Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Poliitikkojen pitää pelastaa meidät ilmastonmuutokselta, Ylen kysely

Puolet suomalaisista näkee poliittiset päätökset tärkeimpänä keinona ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mutta pysyykö kansa kannassaan, kun päätökset konkretisoituvat arkielämään?

Eduskuntatalo.
Kuva: Seppo Suvela / Yle
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisten kesken vallitsee tällä hetkellä vankka näkemys ilmastonmuutoksen vakavuudesta. Sen sijaan keinoista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ollaan useampaa mieltä.

Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan joka viides suomalainen on sitä mieltä, että ensisijainen ratkaisu ilmastonmuutokseen löytyy teknologiasta. Hieman useampi pitää kuluttajien omia päätöksiä tärkeimpänä keinona. Puolet suomalaisista sysää päävastuun ilmastonmuutoksen torjumisesta poliitikoille.

Onko tämä vastuunpakoilua vai realistinen lähestymistapa ongelmaan?

– Tässä asiassa voi ajatella, että se on järkevää, koska ilmaston lämpeneminen on maailmanlaajuinen ongelma. Se vaatii kansanvälistä koordinaatiota, joka edellyttää juuri sitä politiikkaa, vastaa valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Anni Huhtala.

Pitkän uran ympäristön ja talouden suhdetta tutkinut Huhtala kuitenkin arvelee, ettei ihmisillä ole kovinkaan konkreettisia toimia mielessä, kun he vetoavat poliitikkoihin maapallon pelastamiseksi.

– Halutaanko autoveroon helpotuksia? Minkälaiset mahdollisuudet on käyttää joukkoliikennettä? Nämä ovat kaikki poliittisia päätöksiä ja silloin kun niistä se hintalappu tulee viime kädessä kuluttajalle, niin se kannanotto voikin olla vähän erilainen, Huhtala sanoo.

Presidenttiehdokkaat kansan kanssa samoilla linjoilla

Ylen kyselyn tulokset antavat kuitenkin huomattavan selkänojan tiukkempaankin politiikkaan. Lupa tehdä enemmän kuin vain täyttää Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteet on siis annettu.

Tämän on huomannut ainakin osa presidenttiehdokkaista. Suurin osa Suomen arvojohtajaksi pyrkivistä poliitikoista on täysin samaa mieltä Ylen vaalikoneessa esitetyn väittämän kanssa, että Suomen pitää torjua ilmastonmuutosta, vaikka siitä olisi taloudellista haittaa.

Ainoastaan perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja RKP:n Nils Torvalds ovat jokseenkin eri mieltä väittämän kanssa. Huhtasaari kritisoi Suomen ja 194 muun maan allekirjoittamaa ilmastosopimusta, kun taas Torvalds katsoo Suomen jo nyt tekevän osansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Moni ehdokkaista näkee ilmastonmuutoksen hillitsemistoimet myös taloudellisena mahdollisuutena. Tämän näkökulman vastauksissaan nostavat esille SDP:n Tuula Haatainen, vihreiden Pekka Haavisto, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, keskustan Matti Vanhanen sekä omien valitsijayhdistystensä ehdokkaat Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen.

Vaikka presidentin valtaoikeudet ovat vuosien saatossa kaventuneet, presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa. Koko maailmaa koskeva ilmastonmuutos on asia, johon presidentin on jossain vaiheessa otettava kantaa.

– Se, että miten Suomen presidentti puhuu Suomen suulla YK:ssa tai ei puhu asiasta, niin ainakin tällaisen arvojohtajan asemassa vaikuttaa siihen, mitä kansalaiset ajattelevat, sanoo VATT:in ylijohtaja Anni Huhtala.

Lue myös

Ylen kysely: Suomalaisilla on taas varaa olla huolissaan ilmastonmuutoksesta

"Sä olet tullut hulluksi, mä muutan kokonaan äidille!" – Neljän lapsen isä luopui lentämisestä ja muutti saunansa varastoksi suojellakseen ilmastoa

Näin tehtiin Ylen kysely ilmastonmuutoksesta

Suosittelemme sinulle