Miten Ylen ohjelmia voi katsoa ja kuunnella ulkomailla?

Yle pyrkii tuoman valtaosan sisällöistään myös ulkosuomalaisten ulottuville. Yle Areenassa on Suomen ulkopuolelle kattava uutis-, ajankohtais- ja asiaohjelmatarjonta. Uutis- ja ajankohtaisohjelmista 97 % on katsottavissa myös ulkomailla. Urheilun (50 %), lastenohjelmien (40 %) ja draaman ja sarjojen osalta tilanne on valitettavasti huonompi.

Esimerkiksi urheiluntapahtumien esitysoikeuksista sovitaan aina esitysoikeuksien omistajan kanssa. Tuore esimerkki on Sotshin olympialaiset, joiden esitysoikeudet kuuluvat Kansainväliselle olympiakomitealle. KOK rajasi kaikissa EU-maissa tapahtuman välittämisen oikeudet maakohtaisiksi, niinpä Suomi ei saanut välittää olympialaisten televisiointia Suomen rajojen ulkopuolelle.

Yle pyrkii laajentamaan ulkomailla saatavilla olevaa ohjelmistoa ja parantaman ulkosuomalaisten palvelua.

Yle Areena

Ylen valtakunnallisten ja alueellisten radioiden lähetykset välitetään suorana Yle Areenan kautta kaikkialle maailmaan. Yle Areenassa voi myös katsoa suurimman osan Ylen tv-kanavien tarjonnasta. Osa Yle Areenassa olevasta ohjelmistosta on kuitenkin tekijänoikeussyistä rajattu katsottavaksi tai kuunneltavaksi vain Suomessa.
Ulkomailla katsottavissa olevat tv-ohjelmat
Ulkomailla kuunneltavissa olevat radio-ohjelmat

Ohjelmisto uusiutuu ja täydentyy jatkuvasti, sillä ohjelmat ovat katsottavissa ja kuunneltavissa määräajan. Pääasiassa tekijänoikeussopimukset määrittävät sen, kuinka pitkään ohjelmat ovat Areenassa saatavissa ja mitä ohjelmia palvelussa on esillä.

Yle Areenan ruotsinkielinen rinnakkaispalvelu on osoitteessa arenan.yle.fi.

TV Finland

TV Finlandin satelliittijakelu loppui 30.6.2013

Lisätietoa TV Finlandista

77 kommenttia

Heippa!
Mistä johtuu että viimeisen viikon ajan en ole pystynyt kuuntelemaan YLE:n maakuntaradioita Ruotsissa.
Joskun olen onnistunut kuulemaan YLE Puhetta mutta kun seuraavan kerran avaan radion se ei enää onnistu.
Olen hakenut kanavat uudelleen eikä maakuntaradiot kuulu kuitenkaan kuin sattumalta joku niistä.
Kaikki muut eli esim. Iskelmä, Järviradio mm. kuuluvat normaalisti.
Kuuntelen Sagem internet radiolla ja se on aina ennen toiminut moitteettomasti.
Onko teillä tietoa miksi en pysty kuuntelemaan?
yt. Erkki

Miksi esim. Kuningaskuluttaja on katseltavissa vain Suomessa?

Miksiköhän ulkomailla opiskeleva veronmaksaja ei voi katsoa YLE:n ohjelmia? Esimerkiksi MTV3 Katsomo kuitenkin toimii. Hassua että siitä, mistä maksan, en saa vastinetta, mutta ilmainen toimii. Tämä tulisi mielestäni muuttaa välittömästi. Miksei Areenaan voisi vaikka kirjautua pankkitunnuksilla, niin kuin kaikki muutenkin nykyään tehdään? Ei luulisi olevan vaikeaa...

Hei,
rajoitus johtuu ohjelmien tekijänoikeuksista, kaikilla Ylen ohjelmilla ei ole oikeuksia nettilähetykseen Suomen rajojen ulkopuolella.
Ulkomailla katsottavissa olevat tv-ohjelmat näet täältä: http://areena.yle.fi/tv/kaikki?ulkomaat=1&jarjestys=uusin ja ulkomailla kuunneltavissa olevat radio-ohjelmat täältä: http://areena.yle.fi/radio/kaikki?ulkomaat=1

t. Kaisa Hilden, Viestintä/Yle

Jos kysymys on tekijänoikeuksista niin eikö niitä voida neuvotella siten, että Ylen kanavien ohjelmatarjonta olisi kokonaisuudessa näkyvissä myös Suomen ulkopuolella?

Kuten Nitakin kirjoitti, jos palvelu vaatisi sisäänkirjautumisen ja rekisteröitymisen esim. pankkitunnuksilla pystyttäisiin tällä autentikoimaan käyttäjät. Tekniikkahan on jo olemassa.

Onko Yle Areenan ohjelmatarjonta ulkomaille parantumassa TV-Finlandian loppumisen myötä (kesäkuussa 2013) vai tuleeko tarjonta sisältämään edelleen pääasiassa ajankohtaisohjelmia?

Hei,
tämä on tavoite, mutta esim. ulkomaisten ohjelmien kohdalla näin luultavasti ei tule käymään. Sen sijaan Ylen omien ohjelmien kohdalla tavoitteena on, että ne kaikki olisivat katsottavissa/kuunneltavissa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Muutokset tekijänoikeusasioissa eivät valitettavasti tapahdu nopeasti, mutta Ylen toive ja tavoite on, että saamme ohjelmamme nykyistä reilusti laajemmin käytettäväksi myös Suomen ulkopuolelta.

t. Kaisa Hilden, Viestintä/Yle

Ihmetyttaa tama tekijanoikeuslaki. Areenassa on
nyt menossa vanha suomalainen elokuva
Menneisyyden varjo ja tamakin on nahtavissa vain
Suomessa? Jos ymmarran oikein elokuva on tehty vuonna 1946?

Joo, sama ongelma noissa nettiradion lähetyksissä täällä Kaspian meren rannalla.
Ennen kuului kaikki hyvin, nyt ilmeisesti nuo uudet beta versiot eivät oikein toimi ulkomailla?

Miksi yhtäkkiä tänään (11.7.) ylen uutiset siirtyivät katsottaviksi vain kotimaassa???

Minkä vuoksi Ylen Ajankohtaisen kakkosen viimeisin jakso (20.8.) on katsottavissa enää vain kotimaassa? Kaikki aikaisemmat jaksot ovat olleet katseltavissa myös ulkomailla. Muutenkin tuntuu, että yhä useampi ohjelma, mikä aikaisemmin oli vielä katseltavissa ulkomailla on nykyään rajattu, miksi?

Hei, ainakin nyt jakso näyttää olevan katsottavissa myös ulkomailla: http://areena.yle.fi/tv/2007705

Mitä tulee maarausten määrään, Ylen pyrkimys on ja on ollut, että mahdollisimman moni ohjelma olisi katsottavissa myös Suomen rajojen ulkopuolella. Todella harmillista, jos sinulla on toisenlainen mielikuva, koska me todella pyrimme vastakkaiseen. Osaatko nimetä jotain tiettyä ohjelmaa, jonka kohdalla maarajaus olisi muuttunut?

Terveisin Kaisa Hilden / Viestintä, Yle

Miten on mahdollista, että muiden maiden kaikkien kanavien TV-ohjelmat näkyvät mainoksineen satelliitin välityksellä ympäri maailmaa. Myös siellä esitettävät ulkomaiset filmit jne. Esim. saksalaiset kanavat RTL, Sat1 jne sekä italialaiset Rai-kanavat.

Hei,
joidenkin maiden joidenkin kanavien ohjelmat näkyvät kyllä, mutta ei kaikkien muiden maiden kaikkien kanavien kaikki ohjelmat. Kyse on ihan puhtaasti sopimuksista ja tekijänoikeuksista.

terv. Kaisa Hilden / Viestintä, Yle

Verot pitää maksaa, vaan tv et voi katsoa....Miten on, toimiiko mtv sitten rahalla ulkomailla?

Areenan katsoijen joukossa on myös suomenkielen taitavia ulkomaalaisia, ei pelkästään suomalaisia. Siksi olisi hyvää, jos ne vain suomalaisille (kotimaahan siis) tarkoitetut ohjelmat olisi ulkomaala katseltavissa erityisestä maksusta.

Mitenkäs tulevat Sotsin talviolympialaiset näkyy vietnamissa? Näkeekö suorana areenan kautta?

No ei niita suomen kielta taitavia ulkomaalaisia niin kauheasti ole. Kylla se on aika vahainen maara.

Kommenttisivu ei oikein toimi kunnolla. Voisiko joku korjata taman.

Nuo näkyvyysrajoitukset ovat lakitekninen juttu, eivät tekninen. Kunhan vastaanottava pää on Suomessa, niitä voi katsella ihan missä vain. Googlaa VPN ja nauti leffasta.

Yle mitas me ulkosuomalaiset nyt katsomme, kun Taivaan tulet sarja loppui. Lisaa suomalaisten sarjojen uusintoja.

hei on rahat kaikki siinä syy ..lopettakaa koko ulkomaan tv
täällä ruotsissa on tuhansittain suomalaisia jolle oli hyvin tärkeää uutiset sun
muut. tuo areena on täys paska. joka paikassa tekijän oikeus yritin katsoa ampuma hiihdon pätkää rajattu suomeen ojoj olin kyllä nähnyt norjan tv1 ..
eurosport ,svt. ei siinä mitään tulkaa nyt järkiinnä koko yle. kalle

Hei, kiitos vastauksesta ja tosiaan tuo jakso tuli myöhemmin nähtäväksi ulkomaille. Ehkä laiton kysymyksen "liian aikaisin", mutta mistä johtuu, että nykyään myös Dokumenttiprojekti - ja MOT -jaksot alkavat aika pitkälti olla vain Suomessa katseltavia. Teemat ei välttämättä liity edes mitenkään ulkomaihin tms. arkaluontoista niissä näytetä, vai?

Hei,

Jos tekijän oikeus on syy siihen, ettei ohjekmia voida katsoa ulkomailla. Miki sitten tabletilla voidaan katsoa. lataamalla apsstoresta Yle areena ohjelma?

Asun Ranskassa ja haluaisin katsoa olympialaisia suomen selostuksella. Näenkö YLE areenasta ja jos en niin mistä nään?

Miksi aamutv näkyy vain lauantaisin ??

Peruutan kysymykseni !!

Hei, en valitettavasti nähnyt vastauksesta kuin alun "Hei,..."

Hei,
näköjään vastaus oli kadonnut jonnekin. MOT-ohjelmat on palautettu näkymään kaikkialle maailmaan!

terv. Kaisa Hilden, Viestintä/Yle

Kiitos nopeasta vastauksesta ja MOT-ohjelmien näkyvyydestä!

Näkyykö Sotshi Areena ulkomailla?

Hei, ei näy. Ylellä ei ole oikeuksia lähettää olympialaisia Suomen rajojen ulkopuolelle.

terv. Kaisa Hilden, Viestintä/Yle

Miksi en pääse Lehtihuoneen sivulle ,lehtiä lukemaan?
Olen lukutoukka.

Miksi tama Alamaailma sarja ei nay taalla ulkomailla.
Alkaa nyt taas sanoko, etta se johtuu TEKIJANOIKEUKSISTA!
Eiiiiii.......

Lauri Kivinen kirjoitti toimitusjohtajan katsauksessaan "Muuttuvassa median käytön maailmassa ykköstavoitteemme on kuitenkin tavoittaa kaikki suomalaiset. Yle palvelee jokaista – taustasta,ASUINPAIKASTA tai varallisuudesta riippumatta".
Toivon todella, etta kaikki suomalaiset sarjat alkaisivat vihdoinkin nakya taalla ulkomailla.

Voisiko Kaisa Hilden tai joku sielta Ylesta kommentoida?

Hei,

Ylen ensisijainen tavoite on, että kaikki Ylen omatuotantoiset sisällöt näkyisivät myös ulkomailla Yle Areenan kautta. Muita sisältöjä säätelevät tekijänoikeudet tuottavat hankaluuksia, ja esimerkiksi arkistomateriaalin käyttö ohjelmissa rajoittaa oikeuksia. Tekijänoikeuksien vaikutuksista voi lukea lisää mm. täältä: http://yle.fi/yleisradio/faq/tekijanoikeudet

terv. Kaisa Hilden, Viestintä/Yle

Kuinka suurista summista naissa tekijanoikeuskorvauksissa oikein puhutaan?

Hei,

vuonna 2013 Yle maksoi 76,3 miljoonaa euroa ohjelmien ja musiikin esityskorvauksina ja tekijänoikeusmaksuina. Yhden suomalaisen tv-draaman lunastaminen Yleisradion käyttöön voi maksaa jopa puoli miljoonaa euroa (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/05/15/kansakunnan-muisti-kassakaapissa). Esimerkiksi Kotikadun kaikkien oikeuksien ostaminen maksaisi jopa 30–40 miljoonaa euroa.

terv. Kaisa Hilden, Viestintä/Yle

Kiitos vastauksesta. Sanotaan nyt vaikka tama Alamaailma-sarja niin kuinka paljon Yle maksaa tekijanoikeuskorvauksia siita ja mika on ero rahallisesti, jos maarajaus poistetaan ja sarja nakyisi myos taalla ulkomailla.
Taytyy myos muistaa, etta monet meista taalla ulkomailla olevista maksavat myos veroa suomeen.

Hei,

hyvä kun otit Alamaailman puheeksi, meillä paneuduttiin asiaan ja todettiin, että Alamaailman rajaus on ollut virheellinen. Eli tästä lähtien Alamaailman jaksot ovat Areenassa katsottavissa myös ulkomailta.

Maarajauksissa kyse on ensisijaisesti äänilevymusiikista. Musiikin esitysoikeuksia jakaa Gramex, jonka kautta ei kuitenkaan saa oikeuksia kaikkeen maailman musiikkiin. Käytännössä siis äänilevymusiikin käyttö ohjelmissa usein johtaa siihen, että maarajaus on pakko tehdä, koska oikeuksia musiikin käyttöön maailmanlaajuisesti ei saada. Kun ohjelma on Ylen omatuotantoinen, pystymme ottamaan tämän musiikkirajoitteen huomioon ohjelman teossa paljon paremmin kuin silloin, kun ohjelma ostetaan tai tilataan ulkopuoliselta tuotantoyhtiöltä. Tämä musiikki"ongelma" koskee lähinnä vanhempaa (ennen Areenan olemassaoloa tehtyä/tilattua/ostettua) draamaa, nykyään pyrimme välttämään tällaisten tilanteiden syntymistä.

Aina Ylelle ei myöskään myydä maailmanlaajuisia oikeuksia - siis kun kyse on Ylen ostamasta, ulkopuolisen tuotantoyhtiön tekemästä ohjelmasta (kuten esimerkiksi Alamaailma on). Tuotantoyhtiöt ja muut myyjätahot haluavat itse myydä sisältöjään maailmalle.

Tekijäoikeuksia draamassa saavat ohjaajat, käsikirjoittajat, musiikintekijät, näyttelijät jne jne. Jokaisella on oma etujärjestönsä. Yle noudattaa yhdessä heidän kanssaan sovittuja palkkioita, ja jos kyseessä on tuotantoyhtiöltä ostaminen (kuten Alamaailma), tekijänoikeudet hoitaa kyseinen myyjä. Mitään eksaktia summaa emme valitettavasti pysty kertomaan yksittäisen draaman tai draamasarjan kohdalla.

terv. Kaisa Hilden, Viestintä/Yle

Kiitos Yle taman maarajauksen poistosta. Kuinka paljon tata sarjaa on katsottu ulkomailla? Tamanhan saatte varmaan selville IP-osoitteista. Pitaako YLE tilastoa tallaisesta?

Siis pitaako Yle tilastoa siita kuinka monta kertaa naita suomalaisia draama-sarjoja on katsottu taalla ulkomailla?

Kiva jos joku viitsisi edes vastata!

Hei,

Alamaailman käynnistyksistä huhti-kesäkuussa 6 % tuli ulkomailta (7000 kpl). Kaiken vod-sisällön (video on demand) käynnistyksistä samana aikana 3,5 % tuli ulkomailta. Eli kyllä näistä tilastoa pidetään.

terv. Kaisa Hilden, Viestintä/Yle

Onko nama tilastot julkaistu jossain kaikkien nahtavaksi jokaisen
ohjelman kohdalta?

Huomenta sinne koleaan koto Suomeen.Minkä takia ylen aamu tv ei näy enään
suorana Japaniin?

Hei anonyymi,
tilastoja ei ole julkaistu kaikkien nähtäväksi.

Hei Uutis friikki,
Aamu-tv ei näy enää erillisenä streamina ulkomaille vaan suorana lähetyksenä Yle TV1:ltä.

terv. Kaisa Hilden, Viestintä/Yle

Tama siteeraus on Ylen etusivulta:
"Yle lyhyesti

Yle on julkisen palvelun viestintäyhtiö.

Julkinen palvelu, public service, tarkoittaa sitä, että teemme ohjelmia ja palveluita kaikille suomalaisille. Se tarkoittaa myös sitä, että olemme kaupallisesti ja poliittisesti riippumattomia.

Sinä olet omistajamme. Kaikki suomalaiset ovat. Me palvelemme sinua suomeksi ja ruotsiksi - mutta myös saameksi, romaniksi ja viittomakielellä".
Siis jos me kansalaiset olemme omistajia, niin eiko meilla ole
oikeus nahda naita tilastoja? Tamahan on niin sanottua public information?

Hei,
Yle Areenan käyttöraportteja julkaistaan säännöllisesti, tuoreimmat ovat täällä: http://blogit.yle.fi/yle-areena/areenan-videoita-katsellaan-nyt-enemman-... Tietoa ulkomailta tehdyistä käynnistyksistä voi toki toivoa mukaan raporttiin, asiaa luvattiin harkita.

Ylellä on paljon tietoa, jota ei suoraan julkaista ainakaan toistaiseksi mihinkään julkisesti, mutta kysyville (kuten sinulle) tietoja kerrotaan.

terv. Kaisa Hilden, Viestintä/Yle

Sivut