Hyppää sisältöön

Pori Energia pyytää anteeksi Kokemäenjoen suurta öljyvuotoa – öljyä päässyt jo alajuoksulle

Kokemäenjokeen pääsi Harjavallassa joulunalusviikolla lähes 50 000 litraa kevyttä polttoöljyä Pori Energian lämpökeskuksesta. Joessa on edelleen öljyä runsaasti ja puhdistustyö voi kestää juhannukseen asti.

Öljypuomi Kokemäenjoessa. Kuva: Katja Halinen / Yle

Kokemäenjoen suuren öljyvuodon aiheuttanut Pori Energia pyytää anteeksi aiheuttamaansa suurta ympäristövahinkoa. Anteeksipyynnön esitti Harjavallassa järjestetyssä yleisötilaisuudessa energiayhtiön toimitusjohtaja Matti Rintanen.

Kokemäenjokeen pääsi joulua edeltävänä torstaina 48 kuutiota kevyttä polttoöljyä Harjavallassa Pori Energian lämpökeskuksesta, kun öljyn purkuputki oli yhdistetty säiliötä täytettäessä väärään paikkaan. Virhettä ei huomattu, koska hälytysjärjestelmä oli tilapäisesti poissa päältä.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Ohikulkija havaitsi vuodon vasta seuraavana päivänä. Nyt öljysäiliöihin sekä Harjavallassa että Pori Energian laitoksilla Porissa ja Ulvilassa on tehty merkinnät, joiden pitäisi estää vastaavat vuodot jatkossa.

Öljyä edelleen runsaasti joessa

Öljyä on kerätty Kokemäenjoesta vuodon jälkeen nyt jo yli kahden viikon ajan Harjavallassa ja Kokemäenjoen alajuoksulla. Kokemäenjoen puhdistustyötä tekee valtion omistama Meritaito Oy.

– Töitä on tehty aika vähillä unila. Talvea vastaan taistellaan tällä hetkellä, yhtiön operatiivinen päällikkö Kalle Bask sanoo.

Öljyä Kokemäenjoessa ennen joulua. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Kokemäenjokeen on vedetty öljypuomia noin 2,5 kilometriä. Yritys on käyttänyt öljyvahingon kartoitukseen drone-koptereita.

– Öljyä on joessa edelleen paljon. Taistelemme joka tunti, jotta öljy ei pääse joen alajuoksulle. Öljy tahtoo kerääntyä joen pohjoispuoliseen rantaan, Bask sanoo.

Bask arvioi, että puhdistustyö voi kestää jopa juhannukseen asti.

Havaintoja kaivataan

Meritaito aikoo lisätä puomeja Harjavallan padolle. Myös varmistuspuomitus joen alajuoksulle on harkinnassa.

– Pakkanen on meille ystävä. Se sitoisi öljyn jäähän ja antaisi aikaa keräykselle. Jäätä tuomme rannalle, josta sitä kerätän talteen, johtaja Otto Vuorinen Meritaidosta sanoo.

Ongelmia tulee kuitenkin, jos jää sulaa.

Yhtiö toivoo saavansa yleisöltä havaintoja öljystä numeroon 040-1940810. Öljyä on havaittu ely-keskuksen mukaan alajuoksulla Nakkilassa ja Ulvilassa.

Jokivedessä käyttörajoituksia

Terveysviranomaisten mukaan jokivettä ei pidä käyttää Harjavallan eikä Nakkilan alueella esimerkiksi löyly- tai pesuvetenä.

Kuva: Jari Pelkonen / Yle

– Niillä alueilla, missä on havaittu öljyä, ei suositella uimista tai virkistyskalastusta. Suositukset ovat voimassa toistaiseksi, ympäristöinsinööri Joni Mustonen Porin kaupungilta sanoo.

Luonto voi kärsiä

Vuodon lopulliset vahingot selviävät vasta keväällä. Ely-keskuksen ylitarkastajan Kimmo Pakarisen mukaan kevyt polttoöljy on myrkyllistä vesieläimille.

Esimerkiksi linnut ja vuollejokisimpukat sekä saukot ja pohjaeläimet ovat voineet häiriintyä vuodon takia. Lähistöllä oleva siian poikaskasvattamo on saatu suojattua. Alajuoksun koskien kutupaikat voivat häiriintyä, mutta aiemmista dieselvuodoista ei ole seurannut kalakuolemia.

– Uimarantojen tutkimukset tehdään heti, kun mahdollista. Muut rannat tutkitaan viimeistään keväällä sulamisen jälkeen, Pakarinen sanoo.

Suosittelemme sinulle