Hyppää sisältöön

Jättiläisrotat riivaavat Washingtonia – Kasvavia laumoja nitistetään kuivajään ja erikoiskoulutettujen kissojen avulla

Kun Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kohtasi washingtonilaisen isorotan ensi kertaa, hän luuli sitä hämärässä koiraksi.

Kuva: Yle

WASHINGTON Liikenteen sekametelistä erottuu kirkaisu. Suojatielle on jähmettynyt jakkupukuinen nainen, jonka hartiat ovat nousseet korviin. Lähestyvä auto hidastaa mateluvauhtiin.

Viemäristä nousseen rotan siimahäntä viuhtoo ilmassa. Otus näyttää isolta ja pullealta kuin amerikkalainen jalkapallo.

Rotta vilistää viemärikuiluun kadun toisella puolella. Elämä täkäläisellä Erottajalla eli Dupont Circlella palaa ennalleen.

Washington DC:n ydinkeskustassa asuva ei voi välttyä rotan kohtaamiselta. Se voi olla traumatisoiva tapahtuma, sillä paikallinen lajike on isorotta, Rattus norvegicus. Sen takia Washingtonissa kuulee kuvauksia jättiläisrotista.

Isorotan turkki on ruskeanharmaa ja vatsapuoli vaalea aivan kuten suomalaisella viemärirotalla. Ei se ehkä ihan jalkapallon kokoinen ole, mutta lämpimässä ja ravinteikkaassa ympäristössä rotta kuitenkin venähtää jo nuorena 30-senttiseksi. Häntä voi olla yli 20 senttiä pitkä.

Washingtonin rotta syö roskaruokaa ja liikkuu liian vähän.

Liikalihavuus on vakava ongelma Yhdysvalloissa, eivätkä rotan elämäntavat ole ihmistä terveellisemmät. Washingtonin rotta syö roskaruokaa ja liikkuu liian vähän.

Washingtonin kadunkulmissa näkee loukkuja, joihin suurempiakin rottia houkutellaan myrkylliselle aterialle. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Oma ensitapaamiseni tällaisen jättiläisrotan kanssa oli viime elokuussa. Palasin kotiin 16. kadun kerrostalojen takana kulkevaa kujaa pitkin.

Oli pimeää. Kuulin selvästi, kuinka kynnet rapisivat asfaltilla.

Luulin eläintä koiraksi. Takaa tulevan auton valon osuessa kohdilleen näin, että se oli rotta, joka löntysti roskapöntölle.

Washingtonin terveysviranomaisille tehtiin viime vuonna marraskuuhun mennessä lähes 5 000 ilmoitusta rotista.

Suurin osa oli vain ikäviä näköhavaintoja, mutta rotat myös purivat poikki johtoja ja vaurioittivat rakennusten perustuksia.

Ääritapauksessa rotat olivat perheen loman aikana syöneet keittiöstä kaiken kuivamuonan ja vielä pöytäliinankin.

Tuholaismyrkkyjä valmistavan Orkin-yhtiön tutkimuksen mukaan Washingtonin rottaongelma on Yhdysvaltain suurkaupungeista viidenneksi pahin. Chicagossa, New Yorkissa, Los Angelesissa ja San Franciscossa rotat ovat Orkinin mukaan vielä suurempi riesa.

Dupont Circlen puisto Washingtonissa. Kuva: AOP

**Washingtonin ongelma johtuu pitkälti **siitä, että jätteiden kierrätys ei ole ollut riittävää. Ruokaa heitetään roskapönttöihin ja katujen varsille.

Rotat haistavat ruokapaikat kaukaa. Viime vuonna tehdyssä tehoiskussa pelkästään Dupont Circlen liikenneympyrän keskellä olevasta puistosta löytyi 150 rotankoloa.

Kaupungin päättäjät ovat ryhtyneet monenlaisiin vastatoimiin. Kierrätystä on tehostettu ja roskalaatikoiden sijoitteluun on kiinnitetty huomiota.

Kadunkulmissa on pönttöjä, jotka ovat moderneja rotanloukkuja. Ne houkuttelevat lihavimmatkin yksilöt koloistaan myrkylliselle aterialle.

Uusin myrkky on nestemäisestä hiilidioksidista puristettu keinojää. Se tukkii rotankolon ja tukehduttaa kolon suojissa olevat rotat.

Washingtonin kaduilla on paljon roskia. Niiden keruuta ja kierrätystä on pyritty tehostamaan. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Tehokkain keino rottia vastaan lienee kuitenkin luonnonmukainen. Paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen välittämät niin sanotut blue collar- eli sinikauluskissat ovat nykyisin kysyttyjä adoptioeläimiä.

Ne ovat huostaan otettuja kissoja, jotka eivät sovellu perheen lemmikeiksi eivätkä ylipäätään viihdy ihmisten kanssa. Väliaikaismajoituksessa niiden taitoja on hiottu palkitsemalla hyvin tehdystä työstä.

Kutsumanimensä ne ovat saaneet duunarihenkisestä, eleettömästä toiminnastaan.

Adoptiosopimuksessa huoltaja sitoutuu järjestämään sinikauluskissalle majoituksen eli lämpimän kopin, sapuskaa ja muuta perushoitoa. Vastalahjaksi kissa tappaa rotat koko korttelista.

Aiheesta muualla:

Homeless Cats Recruited to Fight Rising Tide of Rats (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle