Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Miksi huippuyksilöitä pullistellut Nuoret Leijonat epäonnistui? – "Nyt on pysähtymisen paikka"

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mukaan Suomessa osataan jalostaa huippuyksilöitä, mutta nuorisomaajoukkueen pelitavassa on pohdittavaa.

Harri Nummela.
Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela. Kuva: AOP
Otto Rönkä
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen tie Buffalon MM-kisoissa tyssäsi odotusten vastaisesti jo puolivälieriin. Paperilla heikommaksi ennakoitu Tshekki pesi huippuyksilöistä kootun Suomen voittomaalilaukauskisassa 4-3.

Vaikka Nuoret Leijonat lähti turnaukseen mitalit mielessään, ei Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mielestä yllätysputoamisessa ole vielä kyse Suomi-kiekon kriisitilasta.

- Yksittäisessä ottelussa tietysti voi aina käydä mitä tahansa. Puolivälieräottelu isossa kuvassa oli kuitenkin Suomella hallinnassa, maalipaikatkin selvästi meille. Tehdyt maalit ratkaisevat, eikä niiltä osin parhaalla mahdollisella tavalla onnistuttu, Nummela totesi Yle Urheilulle.

Maalinteko on ollut Suomen maajoukkueille useasti aikaisemminkin suuri ongelma.

- Se on varmasti yksi niitä asioita mikä tässä turnauksessa ei onnistunut, ja mikä mediassakin oli esillä. Sitä on laajempien pelitapakysymysten ohella syytä miettiä, Nummela pohti.

Mietittävää riittää myös siinä, että Nuorille Leijonille kyseessä oli jo toinen U20-pettymys peräkkäin. Vuosi sitten Suomi jämähti alkulohkoon. Nykyinen päävalmentaja Jussi Ahokas nousi silloin vetovastuuseen kesken turnauksen, kun Jukka Rautakorpi sai potkut ennen viimeistä ottelua.

- Mitä tulee laajempiin analyyseihin – mikä näissä kisoissa onnistui ja mikä ei – niin ne tekee tietysti sitten meidän liiton huippu-urheilun johto yhdessä päävalmentajan kanssa. Ja siihen palataan normaaliin tapaan tulevina viikkoina, Nummela valotti jatkoa.

Nuoret Leijonat pettyneinä Tshekki-ottelun jälkeen.
Nuoret Leijonat pettyneinä puolivälierätappion jälkeen. Kuva: AOP

Kun epäonnen turnaus perataan läpi, aiotaan virheistä yrittää ottaa parhaan mukaan oppia. Nummelan mukaan havainnot ja löydöt viedään Jääkiekkoliiton ajaman toimintamallin mukaisesti "Suomen seurakenttään ja arjen työhön, jotta tulevaisuuden pelaajia osataan valmentaa oikein".

- Suomi-kiekon pelaajapolku, kuten tuloksista ja NHL-varauksista ollaan yksilötasolla nähty, tuottaa kuitenkin tällä hetkellä erinomaisen hyvin kansainvälisen tason pelaajia. Tältä osin tulevaisuus näyttää todella hyvältä ja lupaavalta, Nummela muistutti.

Suomella oli Buffalon MM-joukkueessaan mm. seitsemän NHL:n ykkösvarausta, sekä sellaisia kotimaan huippulupauksia kuten HIFK:n Miro Heiskanen ja Jokerien Eeli Tolvanen.

- Varmasti nyt on kuitenkin pysähtymisen paikka sen suhteen, miten meidän pelitapa ja joukkueiden valmistaminen toimivat. Ja miten peli kansainvälisellä tasolla on meihin verrattuna kehittynyt. Se on sellainen asia, mistä keskustellaan vähän enemmän, kun käydään tätä turnausta läpi, Nummela jatkoi.

Lue lisää:

Nuorten Leijonien päävalmentaja aikoo katsoa peiliin: "Monta juttua pitää tehdä paremmin"

Kommentti: Nuorten Leijonien MM-kisat suuri pettymys – Suomi-kiekon suurimmat ongelmat tulivat raa'asti esiin

Nuorten Leijonien kapteeni kyynelehti pettyneenä: "Tulimme tänne voittamaan"

Nuorten Leijonien päävalmentaja: "Ei ole seliteltävää"

Tshekki otti riskin ja nousi viime hetkillä tasoihin – Nuorten Leijonien pelistä trilleri

Suosittelemme sinulle