvun alun Saksa, jolloin Länsi-Saksa vapautti sääntelyn ja Itä-Saksa luisui syvemmälle kommunismiin. 40 vuotta myöhemmin keskimääräinen tulotaso lännessä oli viisinkertainen suhteessa itään. Toiset ajoivat Mersuilla ja toise Trabanteilla.

  On perverssiä että kun valtiojohtoinen talous aiheuttaa "yllättäen" jonkin katastrofin, niin löytyy typeryksiä jotka vaativat lisää keskusjohtoisuutta, vaikka se ei ole koskaan, missään osoittautunut hyväksi ratkaisuksi.

  Miten muuten resurssitaloudessa tapahtuisi hintojen allokointi? Tehtäisiinkö samalla tavalla kuin Neukkulassa, että keskusvirasto määrää jonkin hinnan? Siellähän tämä johti esimerkiksi sellaiseen järjettömyyteen, että sioille kannatti syöttää suoraan kaupasta ostettua leipää, koska leivän hinta oli mielivaltaisesti asetettu liian alas.

 • Vapaiden markkinoiden puolesta

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Ikävä nähdä, että taloustieteestä ymmärtämättömiä yritetään johtaa harhaan tällaisen virheisiin perustuvan aatteen avulla. Ennen kuin alatte ottaa aatteen lupauksia paremmasta maailmasta ihan tosissaan, suosittelen vaikka Kansantaloustieteen perusteet -kirjaan tutustumista. Tämä on kuulunut jo vuosia jokaisen kauppatieteellisen yliopiston pääsykoevaatimuksiin ja ihmettelenkin suuresti miten Astikainen ei ole aikanaan ymmärtänyt lukemaansa.

  Koko liike perustuu erään yhdysvaltavalaisen elokuvaohjaajaopiskelijan ajatuksille, joita hän on prosessin myötä jatkuvasti joutunut korjaamaan kun on ymmärtänyt niiden olevan väärässä. Vaikka sinänsä en usko että koulutus tekee autuaaksi, valitettavasti kansantalouden monimutkaisia mekanismeja on vaikea maallikon ymmärtää perehtymättä ensin laajasti alan kirjallisuuteen.

  Uskokaa pois, kyllä Suomessa on lukuisia kansantaloustieteilijöitä sekä oikealta että vasemmalta, mutta yksikään ei tämän aatteen väitteitä allekirjoittaisi. Kyseessä ei ole mikään "ekonomistien salaliitto" vaan tiede, joka on kaikessa monimutkaisuudessaan hyvin yksiselitteistä ja pitkälti matemaattista. Zeitgeist on ainoastaan uusi nimi vanhalle liikkeelle nimeltä kommunismi, jossa valta ei ole rahalla vaan resursseilla. Kuulostaa ajatuksena hienolta, mutta ei tarvinne muistuttaa miten kävi valtioille, jotka lähtivät 1900-luvulla tähän "ihmeaatteesseen" mukaan.

  Ja kaikille jotka videon vielä katsovat, pohtikaa miksi fyysinen raha (setelit ja kolikot) muka on huono asia, kuten videolla väitetään? Sehän kehitettiin vaihdon välineeksi helpottamaan ihmisten elämää aivan kuten oravannahat ja kultakolikot aikanaan. Vapaiden markkinoiden ongelmilla ei ole mitään yhteyttä rahajärjestelmään, vaan liittyvät enemmänkin puutteelliseen lainsäändäntöön.

  Jokainen voi käydä Kuubassa katsomassa mitä tapahtuu, kun rahaa ei virallisesti ole ja talous perustuu resursseihin. Kiitos ei, sanon minä.

 • Antti

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Tsemppiä aktiiveille! Maailma kehittyy ja talousjärjestelmät muuttuu, kapitalismi ei varmasti ole niistä viimeisin, mikä on hyvin luonnollinen ajatus kun asiaan hiukan ajattelee isommalla perspektiivillä. Itse katsottuani etenkin Venus project asiaa ja Jacque Frescon näkemyksiä (muussa zeitgeist materiaalissa oli vähän ehkä liian provosoivaa otetta) tuli fiilis, että tämä on tulevaisuutta. Toivottavasti. Ja uskon, että onkin, asia on hyvä, joten kyllä se menee eteenpäin jos vaan ihmisiä saadaan ajatuksen taakse. Taidan itsekin perehtyä mitä suomen tasolla tapahtuu, ja ottaa osaa, kun en ole muuta kuin tsekkaillut noita videoita jne.

 • Janne Aihos

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @ vapaiden markkinoiden puolesta ja muille kommunismi- viittauksille. On myös hyvin ikävää nähdä että kritisoit liikkeen ajatuksia tutustumatta niiden toimintaperiaatteisiin, tai ymmärtämättä niitä kunnolla.

  Kukaan ei voi mennä Kuubaan ja katsoa miten Zeitgeist Movementin ajama resurssitalous toimii koska;

  Resurssitalous voi toimia ainoastaan globaalina systeeminä, jossa ei ole sijaa rahalle.

  Tosiasia on, että nykyinen "vapaa kapitalismi", tai miksi ikinä tätä nyt halutaan kutsua, on täydellisesti epäonnistunut järjestelmä, jonka myötä olemme ajamassa maapallon kestokykyä yli kestämättömien rajojen ja samalla pakotamme suurimman osan maapallon väestöstä elämään järkyttävissä olosuhteissa jatkuvan riiston kohteena.

  Sen sijaan että vedettäisiin tähän keskusteluun jatkuvasti näitä "kommunismi on nähty" -kuittauksia, olisi mielestäni aika tajuta, että markkinatalous on aikansa elänyt systeemi, joka ei selvästikään toimi kuin hyvin pienen eliitin eduksi kaikkien muiden maapallon asukkaiden kustannuksella.

  Haluammeko pukata yhä uudelleen sormemme paskaan tässä nousu- ja laskukausien vuoristoradassa kunnes muuta kuin sontaa ei ole jäljellä,

  vai haluammeko ottaa rohkean, eittämättä suuria muutoksia vaativan askeleen kohti inhimillisempää järjestelmää joka toimii harmoniassa ympäröivän maailman lain-alaisuuksien kanssa.

 • revolution69

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  I see a revolution coming! =)

 • Pomppahiia

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Eikö tämä Venuksen resurssipohjainen malli johda väestöräjähdykseen? Jos malli tukee maksmissaan 10 miljardin ihmisen populaatiota (kaikilla ruokaa ja lämmin asunto, eikä töitä tarvitse tehdä), pitääkö samantien siirtyä säännöstelemään syntyvyttä Kiinan mallin mukaan? Muuten ihmisiä on tuhannen vuoden päästä 100 miljardia, koska ei olisi muuta tekemistä kuin leikkiä rakkauden leikkejä. Mitä kaikki ihmiset tekisivät liikennevälineillä, jos eivät käy töissä (vrt. 90% ihmisistä ei tarvitsisi tehdä töitä)? Kävisi aika pitkäksi.

 • Totuudentorvi

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  @Pomppahiia Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, jossa myös naiset ovat koulutettuja syntyvyys kääntyy laskuun. Tämä on todettu miltei kaikissa länsimaissa. Korkeinta syntyyvyys on maissa, jossa naiset eivät saa ollenkaan tai hyvin vähäistä koulutusta. Venus-projektin esittämä koulutus tarjoaa myös pohjan itsesääntelylle, jolloin ei tarvita erillisiä lakeja. Itse olen jo nyt päättänyt etten lasta tule ikinä hankkimaan vaikka sellainen kiva olisikin.

 • Zeitgeist

  Ilmoita asiattomasta kommentista

  Loistavaa, että tästäkin uutisoidaan YLE:llä. :)

Tuoreimmat aiheesta: Joensuu

Pääuutiset

Tuoreimmat

Muualla Yle.fi:ssä