Veden lämpö Kouvolan Käyrälammella on kaksi astetta. Nuori mies nousee avannosta ja kävelee muutamankymmenen metrin matkan kohti terassilla olevaa pientä saunalauttaa.
– Rakastan saunomista ja lämpöä. Ennen tätä yleistä saunaa en harrastanut avantouintia, sanoo 17-vuotias kouvolalainen Antti Väkevä.
Lauttasaunaan mahtuu kerrallaan noin kymmenen ihmistä, ja se lämmitetään parina päivänä viikossa.
Noin 50 ihmistä vetävä isompi sauna lämpiää puolestaan joka päivä. Vilkkaimpina päivinä ihmiset ovat istuneet kiinni toisissaan, vaikka lauteita on useassa tasossa.
Tykkimäen sauna avattiin vuosi sitten. Kylpijöitä on käynyt runsaat 20 000. Sauna on noussut kaupungissa ilmiöksi, johon Väkeväkin laskee tutustuneensa yli 50 kertaa.
– Enimmillään menee neljä tuntia. Tykkään jutella ihmisten kanssa. Tänään puheenaiheena olivat sähköpyörät, joten minä vain kuuntelin.
Saunan perässä tullaan kauempaakin
Yleiset saunat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina ympäri maan. Suomalaisia kiehtoo niiden tarjoama maanläheinen yhteisöllisyys.
– Vaikka Kouvolassa on paljon kesämökkejä, ihmiset eivät aina jaksa lähteä mökille "työleirille". Täällä käyneet ovat kirjoittaneet sosiaalisessa mediassa, että meidän saunamme voittaa silloin tällöin sen mökkisaunan, sanoo Tykkimäen saunan toiminnanjohtaja Viljami Taimisto.
Saunan ja talviuinnin yhdistelmä on tuonut kävijöitä muun muassa pääkaupunkiseudulta ja lähikaupungeista.
Ensin kastaudutaan muutaman kerran, sitten uimme pientä lenkkiä.
Silja-Riitta Uuttu
– Lahdessa on avantouintipaikkoja, mutta ei yleistä saunaa. Itse haluan mennä saunasta avantoon, jolloin joudumme lähtemään vähän pidemmälle sopivaan paikkaan, kertoo Silja-Riitta Uuttu.
Melkein kymmenen vuotta avantouintia harrastanut Uuttu on miehensä kanssa käynyt kouvolalaissaunassa pari kertaa.
– Ensin kastaudutaan muutaman kerran, sitten uimme pientä lenkkiä. Yleensä saunareissuun uinteineen kuluu kaksi tuntia.
Sauna ja avanto kiinnostavat yhä nuorempia
Suomen Ladun mukaan noin 100 000 suomalaista harrastaa talviuintia säännöllisesti läpi talven. Lajin kokeilijoita on arviolta yli puoli miljoonaa.
Osa Kouvolan yleisen saunan suosiosta johtuu talviuinti-innostuksen kasvusta.
– On aika yleinen tarina, että tänne tulee ensikertalainen, joka sanoo ettei varmasti mene veteen. Parin tunnin päästä tämä sama ihminen tulee sitten kertomaan, että kävi kolme kertaa, sanoo Tykkimäen saunan toiminnanjohtaja Viljami Taimisto.
Yhä nuoremmat ovat kiinnostuneita löylyn ja kylmässä vedessä uimisen yhdistelmästä. Vedessä käyvät lapsetkin.
– En voi sanoa, että harrastan, mutta minusta on mukava käydä muutaman kerran talvella uimassa. Tulee rento ja levollinen olo, sanoo 20-vuotias Salla Kuva.
Kuva on tullut saunalle poikaystävänsä kanssa. Nuoripari asuu Helsingissä, mutta on käymässä kotiseudullaan.
– Tämä on yksi sellainen paikka, josta voi olla kouvolalaisena ylpeä, sanoo Toni Pakarinen.
Ihmiset aistivat rentoutuneen tunnelman ja käyttäytyvät sen mukaisesti.
Viljami Taimisto
Puskaradion lisäksi panostusta markkinointiin
Tykkimäen sauna sai viime vuonna myös ensimmäisen Kymenlaakson matkailuteko -tunnustuksen.
– Kouvolassa näyttää puskaradio toimivan eli ihmiset kertovat kokemuksista toisilleen, kertoo toiminnanjohtaja Viljami Taimisto.
Taimiston mukaan kylpemässä käy eri-ikäisiä ihmisiä ja myös esimerkiksi lapsiperheitä. Kahvilasta saa syötävää ja virvokkeita, mutta omien alkoholijuomien tuominen on kielletty.
– Ei ole ollut mitään järjestyshäiriöitä. Ihmiset aistivat rentoutuneen tunnelman ja käyttäytyvät sen mukaisesti.
Ulkomaisia turisteja on tullut muun muassa USA:sta, Venäjältä, Japanista ja Uudesta-Seelannista.
– Hiljaisin aika meillä oli syyskuu. Pitää kohdentaa toimintaamme ensimmäisen vuoden kokemusten mukaan. Jatkamme markkinointia pääkaupunkiseudulle ja lähikaupunkeihin.
Kohteen uutuuden viehätyksen latistuminen ei pelota toiminnanjohtajaa.
– Esimerkiksi jouluaattona saunassa kävi kolmisen sataa ihmistä. Tällainen määrä juhlapyhänä kertoo, että kävijämäärätavoitetta on varaa tulevaisuudessa nostaa.
Saunaa pyörittävän yhtiön uskosta jotain kertoo myös se, että saunan naapuriin on rakenteilla tilat muun muassa kokousryhmille.
– Ei auta himmailla, Taimisto sanoo.