Hyppää sisältöön

Elsa Saisio sai lottovoittona pääroolin – Anna-Leena Härkösen romaaniin pohjautuva uutuusleffa kertoo äkkirikastumisen karikoista

Lottovoitto myllää ihmissuhdetta, työtä ja ystäväpiiriä draamakomediassa Kaikki oikein.

Kaikki oikein.
Elsa Saisio oli kiinnitettynä Lahden kaupunginteatteriin 2009–2014 ja on sittemmin toiminut freelancer-näyttelijänä. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Janne Ahjopalo

Näyttelijä Elsa Saision tehtävänä oli eläytyä lottovoittajan ristiriitaiseen rooliin iloineen, suruineen ja salaamisineen uutuuselokuvassa Kaikki oikein, jonka on ohjannut Lenka Hellstedt.

Solar Filmsin draamakomedia kertoo Eevistä, joka voittaa lotossa jättipotin. Eevi työskentelee kauneushoitolassa ja elää vaatimattomasti Helsingissä rokkarimiehensä Karin (Antti Luusuaniemi) kanssa.

Voitto aiheuttaa kitkaa parisuhteelle, ystävyyksille ja työlle. Myös suuresta rahapotista kertominen muille askarruttaa pariskuntaa.

Kaikki oikein.
Eevi ja Kari syövät makaronilaatikkoa ketsupin kera keittiössään ennen lottovoittoa. Kuva: Solar Films

Mitä Elsa Saisio itse tekisi, jos voittaisi 15 miljoonaa euroa?

– Eivätköhän auto ja asunto lähtisi ensiksi vaihtoon. Ja sitten matkailemaan. Tekisin rahoilla omia elokuvia, perustaisin teatterin ja apurahoja jakavan säätiön. Mutta kyllä mielekkäät työt tekevät minut onnellisemmaksi kuin silkka raha.

Kirjaan verrattuna elokuva on kevyempi.

Anna-Leena Härkönen

Päärooliaan näyttelijä pitää jo eräänlaisena lottovoittona.

– Olen iloinen isosta elokuvaroolista, koska näitä ei tule joka päivä vastaan, Saisio sanoo.

Kaikki oikein.
Samppanja maistuu maailmanpyörässä Helsingissä. Elokuvaa on kuvattu pääkaupunkiseudulla ja Thaimaassa. Kuva: Solar Films

Anna-Leena Härkönen ostaisi luksumatkat kavereilleen

Kirjailija Anna-Leena Härkönen katsoi romaaninsa Kaikki oikein (Otava, 2014) elokuvaversion hyvillä mielin.

– Viihdyin ja nauroin katsomossa. Kirjaan verrattuna elokuva on kevyempi, koska romaanissa alkoholismin kuvailussa mentiin hyvinkin syvissä vesissä, miettii Härkönen.

Härkönen perehtyi kirjaansa varten suomalaisten lottovoittajien tarinoihin.

– Jotkut pelkäävät kateutta, eivätkä kerro voitosta edes lapsilleen. Voittaja voi pelätä liiallista tuhlaamista ja joutumista katuojaan. Että jättipotti saisikin ihmisen aiempaa huonompaan jamaan.

Kaikki oikein.
Elsa Saisio, Anna-Leena Härkönen ja Antti Luusuaniemi Kino Iiriksen katsomossa Lahdessa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Äkkirikastumisen dilemmaa on aiemmin käsitelty muun muassa Kajaanin kaupunginteatterin näytelmässä, jonka yhtenä innoittajana oli Pasi Falkin ja Pasi Mäenpään kirja Lottomiljonäärit: Tutkimus suomalaisista lottovoittajista (Gaudeamus, 1997).

Tietokirjan haastattelujen mukaan voittaja saattaa pelätä kuolemaa ja köyhyyttä – raha voi johtaa jopa eristäytymiseen. Monet lottovoittajat kehottavat pitämään jalat maassa, jos jättipotti napsahtaa kohdalle, koska muuten edessä saattaa olla rajukin kriisi.

Mitä Anna-Leena Härkönen tekisi 15 miljoonan euron lottovoitolla?

– Maksaisin asuntolainani pois, ja ostaisin kavereilleni luksusmatkat ulkomaille.

Suosittelemme sinulle