30.04.2012 - 10:39

Yle avaa Unelmien Yle - kansalaiskeskustelun verkossa

Yle kutsuu kaikki suomalaiset ideoimaan tulevaisuuden Yleä. Unelmien Yle -kansalaiskeskustelu on uusi tapa kuunnella suomalaisten ajatuksia ja toiveita. Yle haluaa tavoittaa kaikki suomalaiset entistä paremmin, niinpä nykyisten yleisötutkimusten ja -mittausten lisäksi nyt toteutetaan kolmen viikon mittainen, avoin aivoriihi verkossa.

Unelmien Yle -keskustelu avataan vappuaattona osoitteessa unelmienyle.fi ja ruotsiksi minadrommarsyle.fi. Kansalaiskeskustelu on avoinna 20.5. asti.

Unelmien Yle -verkkosivustolla suomalaisia pyydetään pohtimaan, miten Yle voisi palvella heitä paremmin. Minkälaisia ohjelmia haluttaisiin katsella ja kuunnella? Minkälaisia verkkopalveluita toivotaan? Entä minkälaisia sisältöjä Ylen ei haluttaisi tekevän?

”Tämä on meille uusi tapa kuunnella ihmisiä. Ensi vuonna käytännössä kaikki suomalaiset osallistuvat Ylen toiminnan rahoittamiseen, joten side yleisöjen ja meidän välillä ilman muuta vahvistuu. Yle on kaikkien suomalaisten yhteinen asia ja toivon, että suomalaiset innostuvat sankoin joukoin osallistumaan tähän ideointiin”, sanoo toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Keskustelun tulokset tuodaan osaksi yhtiön strategiatyötä ja kehittämistä. Yle viestii jatkossa aktiivisesti siitä, miten suomalaisten ajatukset, ideat ja toiveet näkyvät Ylen sisältöjen kehittämisessä.

”Haluamme vakiinnuttaa suomalaisten kuulemisen. Tuloksia hyödynnämme varmasti. Tavoitteena onkin, että saamme paljon ajatuksia ja ideoita – siis sekä määrällisesti että laadullisesti hyvän tuotoksen”, sanoo Ylen strategiajohtaja Gunilla Ohls.

Yle tutkii jo nyt eri tavoin suomalaisten median käyttöä, kiinnostuksia, tyytyväisyyttä ja toiveita ohjelmistojen ja palvelujen suhteen. Vuosittain vähintään 30 000 suomalaista on Ylen kyselyjen, haastattelujen ja mittausten piirissä. Myös spontaania palautetta – toiveita, kiitoksia tai moitteita – Yle saa vuosittain kymmeniltä tuhansilta suomalaisilta. Aiemmin ei kuitenkaan ole avattu laajaa kansalaiskeskustelua yhdessä katselijoiden, kuuntelijoiden ja nettikäyttäjien kanssa.

Unelmien Yle -kansalaiskeskustelu käydään verkossa, koska suomalaiset käyttävät paljon internetiä ja se on hyvä keino tavoittaa ihmiset laajasti. Jos netin käyttö on vierasta, keskusteluun voi osallistua avustetusti myös yleisissä kirjastoissa tai Ylen alueyksiköissä avointen ovien päivänä 8.5. Alueet tiedottavat itse omien avointen ovien aikataulustaan ja ohjelmasta.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan 10 unelmapäivää Ylessä ohjelmatuotantoon tutustuen. Päivä räätälöidään voittajien toiveiden mukaisesti. Jokainen osallistunut saa halutessaan tuloksista myös raportin. Kansalaiskeskustelun toteuttaa Fountain Park.

Lisätiedot:
Lauri Kivinen, toimitusjohtaja, puh. (09) 1480 5003
Gunilla Ohls, strategiajohtaja, puh. (09) 1480 2836

Katso Yle Areenassa: toimitusjohtaja Lauri Kivinen kertoo Unelmien Yle -kansalaiskeskustelusta

ja alla: Lauri Kivinen Aamu-tv:n vieraana 30.4.

unelmienyle.fi
minadrommarsyle.fi

17 kommenttia

Arvoisa vastaanottaja !
Tahtoisimme vähentää turhamaista suomalaista sarja-ja näytelmätuotantoa. Kaikki ovat samanlaista ja liikaa sekä niinollen esiintyjät ja näyttelijät liian keskikertaista väkeä kai suoraan "pystymetsästä". Ei
kiinnosta suurta väestöä ainainen sama ajatusmaailma. Toivomme Italialaista draamaa ja sarjaa lisää
sekä sakasalaista, mutta ei todella amerikkalaista enää. Toivoisimme Ella Kannisen tekevän ohjelman
Italialaisista näyttelijöistä "Ihanasta Elisasta". Päättyi tökerösti, joten Vittoria Puccini ja hänen kapteeninsa tulisi olla uudelleen nähtävissä, mitä heille kuuluu? Myös "Viidakkoperhe" oli tosi hyvä ja
loppui sekin tökerösti, jatkuukohan joskus? Urheilua taitaa myös olla liikaa, ei faneja näin paljoa ole.

Välitetään viestit eteenpäin! Viidakkoperhe-sarjan jatko-osat pyritään toki hankkimaan Yleen. Loka-joulukuussa esitämme sarjan ensimmäisen kauden uusintana.
t. Minna Ollenberg, Viestintä, Yle

Teillä on nyt menossa joku ihme nuorennuskuuri,miksi? Olenko ymmärtänyt jotakin väärin,kun olen aina kuvitellut että Yle on nimenomaan firma, jonka on tarkoitus tarjota jokaiselle ikäryhmälle jotakin.Etenkin tulevaisuudessa kun maksu kerätään veron muodossa,sen luulisi olevan vieläkin tärkeämpää.Nyt te unohdatte vanhukset,jotka ovat tähänkin asti maksaneet kiltisti lupamaksunsa.Itse en kuulu vielä vanhusväestöön,mutta olen paljon tekemisissä ikäihmisten kanssa joten tiedän varsin hyvin heidän mielipiteensä.
Kuuntelen paljon radiota ja minua ärsyttää suunnattomasti tämä ohjelmien kierrätys.Kuuntelen aamuisin Ykkösaamun ja kun vaihan kanavia Radio Suomeen tai Yle Puheeseen tulevat kaikki ykkösaamun jutut sieltä,joten kuulen usein saman asian jopa kolmeen kertaan.Kertaus on kuulemma opintojen äiti,mutta jotain rajaa.Olen myös vähentänyt Yle Puheen kuuntelua kun sinne otettiin mukaan urheilu,sitä tulee muutenkin aivan tolkuttomasti.

No yleinen närästyksen aihe lienee nuo iänikuiset uusinnat. Tuntuu joskus siltä, että on ostettu oikeudet
yhteen filminpätkään, jota tsuppari sitten juoksuttaa kanavalta toiselle. Sitten omalta osaltani nuo kliseiset kotimaiset - oi jospa ne viimeinkin loppuisi. Jos olisi mahdollista saada tilalle saksalaisia laatusarjoja ja pieni lisäys historia&dokumentti ynnä Prisma tyyppisiä tiedesarjoja.
Itse olen jo hieman varttuneempi äijä, joten katsantokantani koostuu pitemmältä aikajanalta. En myöskään kaipaa niin tavattomasti amerikkalaisia pyssyn heilutussarjoja jos tilalle on saatavissa Poirot- tyyppisiä pätkiä - ne kun menettelee jopa uusitoina.
Anteeksi jos vaikutan itsekeskeiseltä, mutta mielipide on ikäisteni keskustelun tulos.

Hei Päivi! Nuorten yleisöjen parempi tavoittaminen on Ylen tavoite. Tähän mennessä Ylellä on ollut
ylitarjontaa varttuneelle yleisölle ja alitarjontaa nuoremmalle (eli alle 45-vuotiaille) yleisölle. Tämän
tarjonnan epätasapainon haluamme saattaa oikeampaan asentoon. Nimenomaan, Yle pyrkii tarjoamaan jokaiselle ikäryhmälle jotakin!

Ensi vuoden alusta lukien kaikki 18 vuotta täyttäneet suomalaiset osallistuvat Ylen toiminnan rahoittamiseen. On reilua ja tasa-arvoista, että Yle palvelee kaikkia suomalaisia ikään katsomatta. Myös nuoret ansaitsevat julkisen palvelun vaihtoehdon kaupalliselle tarjonnalle.

Se, että pyritään parantamaan yhden ikäryhmän palvelua, ei kuitenkaan tarkoita, että lopettaisimme
toisen ikäryhmän palvelemisen tai että kaikki ohjelmamme kaikilla kanavillamme olisi suunnattu nuorille. Nuorten tavoittaminen tv-ohjelmistoilla on annettu Yle TV2:n tehtäväksi. TV2:kaan ei silti ole muuttumassa nuorisokanavaksi. Se on koko perheen kanava, jonka ohjelmistoon kuuluvat niin lastenohjelmat, viihde, draama, ajankohtaisohjelmat kuin urheilukin.

Yle TV1:n, Yle Teeman ja Yle Fem -kanavan kohdeyleisöissä ei ole tapahtunut muutoksia. Ne tarjoavat varmasti vaihtoehdon varttuneemmille (ja totta kai kaikenikäisille oman mielenkiinnon aiheen mukaisesti).

Radiossa Yle Puhe välittää muiden Ylen kanavien (radio- ja tv-) puhetta sisältäviä ohjelmia, esimerkiksi juuri Ykkösaamua niille, jotka eivät aamun lähetystä Yle Radio 1:stä kuulleet.

Urheilun tapahtumaselostukset siirtyivät Yle Radio Suomesta, johon jäi urheilu-uutisten välittäminen muiden uutisten yhteydessä. Urheiluton kanava on Yle Radio 1!
t. Minna Ollenberg, Viestintä, Yle

Hei Pertti! Uusinnat ovat kestopuheenaihe! Ylellä on tv-kanavillaan vuorokaudessa yli 20 tuntia ennen esittämätöntä ohjelmaa. Suomalaiset katsovat televisiota keskimäärin 2 tuntia 52 minuuttia (luku vuodelta 2011, ks. yleisökertomuksemme: http://yle.fi/yleisradio/vuosikertomukset/yleisokertomus-2011/ylen-yleis...). Monta ohjelmaa menee varmasti sivu suun. Hyvä ohjelma ansaitsee useamman esityskerran, jotta mahdollisimman moni aiheesta kiinnostunut sen voisi katsoa! Tottakai myös kustannustehokkuuden nimissä on kaikki ostetut esitysoikeudet käytettävä.
Suomalaisia on yli viisi miljoonaa ja jokaisella omat tv-suosikkinsa. Yksi suosii niitä kotimaisia ja toinen tahtoo Poirotin ruutuun vielä kerran. ;-) Parhaamme mukaan yritämme toiveita toteuttaa!

Kesän tarjontaa löytyy osoitteesta http://yle.fi/yleisradio/ylen-ohjelmistot/tulossa-ylen-kanavilla ja kanavien kotisivuilta (linkit sivun alalaidassa).

HUOM! Muistakaa käydä Unelmien Yle -verkkokeskustelussa kirjaamassa toiveenne! Osoite on http://unelmienyle.fi ja välittäkää sanaa netittömillekin tuttavillenne! Unelmien Ylen rakentamiseen voi osallistua kirjastoissa keskustelun päättymiseen 20.5. saakka ja avoimien ovien päivänä tiistaina 8.5. Ylen toimipisteissä kautta maan: http://yle.fi/yleisradio/ajankohtaista/ylen-alueilla-85-avoimet-ovet-kau...

t. Minna Ollenberg, Viestintä, Yle

Hei, Ylestähän on poistettu jo lähes kaikki meikäläisten ikäisille tarkoitetut ohjelmat ja ollaan kuuleman mukaan poistoja vaan lisäämässä, eli "nuorennetaan" ohjelmatarjontaa! Olen 65 v ja tilastona toteaisin, että viimeisten kahden viikon aikana ei juuri ole ollut mieleistäni ohjelmaa ylen kahdella kanavalla, eikä muuallakaan. Sama pätee vaimoni kohdalla, ei ole katsottavaa ja pakolliseksi ollaan vielä päättämässä lupamaksua! Vaadin välitöntä korjausta ohjelmatarjontaan!!!!!! Lisäksi jo aikoja olen seuraillut sukkajalkaista sääprofeettaa, Huutosta, ylen puolella, laatua esiintymiseen?? Kyllä, ja asut kuntoon tv:ssä esiintymistä varten!!

Unelmissani olisi, että edes nyt päästäisiin eroon noista 2 herrasta Nyman ja Harma! kaksi VANHAA muumiota, jotka ovat jääneet jollekin hippikaudelle/Beatles-linjalle, joka hemmetin pyhä, parhaaseen aamuaikaan nämä kaksi pääsevät ääneen, ja vielä se, jos ovat lomalla, niin tulee vuoden/parin vuoden takaisia uusintoja!!!??? järkyttävää, ovatko pomoille jotain sukua, kun ovat niin hyvässä suosiossa!? Itsekin olen jo lähes 60v. mutta en silti kannata tämmöstä ohjelmien/toimittajien suosimista! Toinen juttu on nämä joittenkin laulajien jatkuva kuuluminen radiossa, ja toiset eivät pääse ääneen...ne on nää soittolistat-ihan hanurista, terveiset vaan sillekin osastolle; UUDISTUSTA kaivataan. Kuten Mikko Alatalo muutama vuosi sitten yritti asiaan puuttua, mutta hänet vaiennettiin. Kiitokset jo etukäteen tästä 'unelman' toteutuksesta

Olen tyytyväinen Ylen tarjontaan, on paljon ajankohtaisia ohjelmia/uutisia. uutisten lukijat sekä radiossa että tv:ssä ovat asiallisia ja selkeitä. Olen mielissäni, kun Yle lähettää paljon britti-sarjoja ja myöskin keskusteluun pohjautuvat ohjelmat, mm. Inhimillinen tekijä ovat hyviä. Annan erikoisplussaa Ylen kahdelle juontajalle, Anna-Liisa Tilukselle ja Maria Jungerille ! Rauhallisia ja selkeäsanaisia juontajia, joita on ilo katsella ja kuunnella :-). Missään nimessä en toivo Ylen tv-ohjelmiin Reality-sarjoja, niitä tulee tuutin täydeltä muilta kanavilta.
Radion puolelta toivoisin enemmän -60 luvun musaa. Kuuntelen mielelläni sunnuntaisin Tähtisumua, Nousevan auringon taloa ja Pop eilen tänään ja toissapäivänä :D. Radiotoimittajista suosikkijuontajia ovat Harri Syrjänen, Tiina VonMartens ja tietenkin Olli ihamäki.

Radiojuontajan nimi tuli väärin, tietenkin tarkoitettiin Harri Oksasta :-)

Paskaiskelmän arvoitus on kiehtonut minua pitkään. Kuka niitä ostaa? Eikai kukaan. Miksi niitä sitten värkätään? Onko kyseessä symbioosi jossa on mukana nämä gramexit ja muut sekä Ylen radiokanavat. Uhrejat ovat ihmiset joiden on kuunneltava radiota yleisissä tiloissa. Yle sananmukaisesti heittää paskat ihmisten silmille (ja korville) Onneksi on kuitenkin Yle klassinen ja Ylen ykkönen (sieltä kun saisi vielä nämä henkiolentojen palvomiset pois) Paskaiskelmillä tarkoitan näitä nykyään tehtyjä hengentuotteita joissa on hävettävän yksinkertainen melodia ja järjettömät sanat. Hyvät ihmiset siellä Ylessä, armahtakaa meidät näiltä paskaiskelmiltä!

Takaisin VOIMALA, se oli hieno keskusteluohjelma. Juontajat fiksuja. Kukaan ei puhu toistensa päälle.
Aiheet olivat hyviä.
Inhimillinen tekijä ohjelmassa toistetaan liikaa samaa asiaa. Liian pitkä??

Ylen oman tutkimuksen mukaan 1/3 kuulijoista/katsojista pitää urheiluohjelmista, 1/3 sietää niitä mutta ei pidä niistä ja 1/3 ei pidä niistä lainkaan. Tutkimustulokseen nähden urheiluohjelmat ovat nykyisin aivan liian korostetussa asemassa.Urheilua tulee liian monelta kanavalta liian paljon. Askettäin urheilulle annettiin runsaaasti ohjelma-aikaa myös puheradiosta, jota on totuttu pitämään ajattelevien, yhteiskunnan ja elämän eri ilmiöistä kiinnostuneiden ihmisten kanavana. Heille urheilu on hömppää, jota ei kestetä kuunnella yhtään vaan on vaihdettava toiselle kanavalle, jota taas ei tunneta eikä tiedetä mitä sieltä kulloinkin tulee. Siis urheilu pois puheradiosta. Pidetään se ajattelevien ihmisten kanavana. Olisin tullut ao. mielenosoitukseen mukaan, jos olisin tieennyt.
Kuka Ylessä käytännössä päättää esim ohjelmista ja kanavien käytöstä. Ettei vaan ole diktatoorista valtaa käyttävä muutaman hengen porukka tai peräti yksi henkilö.
Ylessä on kuunneltava herkällä korvalla maksajan eli kansan ääntä. Esim. jos jonkin ohjelman katsoja/kuulijaluvut ovat korkeat eli tietyn rajan yläpuolella, ei niihin saa koskea, ne nauttivat silloin koskemattomuussuojaa. Pidettyjen ohjelmien lakkauttaminen tai muuttaminen on sellaista ohjailua että sitä ei nykypäivänä Yleltä kaivata. Kansan pakkosivistäminen on mennyttä aikaa. Eläköön demokaratia !

Ylen tarjonta on ainutlaatuista verrattuna useimpiin Euroopan vastaaviin. Olen vuosikymmeniä kuunnellut yle ykköstä ja katsellut teemaohjelmia;Se vastaa opiskelemista avoimessa yliopistossa, jossa saasivistää itseään rajattomasti.Uniongelmissa ylen arkisto-ohjelmat tuovat sivistystä aamuyön tunneiksi.
Pientä kritiikkiä kello 9:n kevyen musiikin tuntiin: On paljon hyvää ja laaadukasta viihdemusiikia , mutta liian usein sorrutaan jo vuosikynniä sitten puhkikuluneisiin levyihin. Kaipaisin enemmän amerikkalalista
20-30- ja 40-luvun musiikkia Cole Porteria ym. muita nostagisia säveltäjiä ja laulajia Woody Allenin elokuvien tyylilajissa. Käyttäkää nuoria lahjakkaita toimittajia valitsemaan niitä, kuten Minna Lindgren, pari nuorta miesmusiikkitoimittajaa,jotka sunnuntaisin pitävät mielenkiintoisia musiikkiohjelmia. Jake Nyman ei osaa enää uusiutua, vaan soittelee vuosikymmenestä toiseen samoja kuluneita biisejä. MYös saksalainen musiikki voisi olla enemmän esillä sekä esim Fritz Wunderlichin ihania operettitulkintoja.
Maailma on täynnä upeata musiikkia, Minna Lindgrenillä on valtaisa musiikkituntemus monilta eri musiikkigenreiltä, hänellä on myös pettämätön arvostelukyky. Terveisin Leena Urpalainen, ilman ylen tv ja radiokanavia elämäni olisi paljon köyhempää. uusi puhekanava on myös mielenkiintoinen

Mielestäni Ylellä on ollut aika tasokasta ohjelmaa. Uusinnat on minusta siinä hyvä asia, että voi katsoa ohjelman myöhemmin, jos aiemmin ei ole sattunut sopivaan aikaan. Keskusteluohjelmissa häiritsee joskus toimittajan puoluellisuus, hänellä voi olla selvästi oma kantansa, joka johdattelee kysymyksiä ja tulkitsee vastauksia.
Enimmäkseen kuitenkin hyviä asiaohjelmia. Tuossa katsojien ikäasiassa olen sitä mieltä, että päinvastoin pitäisi enemmän suunnitella yli 45-vuotiaille (itse 65 v.), koska meitä on paljon, tuntuu joskus olevan ihan ristiksi asti. Ja meillä on aikaa ja tarvetta myös pysyä ajan tasalla maailman menossa mukana. Moraaliselta puolelta sanoisin, että mitään "käännyttämistä" mihinkään suuntaan ei ole mielestäni suotavaa, jota tuntuu olevan liikkeellä. Eiköhän ne vanhat perusarvot olisi syytä pitää esillä. Jokainen tekee omat johtopäätöksensä asioista omantuntonsa mukaan. Hyvät sarjat ovat mielenkiintoisia. Tässä nyt pyörivä, kuten Viinitilan keisari, on jotenkin niin elämänmakuinen ja miellyttävä ohjelma. Matlocit ja muut sentapaiset ovat myös hyviä, koska niissä ei kuitenkaan ole liikaa väkivaltaa yms..
Makuasioistahan ei voi kiistellä, mutta tasokas ohjelma on aina tasokasta, ajan saatossakin.

Nyt kun ylen toiminnan rahoituksesta vastaavat veronmaksajat(suomalainen talouselämä ja kaikki kansalaiset), maksajien tahto pitää näkyä ja kuulua myös ohjelmatarjonnassa. Se tarkoitta muutosta nykyisen menoon. Tämänpäivän ohjelmisto on saman sisältöistä kanavasta riippumatta.(1tai2) Tuottajilla on parisataa nimeä koostuen näyttelijöistä ja poppareista. Tätä porukkaa pyöritetään vuoronperään kanavalta toiselle ja vuodesta toiseen. (Toiminnan maksajat puuttuvat lähes kokonaan.) Pahinta on vielä se ,että näissä ohjelmissa juontajat kauppaavat vierailijoidensa hengetuotteita ilmaiseksi!
Nuorille ohjelmatarjontaa on ihan riittävästi. Meille vanhoille on luultavasti tarjolla ne iänikuiset uusinnat , joissa on menossa kai viides kierros lyhyen ajan sisällä. Ylen ohjelmatarjonnan helmet nauttii ja hermolevon katsoja saa , kun vaihtaa kanavan Yle Teemalle tai Yle Femmalle!

”Innovaatiokupla”
Suomessa tulisi mitä pikimmin järjestää aiheesta ”Keksijät yhteiskunnan tukipilareina” asiaohjelma, missä katselijoille kerrottaisiin käytännön esimerkeillä niistä varsinkin teollisuuden keksijöiden ongelmista, mitä Marja Sinikka Väänänen on kirjassaan jo löytänyt.
Ohjelmassa tulisi avoimesti käsitellä kaikkia niitä ongelmia, mihin keksijät ja kehittäjät omassa työssään törmäävät. Nyt asioita eli ongelmia vähätellään, että nehän ovat yksittäistapauksia, mutta kun juuri niistä yksittäistapauksistahan ne vaietut tai vaiennetut ongelmat juuri koostuvat.
Kun kysymyksessä kuitenkin on TEM julkaisu 37/2008 sen sivun 29 mukaan, 75 %:n osuudesta kaikesta yritysvarallisuudesta, luulisi sen ainakin omistajiaan eli tekijöitä kiinnostavan. Eli sen laskennallinen arvo, saattaisi olla kysymys, jopa koko suomen pörssiyhtiöiden varallisuutta suuremmasta omaisuudesta, kuitenkin se tai ne puuttuvat kuitenkin yrityksien kirjanpidosta vielä kokonaan.
Tämän yritysvarallisuuden määrittelyä on tahallisesti tai osaamattomuuttaan estetty, epäkelvollisella lainsäädäntötyöllä (direktiivi 24/48/EY), onneksi on edes nyt tullut suomeenkin ”Lainlaatijan EU-opas” 11/2012 oikeusministeriön laatimana. Ironista tässä on, että lakeja ja niihin liittyviä yksityishenkilöiden kuten, Pk - yrittäjien, keksijöiden ja kehittäjien perusoikeuksia, olisi pitänyt laatia oikein, jo lähes 20 vuotta.
Eli tarvitsisimme asiaohjelmaa, missä keskusteltaisiin ja neuvottaisiin, yrityksien vastuulliseen IP omaisuuteen liittyvistä ongelmista, käytännön esimerkkien avulla.
Nyt ns. auktorisoidut kouluttajat keskittyvät vain ja ainoastaan ns. vastuuttomien eli taiteilijoiden IP omaisuuteen liittyvien IP omaisuus asioiden kouluttamiseen, kaippa se on niin helpompaa.