Presidenttiehdokas Pekka Haavisto nosti uudenvuodenpuheessaan esiin sankareita, jotka ovat ovat jääneet vähäiselle huomiolle Suomen 100-vuotisjuhlinnassa.
Mukana joukossa oli naiskansanedustaja itsenäisyyden alkumetreiltä, turvapaikanhakijoiden auttajia, nuoria viljelijöitä ja opettajia. Uudenvuodenpuhe julkaistiin Pekka Haaviston Facebook-sivulla ja twitterissä.
Haavisto totesi, että Suomen itsenäisyyteen on tarvittu muutakin kuin Suomi-konepistooli, jota pidettiin aikanaan koulun lasikaapissa. Itsenäisyyden puolesta on taisteltu monin tavoin, eivätkä kaikki ole saaneet osakseen hurraa-huutoja.
Yksi taistelijoista oli Lucina Hagman, Naisasialiitto Unionin perustaja ja rehtori, josta tuli myös yksi vuoden 1907 vaaleissa valituista naiskansanedustajista.
– Voi sitä vihapuheen määrää, kun Lucina ensimmäisten naisehdokkaiden joukossa kiersi vaalipiiriään, Haavisto sanoi.
Arjen sankareita
Arvoa pitää Haaviston mukaan antaa myös tavallisille suomalaisille, jotka auttoivat turvapaikanhakijoita vuonna 2015, kun heidän määränsä kasvoi äkillisesti.
– Viranomaisetkaan eivät olleet valmiita. Mutta oli kansalaisia, jotka käärivät hihansa, ja alkoivat kantaa vastaanottokeskuksiin ja tilapäismajoituspaikkoihin patjoja, vaatteita ja leluja, Haavisto sanoo.
Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto pitää koulua paikkana, jossa opitaan kohtaamaan ja ratkaisemaan ristiriitoja. Taito säilyy läpi elämän.
– Jo koulussa opimme, että heikoimpia on puolustettava ja on tuettava heitä, joiden ääni ei tule muuten kuuluviin.
"Kaveria ei jätetä"
Haavisto muisteli kouluaikojaan vuosina, jolloin kaikkia haluttiin pitää mukana matkassa. Munkkivuoren yhteiskoulussa päättäjäisissä ei tuettu 60- ja 70-luvuilla vain laudaturin ylioppilaita, vaan myös niitä, jotka olivat jääneet useita kertoja luokalle.
– Hänelle aplodit olivat kaikkein raivokkaimmat. Jäi sellainen tunne, että tässä koulussa tuetaan tarpeen vaatiessa molemmista kainaloista, Haavisto sanoi.
Hän otti esille myös #metoo-kampanjan, joka on tuonut esiin häirintää ja kiusaamista kouluissa ja työpaikoilla ja muistutti, että kaikki eivät voi olla samaa mieltä asioista.
– Syksyn koskettavimpia kohtaamisia minulla on ollut niiden nuorten kanssa, joiden jalkojen alla ei tunnu juuri nyt olevan ollenkaan kovaa maata. Suomi on tunnettu maana, jossa kaveria ei jätetä, Haavisto sanoi.
"Kaveria ei jätetä'", on ilmaisu, jota myös presidentti Sauli Niinistö on tavannut käyttää.
juttua korjattu kello 12.10: Pekka Haavisto kävi Munkkivuoren, ei Munkkiniemen yhteiskoulua.