Hyppää sisältöön

Australia aikoo laillistaa lääkekannabiksen viennin – pyrkii maailman ykkösviejäksi

Jos hallituksen lakialoite menee odotetusti parlamentissa läpi, Australiasta tulee neljäs lääkekannabiksen viennin laillistanut maa.

Kannabista lääkepurkissa.
Tällä lääkekannabiksella lievitettiin syöpähoitojen oheisvaikutuksia sydneyläisessä sairaalassa Australiassa joulukuussa 2016. Kuva: Mick Tsikas / EPA
Johanna Pohjola

Australia aikoo laillistaa lääkkeeksi käytettävän marihuanan viennin, kertoo uutistoimisto Reuters. Aiemmin viennin ovat laillistaneet Uruguay, Kanada ja Hollanti. Israel suunnittelee samaa parhaillaan.

Kannabiksen viljely Australiassa on yhä verrattain vähäistä. Hallitus toivoo, että viime vuonna laillistettu lääkekäyttö kasvattaisi tuotantoa. Viihdekäyttö on maassa yhä laitonta.

– Tavoitteemme on selvä: taata viljelijöille ja tuottajille parhaat mahdollisuudet, jotta olisimme maailman suurin lääkekannabiksen viejä, maan terveysministeri Greg Hunt sanoi torstaina Reutersin mukaan.

Huntin mukaan kotimaisten potilaiden kysyntä olisi tyydytettävä ennen vientiä.

Pääoppositiopuolue tukee aloitetta

Hallituksen lakialoite vaatii vielä Australian parlamentin hyväksynnän helmikuussa. Suurin oppositiopuolue on ilmoittanut tukevansa sitä.

Lääkekannabiksen globaalit markkinat ovat Reutersin mukaan arvoltaan noin 55 miljardia dollaria eli 46 miljardia euroa.

Australian kannabisvalmistajien osakkeet nousivat terveysministerin ilmoituksen jälkeen ennätyslukemiin.

Lukuisat maat sekä 29 Yhdysvaltain osavaltiota sallivat kannabiksen käytön lääkkeenä. Tyypillisiä käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi kivunlievitys sekä MS-taudin ja syöpähoitojen vaikutusten helpottaminen.

Lue lisää:

Kolme tippaa kipuihin – 87-vuotias Mimi Kovo on yksi tuhansista lääkekannabiksen käyttäjistä Israelissa

Lääkekannabis tuo toivoa vaikean epilepsian hoitoon – "En tiedä pelastaako hoito lapseni, mutta jos se helpottaa oireita, siihen pitäisi olla oikeus"

Aiheesta muualla:

Australia wants to sell pot to the world (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle