Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Analyysi: Bannonin paljastukset lisäävät Trumpin pelkokerrointa

Trumpin ja Bannonin välirikko vahvistaa Washingtonissa epäilyjä presidentin kyvystä johtaa maata, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Donald Trump ja Steve Bannon
Kuva: AOP
Mika Hentunen
Avaa Yle-sovelluksessa

WASHINGTON Trumpin vaalivoiton arkkitehdin Steve Bannonin paljastukset uutuuskirjassa ovat typerryttäviä. Valkoisen talon entinen päästrategi Bannon tuo julki sen, minkä on tähän mennessä kieltänyt.

Washingtonissa puhutaan presidentin vähäisestä asiatietämyksestä ja hänen hallintonsa kaaoksesta. Toimittaja Michael Wolffin kirjan haastattelussa Bannon vahvistaa näitä epäilyjä.

Bannon on vaihtoehtomedia Breitbartin päätoimittaja. Breitbart-sivuston levittämät uutiset eivät aina kestä faktantarkastusta.

**Valkoinen talo tyrmääkin Bannonin **puheet täytenä potaskana. Trump uhkaa estää kirjan julkaisemisen tarvittaessa lakiteitse. Edessä voi siis olla presidentin ja pääneuvonantajana välinen harvinainen oikeustaistelu.

Valkoisessa talossa työskennellessään Bannon haukkui valtamediaa, mutta todellisuudessa hän teki sen kanssa mielellään yhteistyötä. Hän piti taannoin 60 Minutes –ohjelman haastattelussa Trumpiin kohdistuvia Venäjä-tutkimuksia farssina. Nyt hän puhuu päinvastaista.

Bannon kuvaa Trumpin pojan ja vävyn tapaamista venäläisen asianajajan kanssa maanpetokselliseksi teoksi. Hän myös ihmettelee, miksi Trump ei muka tiennyt tästä tapaamisesta.

**Välirikko Bannonin kanssa vaikeuttaa **Trumpin asemaa. Bannon voi olla kostoretkellä, eikä siksi ole välttämättä paljastanut vielä kaikkea. Hänen niin sanottu savuava aseensa voi olla vielä kaapissa.

Hänen puheensa voivat vaikuttaa liittovaltion poliisin FBI:n ja kongressin Venäjä-tutkimuksiin.

Senaatin tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Mark Warner sanoi CNN:llä, ettei ole pitänyt Bannonia Breitbart-taustansa takia erityisen luotettavana lähteenä. Hänen mielestään nyt ilmi tulleet asiat ovat sen laatuisia, että niiden totuudellisuus olisi selvitettävä.

Bannon maalaa Trumpista huolestuttavan kuvan. Entinen päästrategi väittää, ettei Trump edes halunnut presidentiksi, vaan pyrki lähinnä hyödyntämään kampanjassa saamaansa julkisuutta liiketoimissaan. Ihmisenä Trump on Bannonin kuvauksen mukaan kaoottinen.

Trumpin äkkivääryys nousi keskustelun aiheeksi jo tiistaina, kun hän twiitissään uhkasi Pohjois-Koreaa ja rehvasteli, että hänellä on suurempi ydinasenappi kuin Kim Jong-unilla.

Politico-julkaisu kertoo, että kongressi on kuullut Trumpista jopa Yalen yliopiston psykiatrian professoria. Psykiatri analysoi Trumpin käytöksen kertovan vakavasta stressistä, jonka voi olettaa vain pahenevan.

Politicon mukaan kongressissa on pohdittu mahdollisuutta käyttää perustuslain 25. lisäystä. Sen perusteella presidentti voidaan vapauttaa tehtävistään, mikäli varapresidentti ja 2/3 kongressin edustajista eli kansanedustajista on sen kannalla

Toistaiseksi ollaan vain puheiden tasolla, ja niistä on pitkä matka käytännön toteutukseen. On kuitenkin selvää, että Trumpin käytös joutuu nyt entistä enemmän suurennuslasin alle.

Korjattu 5.1. kello 13.55, että varapresidentti ja hallituksen enemmistö voivat vapauttaa presidentin tehtävästään perustuslain 25. lisäyksen mukaan. Alkuperäistekstissä kansanedustajien enemmistö.

Korjattu 8.1. kello 8.23 artikkeli palautettu sisällöltään alkuperäiseen muotoonsa.

Lue lisää aiheesta:

Trump yllättyi vaalivoitostaan eikä halunnut Valkoiseen taloon – Uuden paljastuskirjan 5 tärkeintä väitettä

Uutuuskirja: Trump kauhistui valintaansa presidentiksi

Suosittelemme