Hyppää sisältöön

Kainuussa mahdollisia häiriöitä hätänumeroon soitettaessa – voi koettaa soittaa ilman sim-korttia

Kainuun pelastuslaitoksen mukaan puhelinverkon tukiasemat toimivat tällä hetkellä varavoimalla.

hätänumero 112.
Kuva: Vesa Moilanen / Yle
STT–Yle

Tykkylumen aiheuttamat sähkönjakelun häiriöt saattavat jatkua vuodenvaihteen yli. Hätänumeroon 112 soitettaessa saattaa esiintyä häiriöitä Kainuun alueella, varoittaa Hätäkeskuslaitos. Tilanne voi kestää päiviä.

Varoitus annettiin alueella olevien sähkökatkosten takia, kerrotaan Kainuun pelastuslaitokselta.

Kainuun pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jani Kareinen muistuttaa, että Kainuussa on suhteellisen pitkät välimatkat eri kuntataajamien ja haja-asutusalueiden välillä.

Siksi asukkaita kehotetaan hätätilanteessa hakeutumaan häiriöalueen ulkopuolelle tai lähimmälle terveys-, palo- tai poliisiasemalle.

– Esimerkiksi pelastuslaitoksen osalta kaikki Kainuun paloasemat ovat 24 tuntia vuorokaudessa miehitettyjä. Apua saa viimeistään sieltä käsin, Kareinen sanoo.

Tukiasemien akut koetuksella

Päivystävän palomestarin Petri Vehniäisen mukaan puhelinverkon tukiasemat toimivat tällä hetkellä varavoimalla ja tukiasemien akut voivat loppua ennen kuin sähköt palaavat. Vehniäinen lisää, että vaikka suurempaa ongelmaa ei nyt ole, tilanne on huononemaan päin.

– Kun akut loppuvat tukiasemista, silloin loppuvat puhelinyhteydet.

Jos hätäpuhelu ei mene läpi, hätänumeroon voi Vehniäisen mukaan koettaa soittaa ilman sim-korttia. Tällöin puhelin yhdistää mihin tahansa löytämäänsä verkkoon, jos jokin toisen operaattorin tukiasema on vielä toiminnassa.

Vehniäisen mukaan Kainuussa on ollut tänään yhteensä 40–50 tykkylumen aiheuttamaa tehtävää. Tykkylumi on kaatanut puita teille ja sähkölinjoille, ja puut ovat syttyneet tuleen, Vehniäinen sanoo.

Sähköttömiä asiakkaita maan itäosissa on vielä yli 7 000. Energiateollisuuden häiriökartan mukaan sähkökatkoja on Kainuun lisäksi lähinnä Pohjois-Karjalassa. Ilman sähköä olevia asiakkaita on myös Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Kuusamossa.

Sähkökatkot ovat jatkuneet nyt neljättä vuorokautta. Korjaustöitä on hankaloittanut huono sää. Lisää märkää lunta sataa ennusteiden mukaan tänään.

Suosittelemme sinulle