28.10.2010 - 09:51

75 vuotta toivemusiikkia laidasta laitaan

YLE Radio 1:n Lauantain toivotut levyt täyttää 75 vuotta. Syntymäpäiviä juhlitaan kolmetuntisella juhlalähetyksellä.

Yleisradion vanhin äänilevyohjelma, Lauantain toivotut levyt, on soinut suomalaisissa kodeissa jo vuodesta 1935. Toivekonsertti on pitänyt yllä suomalaisia suosikkeja, nostanut vanhoja helmiä ja synnyttänyt ikivihreitä. Toiveita tulee edelleen toimitukseen edelleen runsaasti, ja ohjelma on YLE Radio 1:n kuunnelluimpia.

”Lauantain toivotut tuo monelle suomalaiselle tuttuuden tunteen, se on turvallinen ja pysyvä keidas viikonlopun vietossa”, sanoo ohjelman vastaava tuottaja Tuuli Saarakkala. Vuosien aikana ohjelma-aikoja on yritetty hieman rukata, mutta vastustus on valtaisaa. ”Kuuntelijat haluavat säilyttää ohjelmassa kaiken prikulleen samanlaisena kuin se on aina ollutkin. Ohjelmaan, tai esitysaikaan ei saa kajota.”

Ohjelman perusrunko onkin säilynyt ennallaan 75 vuoden ajan. Musiikkia soitetaan laidasta laitaan, kevyttä klassista, kotimaista iskelmää ja ulkomaisia hittejä. Tapa ilmoittaa soitettavien levyjen nimet vasta jälkikuulutuksena on myös säilytetty.

Musiikkilajeja tutuksi kansalle

Lauantain toivotut ovat ohjanneet sinfoniaa kammoavia kuuntelijoita hienovaraisesti vakavamman musiikin pariin. Moldau, Für Elise, Unkarilaiset tanssit, Nadirin aaria oopperasta Helmenkalastajat, Luostarin puutarhassa, ja vaikkapa Kimalaisen lento ovat tulleet tutuiksi kevyemmän musiikin kuuntelijoille. Myös toisin päin, suurten ikäluokkien varhaisnuoruudessa Lauantain toivotut oli ainoa ohjelma, jossa saattoi kuulla päivän iskelmiä.

”Tässä ohjelmassa saattaa olla radion ohjelmien suurin musiikkilajien kirjo. Vaikka yhdestä lähetyksestä muodostetaankin aina hallittu kokonaisuus, niin ohjelmaan kuuluu yllätyksellisyys. Koskaan ei tiedä mikä kappale soi seuraavaksi”, Tuuli Saarakkala arvelee.

Lauantaina 30.10. Toivotut levyt esitetään tavalliseen aikaan klo 18.10-19.00. Heti klo 19.00 uutislähetyksen jälkeen alkaa syntymäpäiväohjelma, jossa kolmituntisessa suorassa lähetyksessä ovat vieraina säveltäjä, muusikko Pirjo Bergström, tutkija Kaarina Kilpiö, musiikkitoimittaja Paavo Helistö ja toimittajana Jake Nyman. Illan aikana keskustellaan syntymäpäiväsankarista, sen tarjoamasta musiikista ja myös kuullaan toivotuimpia toivottuja ja elävää musiikkia.

Teksti ja kuva: Eeva Vierros/Yle


Eräs juhlalähetykseen tulleista musiikkitoiveista

Toiveeni: Theo Mackeben: Bei dir war es immer so schön, Rosita Serranon esittämänä. 

Toivoin tätä levyä joskus vuonna 1957 lauantain toivotuissa, toive toteutui. Olin silloin parikymppinen ja asuin Pohjois-Karjalassa, tyttöystäväni asui Keski-Suomessa. Kumpikin tahoillamme kuuntelimme sen. Aina tapaamisen jälkeen ero oli haikea ja laulun sanat: "luonasi oli aina niin ihanaa" tuntui samalla lohduttavalta ja vähän raastavaltakin nuoren miehen mielessä.

Nyt olen ollut tuon tyttöystävän kanssa naimisissa kohta 52 vuotta. Kuuntelisimme nyt tuon laulun yhdessä. Tosin ennakkoon en kerro hänelle toivettani. Jos se toteutuu, olkoon se hänelle nuoruuden rakkauden tunnustus myös nyt.

Toivojana Ikuinen romantikko


Internetissä:

Lauantain toivotut levyt
Elävä arkisto: Alvar Andström kertoo äänilevystön ja äänilevyohjelman historiasta