Siirry suoraan sisältöön
YLE
YLE Uutiset Ohjelmaopas Palaute YLE A-Ö terveyshakTerveyshaku:
|YLE| Terveys
(linkki aukeaa uuteen ikkunaan)Pieni päätös päivässä
Terveysuutiset
Tutkittua
välike
Mielenterveys
Päihteet ja tupakka
Seksuaalisuus
Yhteiskunta
välike
Ruoka ja terveys
» Laihdutus
» Reseptit
Keho ja mieli
Liiku ja voi hyvin
Luonto hoitaa
Vauvan aika
välike
Testit
Terveyslinkit
Yhteystiedot
Palaute
välike
Testaa elinikäsi
Elämä pelissä
 

Ruoka ja terveys

Miten epäterveellistä grillaus on?


13.7.2004 Radio Peili/Leena Pakkanen

Kuka ahmii makkaraa, lihaa sekä rasvaa,
saapi pian huomata kuinka vatsa kasvaa.

Onko tuttu värssy? Kauppojen hyllyiltä löytyy näin kesäisin erilaisia grilliherkkuja. On makkaroita ja monenlaista lihaa eri marinadeissa. Onko grillatun ruuan syöminen epäterveellistä? Toimittaja Leena Pakkanen otti asiasta selvää haastattelemalla erikoistutkija Tero Hirvosta kansanterveyslaitoksen ravitsemusyksiköstä.


Tuorein tieto tänä kesä kertoo, että parhaiten kaupaksi menevät marinoidut porsaanlihapihvit, samoin broilerit ja kalkkuna. Kylmä kesä on vaikuttanut tuotteiden kysyntään, erityisesti makkaratuotteiden kysyntä on laskenut. Kaupoista löytyvät kevyet vaihtoehdot houkuttelevat, sillä makkarasta löytyy paljon terveydelle haitallista tyydyttynyttä rasvaa.

kuva: Mika Kanerva
- Kesäinen grillaaminen ei ole suureksi haitaksi meidän suomalaisten terveydelle, sillä grillaus on vain yksi ruuanlaittomenetelmä, eikä eroa paljoakaan muista, Tero Hirvonen sanoo. Tärkeintä on, mitä grillataan.
- Grillauksessa kannattaa käyttää rasvana öljyä, joka on hyvä myös marinadikastikkeissa. Lisäksi marinadi suojaa tuotetta grillattaessa, Hirvonen opastaa. Marinadeissa omien ja valmiskastikkeiden välillä ei ole terveellisyyden kannalta eroa, itse tehtynä saa toki oman maun mukaista.

Terveelliseksi grilliruuaksi kannattaa valita vähärasvaisia tuotteita, kuten broileria ja kalkkunaa. Makkarasta ja leikkeleistä löytyvä nitriitti on erityisen vaarallista lapsille, mutta myös aikuisille.
- Jo yhdestä nakista päivässä lapsi saa maksimiannoksen nitriittiä, Hirvonen kertoo. Nitriitti vaikeuttaa hapenkuljetusta veressä ja siitä voi syntyä myös syöpää aiheuttavia yhdisteitä.

Nitriittien saamista tarkastellaan kuitenkin pitkällä aikavälillä, joten kerta-annos makkaraa silloin tällöin ei haittaa. - Makkaran syöminen on syytä jättää vähemmälle, mutta muutama makkara kesässä ei vaikuta haitallisesti terveyteen, vakuuttaa Hirvonen.

Hiili-, kaasu- vai sähkögrilli?



kuva: Elina Yli-Ojanperä
Grillityyppiä valitessa on syytä ottaa huomioon PAH-yhdisteet. Hiiligrillissä hiilestä syntyy palaessa PAH-yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Kaasu- ja sähkögrillissä tätä ei pääse tapahtumaan. Ruotsissa PAH-yhdisteet havaittiin muutamia vuosia sitten. Niitä syntyy korkeissa lämpötiloissa ja esimerkiksi hiilen palaessa. Yhdisteiden syntymiseen vaikuttaa se, miten grillataan eli jos tuote laitetaan grilliin vasta sitten, kun grillissä on hiillos eikä savua tule enää paljon, PAH-yhdisteitä syntyy huomattavasti vähemmän.

- Elävän tulen päällä ei siis kannata grillailla, varoittaa Hirvonen. - Mutta jos grillausta verrataan tupakoimiseen, on tupakointi moninkertaisesti vaarallisempaa terveydelle kuin grilliruuan syöminen, Hirvonen jatkaa ja toteaa, että paniikkiin ei ole aihetta, sillä grillauksesta aiheutuvan syövän mahdollisuus on todella pieni.

Raaka-aineita kannattaa säilyttää kylmässä, sillä jo muutamassa tunnissa alkavat bakteerit kasvaa.
-Grillaamisessa on se hyvä puoli, että jos tuotetta kuumennetaan kunnolla, bakteerit kuolevat tehokkaasti, Hirvonen toteaa. Broileria ja sianlihaa grillatessa on syytä olla erityisen tarkkana, ettei liha jää raa’aksi. Tuotetta ei pidä grillata kuitenkaan liikaa, sillä myös kuiva ja palanut ruoka on vaarallista terveydelle.

Pääsääntönä on, että hyvän makuinen ruoka on terveellistä. Muista pestä välineet aina, kun on käsitelty raakaa lihaa!

Hyviä grillaushetkiä!

Sivukartta

Vesi on paras janojuoma, nestemäiset kalorit lihavuusriski
Folionyyteissä syntyy lempeitä grilliherkkuja lapsille
Joogin nopeasti valmistuva lounas
Hauduttamalla saa keveitä ja meheviä ruokia
Miten ravintolisät auttavat?
Joulupöydässä seisoskeleva ruoka pilaantuu nopeasti
Elämyksiä ja terveyttä vihreästä teestä
Oletko sokerista?
Vaihtoehto valmisleikkeleelle
Kaalimaalta kajahtaa
Ravintolisistä on moneksi
Mehuterapiaa vai kasvikunnan verta?
Montako kourallista kasviksia syöt päivässä?
Ruokaa valmistuu ilman vettä ja rasvaa
Elintarvikkeiden markkinointiin lapsille ohjeet
Terveystuotekauppiaat jakavat tietoa kasvisruuasta
Ravitsemusterapeutti arvioi grilliherkkuohjeita
Hyvä, paha sokeri
Tofuruokien valmistus vaatii mausteita ja mielikuvitusta
Tunteetkin vaikuttavat ruuanvalmistukseen
Kala, viini ja suklaa ovat pitkän elämän salaisuus
Paprika Vuoden Vihannes 2005
Omena päivässä pitää lääkärin poissa
Terveysvaikutteinen ja/tai/vai terveellinen?
Syö luonnollisesti – kreetalaisin opein
Tumma suklaa nostaa hyvää kolesterolia
Koulumaito entistä rasvattomampaa
Tiivistä tietoa lisäaineista
Miltä keliaakikon elämä maistuu?
Napostelu maittaa, hampaiden harjaus ei
Kasvisten syöminen pelastaisi henkiä
Miten epäterveellistä grillaus on?
Kala maistuu ohjeista huolimatta
Suomalaiset luottavat ruuan turvallisuuteen
Terveysruoka tavallista ruokaa kalliimpaa
Kihti ja ruokavalio
Ravitsemuskouluttaja Elina Lammi: Ostoskorin sisältö ratkaisee
Reumapotilaan ruokavalioon kalaa ja maitohappobakteereita
Työpaikkaruokailu on terveellistä
Suklaata, suklaata
Ruoka lataa tunteita
WHO vaatii hallituksia edistämään
terveellistä ruokaa
Lisäaineet - selvitä mitä syöt
Valtio tukee kuluttajia terveellisissä ruokavalinnoissa

TUTKITTUA ARKISTO: Ravinto ja vitamiinit

Probiootit vaikuttavat rasvan imeytymiseen ruuasta
Lihavuus on sosiaalisesti tarttuvaa
Ruotsalaistutkimuksen mukaan Atkinsin dieetti on vaarallinen
Kalsiumin saannilla ja maitovalmisteiden käytöllä on yhteys nuorten miesten omenalihavuuteen
Vähähiilihydraattinen dieetti oli tehokkain neljän dieetin vertailussa
Liika rauta ei rasitakaan sydäntä
Kaakao virkistää aivojen verenkiertoa
Keltaiset vihannekset estävät silmänpohjan rappeutumista
Ruokaan liittyvät arkiuskomukset eivät aina kumoudu tieteellisin perustein
Hiilihydraatit eivät lihota
Makea maistuu stressaavassa tilanteessa
Stressi ja nälkä tuottavat ahmijoita
Kananmunan luteiini suojaa silmiä
Geeniruoka ei aiheuta allergiaa
Työväsymys ja ylityöt altistavat lihomiselle
Kasvisterolit suomalaistutkimuksen mukaan turvallisia
Kala suojaa iäkkään aivoja verenkiertohäiriöiltä
Näköaisti apuun painonhallinnassa
Ruokamieltymykset määräytyvät jo varhain
Vegaanit laihoja mutta terveitä
Rasvahapoilla voi olla vaikutusta myös luiden terveyteen
Hiilihydraattien vähentäminen ruuassa pienentää ruokahalua
Hampurilaisruokavalio lihottaa
Paremmin leipoutuvaa vehnää geenimuuntelulla
Ruokavalio vaikuttaa käytökseen?
Vähän nukkuvat lihovat helpommin
Suuret E-vitamiiniannokset lisäävät kuolemanriskiä
Painon nousu rasittaa elimistöä enemmän kuin pysyvä ylipaino
Punaviini suojaa keuhkosyövältä
Kaura ei sovi kaikille keliakiaa sairastaville
Kalan syönti kahdesti viikossa vähentää aivohalvausriskiä merkittävästi
Mekaaninen rasvanpoisto ei poista ylipainon terveyshaittoja
C-vitamiini vähentää reuman ilmaantumista, hedelmien syönti estää näön rappeumaa
Limsan vähentäminen suojaa lasta lihavuudelta
Vanhemmat tarvitsevat tietoa lasten vitamiinilisistä
Viina ja olut lisäävät kihdin vaaraa
Tutkija: D-vitamiinin hyödyt epäselviä
Kylläisyyden tunne syntyy monesta syystä
Kaikki kala ei ole hyvä sydämelle
Lihavuus tappaa yhä useammin
E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruuan yhteydessä
Matala D-vitamiinitaso talviaikana lisää eturauhassyövän riskiä
Lupaukset flavonoidien terveysvaikutuksista ennenaikaisia
Maidon sietokyky johtuu 'geenivirheestä'
Ternimaito lisää vireyttä ja lihasten kasvua
Hyvä kehitys suomalaisten ravintotottumuksissa on hiipumassa
Lampaanmaito tuhoaa bakteereita
Kasvisterolien ja kivennäisaineiden yhdistelmä tehokas ase taistelussa lihavuutta vastaan
Herukkaöljy laskee "pahaa" kolesterolia
Luomuruokaa tavanomaista terveellisempää
Tyrnimarjasta apu ihottumaan
Omenasta suojaa moniin sairauksiin
Flavonoidien terveysvaikutukset yhä epävarmoja
Kaurapuuro terästää muistia
Kohumargariini sittenkin vaaratonta
Lähetä linkki
Tätä sivua ylläpitävät Ari Meriläinen ja Rita Trötschkes

Vastaava ohjelmatoimittaja.

Yleisradio OY | Käyntiosoite: Radiokatu 5 Helsinki | Puh: +358 9 14801 fax: +358 9 1480 3215 | etunimi.sukunimi@yle.fi