21.09.2010 - 14:52

Vain Ylessä: Suomen radiodokumenttien tekijä nro 1

Ylen dokumenttiryhmä tekee radiodokumentteja kolmelle kanavalle: YLE Radio 1:lle, YleX:lle ja YLE Radio Suomelle. ”Nämä dokumentit ovat teoksia isolla T:llä. Niiden eteen on tehty paljon taustatyötä”, kertoo dokumenttiryhmän tuottaja Hannu Karisto.

”Radiodokumentit ovat Ylen ydinosaamista ja osa julkisen palvelun tehtävää. Radiolla on oltava monipuolinen tarjonta. Voisi sanoa myös, että tämä on kulttuuritehtävä. Jos me emme tekisi dokumentteja, niin kuka sitten, kaupalliset radiokanavatko? ”

Dokumentti on tekijän viesti kuulijoille, sanoma on tärkeä. Radiodokumentissa pieni voi olla isoa ja yksityinen yleistä – ja päinvastoin. Dokumenttiryhmä satsaa monenlaisiin ilmaisukeinoihin, jotta kuulijalla on mahdollisuus kokea jotakin erilaista ja löytää jutuista puhuttelevia, kerroksellisia viestejä. Tarjolla ei ole valmiiksi pureskeltuja ratkaisuja.

Päänsisäistä maailmaa luodaan radion ilmaisukeinoilla, eli äänimaailmalla. Häly, hiljaisuus, tauotus, puheen sävy, läsnäolon tunne ja musiikki luovat teoksen. ”Kun emme näe, niin pienet sävyt puheessa tulevat merkittäviksi, läsnäolon voi aistia ja kuulemme millä tuulella puhuja on.” Rohkea rytmitys tuo sekä jännitettä että draamaa, ja hiljaisuudella voi kertoa paljon. Musiikkia käytetään dokumentin äänimaailman osana, ei niinkään itsenäisinä kappaleina.

Dokumentit suunnitellaan kanavien mukaan

Dokumenttien aiheet ja kesto riippuvat esityskanavasta. Radiodokumenttien päänäyttämö on YLE Radio 1:n Todellisia tarinoita, pitkien radiodokumenttien sarja.

”Yhden Todellisia tarinoita -dokumentin kesto on 50 minuuttia, mikä on haastava aika. Olen törmännyt nuoriin, jotka ovat hieman vastahakoisesti aloittaneet kuuntelun, mutta ovat lopuksi ihmeissään miten nopeasti aika menikään”, kertoo Hannu Karisto.

YleX esittää nuorille suunnattuja lyhyitä, n. 5 minuutin pituisia dokumentteja. Muutkin YleX:lle tehdyt dokumentit on suunniteltu suoraan kanavan kohderyhmälle. Haastavaa dokumenttien teossa on sovittaa juttu tempoltaan YleX:n lähetysvirtaan sopivaksi. ”En ole kuullut, että muualla maailmassa tehtäisiin nuorille suunnattuja dokumentteja”, Karisto sanoo. ”Olemme saaneet positiivista palautetta nuorilta ja varsinkin monta vuotta pyörineet Mun heimo ja Reissuradio ovat herättäneet vilkasta keskustelua netissä.”

YLE Radio Suomessa lähetetään lokakuussa päivittäin Mestari-radiodokumentteja, joissa esitellään erilaisia suuria tuntemattomia, kuten lintubongauksen suomenmestareita tai GooM-pelin maailmanmestareita. ”Radio Suomen lähetysajoista olemme erittäin iloisia – Radio Suomellahan on laaja kuulijajoukko.”

Radio ei ole suinkaan kuollut, mutta nuorten tavoittamiseksi voisi tehdä enemmän. ”Ne nuoret, jotka ovat löytäneet radio-ohjelmat, ovat aidosti hämmästyneet radion laajasta tarjonnasta.”

Hyvää palvelua olisi uusien jakeluteiden löytäminen. Radiodokumentteja voisi ladata netistä ja kuunnella omalla ajalla, visioi Hannu Karisto. Nyt se ei ole mahdollista tekijänoikeussyistä.

Teksti ja kuva: Eeva Vierros

Radiodokumenttiryhmän tuotanto 2010

YLE Radio 1
-Todellisia tarinoita, 50 min.
-