Radio-ohjelmien kuuntelu, lataus ja tilaus

 

Radio-ohjelman lataaminen eli tallentaminen ja kuunteleminen

Ohjelman lataamiseen eli tallentamiseen tarvitset internet-yhteyttä. Kun olet tallentanut ohjelman koneellesi, voit kuunnella sitä vaikka nettiyhteys ei olisi päällä.

1. Klikkaa hiiren kakkospainikkeella linkkiä Lataa tämä jakso (mp3)

2. Valitse avautuvasta ikkunasta vaihtoehto Save target as... tai Tallenna

3. Avaa tietokoneeltasi haluamasi kansio ja tallenna mp3-tiedosto

4. Kun tuplaklikkaat tiedostoa, audioplayer aukeaa ja ohjelma alkaa soida.

Tietokoneellesi tallennettu äänitiedosto toistetaan tietokoneelle asennetun player-ohjelman avulla. Player-ohjelmia ovat esim. Windows Media Player, QuickTime ja iTunes.

Voit kuunnella ohjelmaa myös avaamalla ensin playerin. Valitse sitten playerin Tiedostot (tai File) -valikosta Avaa (tai Open) ja etsi tietokoneen kansioista haluamasi äänitiedosto.

Radio-ohjelman lataaminen mp3-soittimeen

1. Kytke mp3-soitin tietokoneen usb-väylään.

2. Klikkaa Oma tietokone -kuvaketta. Näkyviin tulevat kaikki tietokoneen levyt. Mp3-soitin näkyy yhtenä ulkoisena levynä.

3. Lataa ohjelma klikkaamalla hiiren kaksoispainikkeella linkkiä Lataa tämä jakso...

4. Valitse avautuvasta ikkunasta Save target as ... tai Tallenna.

5. Valitse tietokoneeltasi tallennuspaikaksi mp3-soitin ja valitse Save tai Tallenna.

6. Irrota mp3 -soitin tietokoneesta.

7. Ohjelma on valmis kuunneltavaksi. Ohjeita kuuntelemiseen löydät laitteesi käyttöohjeesta.

Podcastin tilaaminen ja kuunteleminen

Podcasting on tapa tehdä kestotilaus tietyn ohjelmasarjan jaksoista. Tilaamasi ohjelmasarjan uusin jakso latautuu automaattisesti osoittamaasi tallennuspaikkaan. YLE tarjoaa podcast-tilausmahdollisuuden miltei kaikista radion puheohjelmista. Podcastien päivittymistiheys vaihtelee ohjelmasarjasta riippuen. Podcastien vastaanottamiseen tarvitaan nettiyhteys sekä tietokoneelle asennettu vastaanotto-ohjelma, esim. ilmaisohjelmat Juice tai iTunes.

Podcast tilataan kopioimalla podcastin tilausosoite podcastien vastaanotto-ohjelmaan.

Podcastin tilaaminen tietokoneelle

Ohjelmasarjan tilausosoitteen saat kopioimalla linkin "Tilaa podcast" esim. hiiren kakkospainikkeella avautuvasta valikosta. Kopioi tilausosoite käyttämääsi podcast-tilausohjelmaan.

iTunesissa tilausosoitteen paikka löytyy valikosta "Lisäasetukset" ? "Tilaa podcast". Juicessa valikosta "Podcast-hakemisto" ? "Lisää".

Tilaamasi podcastin viimeisin jakso latautuu koneellesi tilauksen yhteydessä. Aikaisemmista jaksoista näkyvät otsikot.

Hae tilaamasi podcastit

iTunes "Hae/Hae kaikki" -painike, Juice vihreä, "Tarkista podcast" -painike.

Jos olet iTunesin käyttäjä, voit tilata ohjelmia myös suoraan iTunesiin klikkaamalla "Tilaa iTunesiin" -painiketta. Huomaa, että sinulla pitää olla iTunes asennettuna tietokoneellesi ennen tilaamista.

Kun äänitiedostot ovat latautuneet koneellesi, voit kuunnella podcastin jaksoja kuten yksittäisiä mp3-tiedostoja. Voit tallentaa jaksoja edelleen esim. kannettavaan mp3-soittimeen.

Voit lopettaa tilauksen poistamalla tilausosoitteen tilausohjelmasta.

Voit tilata podcasteja myös sellaiseen matkapuhelimeen, jossa on mp3-soitin.

Podcastin lataaminen mp3-soittimeen

Podcastien vastaanottamiseen tarvitaan nettiyhteys sekä podcastien vastaanotto-ohjelma, esimerkiksi iTunes tai Juice. Podcast tilataan kopioimalla podcastin tilausosoite vastaanotto-ohjelmaan.

1. Tilaa podcast tietokoneellesi.

2. Kun tilaamasi podcastit ovat latautuneet koneellesi, podcastien vastaanotto-ohjelma tekee niitä varten tietokoneesi kovalevylle kansion, jonka nimi on sama kuin tilaamasi podcastin.

3. Etsi haluamasi podcast-kansio tietokoneeltasi. Löydät sen esim. käyttämällä tietokoneen search -toimintoa.

4. Kytke mp3 -soitin tietokoneen usb-väylään.

5. Klikkaa Oma tietokone -kuvaketta, näkyviin tulevat kaikki tietokoneen levyt. Mp3-soitin näkyy omana ulkoisena kovalevynään.

5. Kopioi tietokoneellasi oleva podcast-kansio sisältöineen mp3-soittimelle.

6. Irrota mp3-soitin tietokoneesta.

Ohjelmat ovat valmiita kuunneltaviksi.

Radio-ohjelman kuunteleminen matkapuhelimessa

YLE.mobi on matkapuhelimille sovitettu internet-palvelu. Internet-yhteyden löydät puhelimestasi yleensä maapallokuvakkeen kautta. YLE.mobin löydät kirjoittamalla kännykän web-osoitekenttään yle.mobi . Voit kuunnella YLE.mobista YLEn radiokanavia tai yksittäisiä ohjelmia.

Radiokanavien lähetykset

Radiokanavien kuunteleminen edellyttää, että puhelimessa on 3G-yhteys ja mediasoitin. Kuunneltavat suorat lähetykset löytyvät Kuuntele nettiradioita -linkin takaa. Radiokanavia voit kuunnella myös Ylen radioapplikaatioiden avulla.

Podcastit

Kuunneltavat ja ladattavat ohjelmat löytyvät Podcast Areenasta. Podcast Areena edellyttää mp3-tiedostoja tukevaa päätelaitetta.

Voit kuunnella matkapuhelimella Podcast Areenasta ohjelmasarjojen yksittäisiä jaksoja tai tilata podcasteja puhelimeesi. Kun tilaat podcastin matkapuhelimeesi, niin ohjelmasarjan otsikot päivittyvät laitteesesi automaattisesti. Kun haluat kuunnella jaksoja niin silloin puhelimesi kysyy haluatko ladata audion. Kun ohjelma on latautunut voit joko kuunnella sen heti tai tallentaa sen myöhemmin kuunneltavaksi.

YLE.mobin palvelut ovat ilmaisia, mutta operaattori ottaa datasiirrosta maksun. Jos käytät audioita matkapuhelimen kautta paljon, kannattaa hankkia kiinteähintainen datapaketti.

Anna palautetta

Voit lähettää palautetta oheisella lomakkeella. Palautteen käsittelee asiakaspalvelumme Areena Info ja Areenan toimitus.
Palautelomake »

Voit lähettää myös sähköpostia osoitteeseen areena.info@yle.fi

p. 09 14801 arkipäivisin kello 9.00 - 16.00. Puhelun hinta on sama kuin paikallispuhelumaksu.

Osallistu keskusteluun

Yle Areenan Facebook-ryhmässä saat vinkkejä ja linkkejä Areenan toimitukselta.

Areenan kehittäjien blogi
Osallistu ja kommentoi!