Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Suomen maalitykki on telaketjun keskilenkki – pitkä yhteinen matka päättyy pian

Joona Koppanen on iskenyt nuorten MM-turnauksessa jo kolme maalia, vaikka vahvuudet ovat aivan muualla.

joona koppanen nuoret leijonat
Joona Koppanen. Kuva: AOP
Teemu Tammilehto
Avaa Yle-sovelluksessa

BUFFALO. Jos ennen jääkiekon nuorten MM-kisoja olisi veikattu alkulohkon parasta suomalaista maalintekijää, harva olisi veikannut nelosketjun keskushyökkääjää Joona Koppasta. Ilves-hyökkääjä on kuitenkin takonut neljään otteluun kolme maalia, joista kaksi on vielä ollut tärkeitä avausmaaleja.

Koppaselle maalit ovat olleet helpottavia, koska debyyttikaudella SM-liigassa on toistaiseksi tullut kahdeksan syöttöpistettä 24 ottelussa ja maalitili on yhä avaamatta. Kunniaa maaleistaan hän jakaa myös ketjukavereille Markus Nurmelle ja Juha Jääskälle.

- Olemme saaneet ketjuna kemiamme toimimaan. Se on vuosien varrella kehittynyt, kun kaikki ovat nuorisomaajoukkueissa mukana pyörineet. Ja seurajoukkueissakin kun vastakkain pelaamme, niin aina tulee juteltua, Koppanen sanoo Yle Urheilulle.

Varsinainen maalitykki Koppanen ei suinkaan ole. Nelosketjun homma on enemmänkin pitää omaa päätä puhtaana, häiritä vastustajan kärkiketjuja ja hankkia jäähyjä. Maalit ovat syntyneet kiekonriistoista.

- Puolustavassa roolissa itsellä on vahvuudet, mutta olen koettanut kehittää hyökkäyspeliäkin ja onnistuin siinä hyvin viime kaudella, Koppanen pohtii.

Ilveksen A-nuorissa syntyi viime kaudella 38 ottelussa kovat tehot 23+31=54. Sen jälkeen mielessä kävi siirto Pohjois-Amerikan yliopistosarjaan, mutta NHL-varauksen tehnyt Boston Bruins oli toista mieltä.

- Heidän mielestään oli parempi kehittyä kotimaisemissa miesten peleissä rauhassa, vitoskierroksen varaus sanoo.

Viimeistä kertaa yhdessä ikäluokan kanssa

NHL-unelma kuplii jossain takaraivon perukoilla, muttei ole nuorten MM-kisojen aikaan suuremmin mielessä. Vuoden 1998 ikäluokan yhteinen matka on ollut pitkä ja antoisa. Siihen on kuulunut muun muassa 18-vuotiaiden maailmanmestaruus. Pudotuspelien alkaessa tuo matka on kuitenkin joka ottelussa katkolla.

- Vähän on jopa haikea fiilis, kun olemme viimeistä kertaa samojen jätkien kanssa yhdessä. Tätä varten on tehty paljon töitä. 18-vuotiaissa saimme mestaruuden ja nyt haemme täältä samaa, Koppanen paaluttaa.

Entä tekeekö telaketjun keskilenkki vielä maaleja?

- Toivottavasti, mutta toivon tietenkin muidenkin tekevän maaleja. Itselläni on puolustavampi rooli joukkueessa, niin alivoimapelaamisen puhtaana pitäminen olisi tärkein asia.

Suomi ja Tshekki kohtaavat puolivälierässä tiistaina kello 18.55 alkaen TV2:ssa ja Areenassa.

Kaikki nuorten MM-kisoista Kisaoppaassa

Suosittelemme sinulle