30.04.2012 - 10:55

Muutoksia Ylen HD-jakelussa 30.4.

Yle HD -kanavan UHF -jakelusta vastaava palveluoperaattori TV Viihde on ilmoittanut lopettavansa toimintansa. Siksi Ylen teräväpiirtokanavan Yle HD:n jakelu antenniverkon UHF-taajuusalueella päättyy vappuaattona 30.4. klo 23.50.

Yle pahoittelee Yle HD -kanavan UHF-jakelun päättymistä yhtiöstä riippumattomista syistä.

Yle HD -kanava on edelleen katsottavissa antenniverkossa salaamattomana ja maksutta VHF-taajuusalueella. Katselu edellyttää VHF-taajuusalueen antennia ja sijaintia DNA:n näkyvyysalueella.

Tilanne ei vaikuta muihin jakeluteihin. Ylen teräväpiirtokanavaa voi katsoa kuten ennenkin kaapeli-tv-talouksissa ja eräiden IPTV-toimijoiden jakelemana sekä satelliitin välityksellä Canal Digitalin valikoimassa.
Yle HD on antenni- ja kaapeli-tv-talouksissa katsojille maksuton.

Yle HD -kanava on edelleen vapaasti palveluoperaattoreiden saatavilla. Yle pyrkii siihen, että kanava olisi tarjolla jatkossa myös UHF-taajuusalueella.

Lisätietoja
Olli Sipilä, teknologiapäällikkö, Yle, sähköposti: olli.sipila@yle.fi

12 kommenttia

Tänään on 86 päivää Lontoon olympialaisiin. Olisi mukavaa saada hieman etukäteen tietoa Yle HD:n lähetyksistä kisojen aikana. Lähinnä päivälähetysten laajenemisesta ja mahdollisesta uudesta jakaumasta YLE TV 1:n ja TV 2:n kesken. Kisojen aikana jako arkipäiviin ja viikonloppuun ei enää toimi.
Kiinnostus kasvaa nyt, kun Suomesta saa jo alle sadan euron DVB-T2-HD-digibokseja.

Ei YLEltä mitään vastauksia saa paitsi torpedoidessaan katsojien esittämiä parannusehdotuksia. YLEä vastaava Saksan ARD lukuisineen jäsenkanavineen ml Das Erste siirtyi 1.5.2012 lähtien salaamattomiin HD-lähetyksiin Astra-satelliitin (19 °E) kautta. Sekä saksalainen että ranskalainen Arte ovat myös lähettäneet jo melko pitkään salaamattomia HD-lähetyksiä toinen Astran ja toinen (ranskalainen) Eutelsat Hot Birdin kautta. YLE HD lähetetään Canal Digitalin salattuna satelliittilähetyksenä Thorin (0,8° W) kautta, mutta se maksaa ja paljon, vaikka YLE HD ei ilmeisestikään peri mitään maksua Canal Digitalilta. Voidakseen seurata YLE HDtä olisi kaiken kukkuraksi hankittava Canal Digitalin digiboxi. Mielestäni on moraalitonta, että lupamaksuilla jo kertalleen kustannetuista YLE HD-lähetyksistä joutuu maksamaan vielä Canal Digitalille. Missä on YLEn itsensä mainostama läpinäkyvyys?

Uutinen Digitan nettisivulla:

"MTV3 HD-kanava katseltavissa maksutta Digitan antenniverkon D-kanavanipussa 1.5. alkaen

MTV3 HD-kanavaa lähetetään 1.5. alkaen Digitan antenniverkon D-kanavanipussa. Kanava muuttuu samalla toistaiseksi maksuttomaksi eikä sen katseluun tarvita maksu-tv-korttia. MTV3 HD:n lähetystaajuus muuttuu kanavan siirtyessä kanavanippuun D, minkä vuoksi digivastaanottimissa on viritettävä kanavat uudelleen."

Milloin YleHD tekee samoin?

EBU:n jäsen MTV Media lähettää Suomen jääkiekko-ottelut niiden 12 ottelun joukossa, joista 9 lähetetään MTV AVA-kanavalla SD:nä ja 3 ottelua MTV3- ja MTV3 HD-kanavilla salaamattomina ilmaiseksi eli kaksi Suomen alkusarjan ottelua sekä toinen Suomen välieräottelu. Näin toteutuu EU-tasoinen velvoite välittää eräät kansallisesti tärkeät tapahtumat vapaasti nähtäviksi.

YLE on taloudellisessa tilassaan vain välttävästi toteuttanut julkisen palvelun tehtäväänsä, kun se on edellisen toimitusjohtajan kaudelta peräisin olevalla "mahdollistajastrategiallaan" antanut eräiden kanava- tai verkko-operaattoreiden jakaa hd-signaaliaan toistaiseksi hieman onnahdellen. Kipupiste on ollut vastaanottopäässä, puoli miljoonaa HD Ready teräväpiirtovastaanotinta ei ole voinut saada eteensä tarvittavaa antenniverkon kohtuuhintaista hd-digiboksia pienen markkina-alueen takia.

Viestintäministeriö on valinnut strategiakseen vuoden 1998 jälkeisen EU:n telemarkkinoiden vapautumisen mahdollistaman usean verkko-operaattorin käytännön. Tämä aiheuttaa tv-katsojalle kohtuutonta teknillistä ja taloudellista rasitetta.

Britannia on tässä toinen ääripää. Siellä vapaasti katsottava antenniverkon Freeview HD välittää kanavat BBC HD, BBC One HD, ITV1 HD ja Channel 4 HD.

Arto; kyllä vain, kesällä Yle HD välittää urheilulähetyksiä. Kesän aikataulu urheilupoimintoineen on nyt osoitteessa http://yle.fi/yleisradio/faq/teravapiirto-hd/urheilun-kesa-yle-hdn-poikk...

Mikke; kovasti täällä yritetään vastailla. :) Yle HD ei ole kaikkien suomalaisten saatavilla, siksi sen jakeluun ei käytetä tv-maksuvaroja (ks. http://yle.fi/yleisradio/faq/teravapiirto-hd/maksaako-yle-hd-kanava) vaan kanava on Ylen puolesta operaattoreille vapaasti tarjolla sillä ehdolla, että Yle ei maksa jakelusta eikä katsoja vastaanotosta. Suomessa maanpäällinen verkko on valittu jakelutavaksi joka varmistaa palvelut kaikille suomalaisille "yhtäläisin ehdoin"; kaapeli-tv-verkko täydentää (must carry -säännös). Satelliittioperaattoreille ei (kuten todettu, http://yle.fi/yleisradio/faq/teravapiirto-hd/maksaako-yle-hd-kanava -kommenteissa) ole vastaavanlaisia velvoitteita.
t. Minna Ollenberg, Viestintä, Yle

Minna; kiitos vastauksesta!. Pahoittelen, että vasta aamulla huomasin tuon Yle FAQ 'Urheilun kesä - Yle HD:n poikkeusaikataulut', mikä sen tiedotteen päivänmäärä lieneekään.

Linkki siihen voisi olla valikossa Ajankohtaista.

Tämänsivun 'Lue myös' sisältää jo vanhentuneen 22.08.2011 tiedotteen 'Yle HD laajentaa lähetysaikaa Yleisurheilun MM-kisojen ajaksi' tarkoittaen siis viime vuotta.

Tämä YLEn HD-politiikka vaikuttaa entistä ihmeellisemmältä. MTV HD on alkanut näkyä salaamattomana Digitan UHF- kanavanipun D kanavalla 42. Miksi YLE HD:tä ei lähetetä samalta UHF-kanavanipulta? Tämä ratkaisisi helposti YLE HDn TV-Viihteen lopettamisen jälkeen ilmenneen näkyvyyspulman - vai onko tämä liian yksinkertainen ratkaisu YLElle? Onko YLE yleensä palvelujentarjoaja lupamaksunsa maksaneille? Jos kerran YLE ei käytä tv-maksuvaroja HD-lähetysten jakeluun, YLE ilmeisestikin pystyy generoimaan rahaa tyhjästä, sillä onhan päivänselvää, että nykyinenkin HD-ohjelmien jakelu kustantaa jotakin!

Mikke, ihan varmasti kustantaa. Mutta ei siis Ylelle. HD-lähetyksiä suunniteltaessa ennakkoarvioinnin yhteydessä laadittu palvelukuvaus kertoo, mistä on kyse, ks. pdf http://yle.fi/yleisradio/sites/default/files/Palvelukuvaus.pdf joka siis teräväpiirtolähetysten ennakkoarvioinnin alla laadittu. (Ennakkoarvioinnin kulusta löytyy tietoa osoitteessa http://yle.fi/yleisradio/toimintaperiaatteet/ennakkoarviointi/ylen-saann...). Yle HD on kaikille operaattoreille tarjolla - myös Digitalle - kunhan ehdot "Yle ei maksa jakelusta" ja "kanava on katsojalle maksuton" täyttyvät.
Arto, tiedotteiden alla on linkkejä saman aihepiirin aikaisempiin artikkeleihin. Ensi kesänä urakoidaan yleisurheilun EM-kisoissa, mutta laajennettu aukioloaika Yle HD:lla toki niissäkin. :)
-Minna Ollenberg, Viestintä, Yle

Ymmärsinkö oikein: jotta Yle HD saataisiin salaamattoma kanavanippuun D, kuten Mtv3 HD, pitäisi Digitan maksaa jakelukustannukset, koska Yle on tehnyt perjaatepäätösen, että se ei osallistu HD kanavan jakelukustannuksiin. Digita ei jakelukustannuksia maksa, koska se ei saa siitä tuloja. Mälsää.

Kaikki tämän sivun kolme "lue myös" juttua on sisällöltään ainakin osittain vanhentunutta!
1. Antennipuolella ei ole toista ohjelmanjakeliaa
2. Yleisurheilun MM-kisat olivat viime vuonna, joten tieto ei ole mitenkään ajankohtainen
3. TV-viihde ei jaa enää mitään ohjelmaa

Eiköhän olisi aika siivota pois sivulta "turha roina"?

Hei,

Olisi mukava kuulla, missä vaiheessa neuvottelut uusien UHF-taajuuksien palveluoperaattoreiden kanssa on TV Viihteen konkan jälkeen? Näin antenniverkon kuluttajana kun on hankkinut HD-tasoisen kunnon TV:n ja asiaankuuluvat kortinlukijat yms., niin tuntuu kohtuuttomalta että HD-kanavia ei näe ilman arvokkaita kanavapaketteja tai satellittihankintoja 4/12 jälkeen. Onko YLE panostamassa uuden palveluoperaattorin löytämiseen vai odotetaanko vain kiinnostuneiden ilmoittautumista?

Hei Pauli! Samoilla ehdoin olemme liikkeellä kuin kanavaa käynnistäessä. UHF-jakelusta ei valitettavasti ole uutta kerrottavaa. Yle HD on DNA:n toimesta VHF-taajuusalueella vapaasti vastaanotettavissa, joten kortteja tai kanavapaketteja et antennivastaanotossa tarvitse - sijainnin näkyvyysalueella & VHF-antennin kyllä. :)
t. Minna Ollenberg, Viestintä, Yle