12.09.2012 - 11:22

Tiedonjulkistamisen palkinto Tommi Hakolle ja Riika Nikkariselle

Tuottaja Tommi Hakon ja toimittaja Riika Nikkarisen dokumenttisarja Hulluuden historia sai tänään valtion tiedonjulkistamisen palkinnon. Sarja kertoo, miten mielisairautta on hoidettu 1800-luvun lopulta näihin päiviin asti. Palkittu Hulluuden historia -sarja on esitetty viime vuoden vaihteessa Yle Teema -kanavalla.

Palkintoperustelujen mukaan Hulluuden historia paljastaa avuttomuuden ja päättäväisyyden yhdistelmän, jolla mieltään sairaita on yritetty parantaa eri aikoina. Ohjelmassa äänessä on myös useita lääkäreitä ja hoitajia, joilla on vuosikymmenien kokemus mielisairaaloista. He ovat tehneet suomalaisen psykiatrian historiaa jo aikana ennen kunnollisten psyykelääkkeitten tuloa. Sarjassa ei unohdeta myöskään potilaskohtaloita.

”Mukana palkituissa on niin perinteisempää tapaa julkistaa tietoa kuin uutta, rohkeaa tapaa kertoa meille maailmasta. Tietoa voi julkistaa luovasti, moni-ilmeisesti, uskaliaasti, rohkeasti ja oivaltavasti. Silloin se myös parhaiten tavoittaa vastaanottajat”, sanoi ministeri Jukka Gustafsson palkintojenjakotilaisuudessa.

Elämäntyöpalkinnot ovat suuruudeltaan 20 000 euroa ja muut palkinnot 15 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä.

Hulluuden historia on palkittu myös Kouran kunniamaininnalla maaliskuussa 2012.

Palkittu Hulluuden historia uusitaan Yle Teemalla 21.9. alkaen.