Hyppää sisältöön

Rekoittain ruokaa rahdataan Lapin matkailukeskuksiin

Briteille pitää tarjota brittiruokaa ja aasialaisille omanlaistansa. Erilaiset tapakulttuurit lisäävät kuljetuksia.

Kuva: Wasim Khuzam / Yle

Lapin matkailun hurja kasvu ja kansainvälisten matkailijoiden erilaiset ruokakulttuurit ovat lisänneet elintarvikekuljetuksia pohjoisen maanteillä. Tukkukuljetusten määrä on kasvanut kolmanneksella muutaman viime vuoden aikana.

Lapin matkailun kansainvälistyminen näkyy myös ruokakuljetuksissa. Täkäläisten mielestä on tietysti hassua, että Englannista ja Aasiasta tullaan eksoottiseen Lappiin syömään kotoperäisiä tuttuja ruokia, eikä nauttimaan lappilaisista makuelämyksistä, suomalaisen ruokapöydän herkuista.

– Oudoltahan se tuntuu, mutta siihen on selityksensä, Metro-tukun Lapin alueen myyntipäällikkö Soile Lehtilahti sanoo.

Yritys välittää elintarvikkeita, alkoholia ja tupakkaa Lapin matkailukeskuksiin. Tukkuliikkeen päävarasto on Helsingissä ja pohjoisimmat terminaalit Kemissä ja Rovaniemellä.

Myyntipäällikkö Soile Lehtilahti Metro -tukusta sanoo, että matkan järjestäjät määräävät ravintoloille asiakkaidensa ruokalistan ja sen mukaan mennään. Kuva: Esko Puikko / Yle

Ruokalista matkan järjestäjältä

Lehtilahden mukaan matkan järjestäjät määräävät ruokalistan, jonka mukaan Lapin ravintolatkin sitten tilaavat tukusta elintarvikkeensa. Listoista ei poiketa. Briteille pitää tarjota brittiläistä ruokaa ja aasialaisille omanlaistansa.

Kysymys on myös ryhmämatkan hinnoittelusta. Paketin hinta pysyy matalampana ja useimman ulottuvilla, kun päivän listalla on ranskalaisia perunoita, riisiä ja vihanneksia, eikä poroa, karhua ja lohta. Ryhmämatkoilla liikutellaan suuria ihmismääriä.

Matkailun kiivaina sesonkiaikoina Lapin teillä on melkoinen ruokarekkaralli. Siellä ei liiku vain yhden tukkurin autoja, vaan useamman. Hiihtokeskusten keittiöihin rahdataan hämmästyttäviä määriä ruoan raaka-aineita. Joulun aika oli luku sinänsä. Uusi sesonki on taas alkamassa.

Suosittelemme sinulle