Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Kommentti: Nuorten MM-kisat on järjestäjille täysi floppi – vain ulkoilmaottelu pelastaa

Kisat USA:ssa tai Kanadassa eivät ole automaattisesti kansanjuhla tai rahasampo järjestäjille, kirjoittaa Yle Urheilun Teemu Tammilehto.

Nuorten MM-kisat ulkoilmaottelu, yleisöä
Kansa viihtyi ulkoilmaottelussa, mikä osaltaan pelastaa nuorten MM-kisat. Kuva: AFP / Lehtikuva
Teemu Tammilehto
Avaa Yle-sovelluksessa

BUFFALO. Jääkiekkomaailmassa elää sitkeä luulo siitä, että nuorten MM-kisat Pohjois-Amerikassa ovat lajin suurin karnevaali. Pitkään näin olikin, mutta viime vuosina kehityskäyrä on mennyt tiukasti kaakkoon.

Katsojakatoa oli havaittavissa jo vuodentakaisissa kisoissa Torontossa ja Montrealissa Kanadan puolella. Tänä vuonna rajan toisella puolen Buffalossa on tullut sitten lunta tupaan oikein urakalla.

Kisaisännän USA:n avausottelussa oli vain reilut 7000 katsojaa ja toisessakin kamppailussa vain 8000 katsojaa. Sunnuntain uudenvuodenaaton ottelussa Suomea vastaan katsojamääräksi ilmoitettiin taas reilut 8000, mutta 19 000 katsojan hallissa paikalla ihmisiä oli korkeintaan 5000.

Historiallisen ulkoilmaottelun 45 000 katsojaa nostavat toki keskiarvoa. Samalla ottelun lipputulot pelastavat kisat suuremmalta flopilta niin taloudellisesti kuin imagollisesti. Toki nämäkin luvut ovat kaukana NHL:n parhaiden ulkoilmaotteluiden yli 70 000 katsojasta.

Nuorten MM-kisat järjestetään samalla alueella kolmannen kerran neljään vuoteen, eikä Buffalo ole kiekkohulluin kaupunki, vaikka lähellä Kanadan rajaa onkin. Se sai kisat Sabres-omistaja Terry Pegulan paksun lompakon ansiosta. Miljardööri yrittää nyt lipputuloilla kattaa hurjaa hintalappua.

Lippujen hintoja moni pitää syynä vaisuihin yleisömääriin. Pegulan hinnat eivät kuitenkaan ole lähelläkään vaikkapa Kummolan vastaavia miesten kisoista 2012. Buffalossa ulkoilmaotteluun pääsi 55 dollarilla eli vajaalla 50 eurolla ja Suomen USA-otteluun esimerkiksi jo 17 eurolla.

Kisojen heikko menestys on huomattu Kansainvälisessä Jääkiekkoliitossakin, kun isäntämaihin tulee piakkoin muutoksia. Vuoden kuluttua mennään vielä Vancouverissa Kanadassa, mutta sen jälkeen rytmitykseen tulee muutoksia. Kisat eivät ole enää yhtä usein Pohjois-Amerikassa Suomen mestarilliset kotikisat olivat menestys ja vastaavanlaisia halutaan Euroopasta jatkossa lisää.

Myytti on jo nyt murtunut. Nuorten MM-kisat Pohjois-Amerikassa eivät automaattisesti ole kansanjuhla saati rahasampo IIHF:lle tai järjestäjille.

Kaikki nuorten MM-kisoista Kisaoppaassa

Nuoret Leijonat saa vastaansa Tshekin – kiekkoherkkua TV2:ssa tiistaina kello 18.55

Suosittelemme sinulle