Marketin kalatiski mainostaa tarjoustaan kotimaisesta muikusta Lappeenrannassa. Hintaa muikkukilolla on 4,99 euroa. Muikunostaja tuijottaa tarjousta epäuskoisena ja lausuu ihmetyksensä ääneen: "Missä täällä muikkua pyydetään, kun Saimaa lainehtii sulana?"
Kalastaja vahvistaa muikunostajan epäilyn. Saimaasta ei nosteta muikkua tällä hetkellä missään.
Kalastaja korjaa verkkojaan
– Ai, mitäkö teen, murahtaa eteläisellä Saimaalla ammatikseen kalastava Markku Törrönen harmistuneesti.
– Jotain tekemistä olen yrittänyt keksiä, verkkojen pauloittamista ja pyydysten korjailua. Siinä on minun hommat.
Törrösen puheesta kuulee, että häntä turhauttaa. Eikä ennuste lähiviikoiksi lupaa kalastajan mukaan mitään hyvää.
– Se pitäisi yli viidentoista asteen pakkasta pitää viikon ennen kuin jää kestää kalastamisen. Kymmensenttistä pitää jään olla, Törrönen kertoo jään päältä tapahtuvan kalastamisen edellytyksistä.
Sääennuste lupaa lähipäiviksi kevyttä, alle kymmenen asteen pakkasta.
Pikkupakkanen ei vielä riitä
Suomen suurimman sisäjärven Saimaan selät ovat harvoin kokonaan sulana enää tähän aikaan talvesta. Vesistön pohjoisemmissa osissakin jäätä on vain ohuesti. Markku Törrönen kertoo juuri edellisenä päivänä kyselleensä Savonlinnan seudulla kalastavan kollegan kuulumisia. Ei ole kuulemma sielläkään talvikalastusta aloitettu.
40 vuoden kalastustouhujeni aikana en ole tällaista talvea aikaisemmin kokenut.
Jussi Karhu
Markku Törrösen toinen työtoveri, läheisellä Kuolimo-järvellä kalastava Jussi Karhu ei ole kuluvan talven suhteen yhtä toivoton kuin Törrönen. Karhun mukaan Kuolimo jäätyy kymmensenttiseksi jo muutaman päivän pakkasjakson aikana. Eli parhaimmillaan lähiviikkoina.
– Mutta en ole kyllä 40 vuoden kalastustouhujeni aikana tällaista talvea aikaisemmin kokenut, Karhu puuskahtaa.
Marraskuun jälkeen Karhu ei ole pyytänyt kalaa myyntitarkoituksessa lainkaan.
Muikun puuttuminen valikoimasta harmittaa Parikkalassa sijaitsevaa Karelia Fish Center -kalatukkua pyörittävää Kari Ikosta. Hänen mukaansa Saimaan talvikalastus perustuu lähes yksinomaan muikun varaan. Kun sitä ei pyydetä, ei sitä pysty myyntiinkään toimittamaan.
– Muikusta on pula, Ikonen sanoo.
Kauppahallin kalakauppias Saara Häkkinen Lappeenrannasta on muikun saatavuuden suhteen levollisella mielellä. Tähän aikaan vuodesta harva asiakas osaa muikkua kaivata ja ne, jotka nimenomaan muikkua haluavat, ottavat mielellään vastaan nyytin syksyllä pakkaseen laitettua kalaa.
Vakioasiakkaat etusijalla
Eteläkarjalaisen kaupan kalatiskiin tuore muikkuerä on tuotu Kuusamosta. Sen etelämpänä eivät ammattikalastajat tänä talvena ole jäälle päässeet kulkemaan. Päijänteessä kalaa nostetaan jonkin verran edelleen troolaamalla sulassa vedessä.
Kuusamossa muikkua on pyydetty nuotalla joulukuun alkupuolelta lähtien mutta helpoksi eivät ammattikalastajat kelioloja sielläkään kuvaile.
Se on sama kuin, jos pakkasella kusee housuun.
Juha Korhonen
– Jäälle pääsemiseksi on pitänyt tehdä tänä talvena paljon töitä. Lunta on Kuusamossa virallisessakin mittauspisteessä noin 70 senttiä, monin paikoin jään päällä enemmänkin, kertoo ammattikalastaja Juha Korhonen Koillismaan Luonnonkala Oy:sta.
Paksu lumikerros ja sen alla heikoksi jäänyt jääpeite vaatii kalastajilta erityistä varovaisuutta ja monenlaista kikkailua.
Muikkua ei ole valtakunnassa tarjolla tarpeeksi.
Juha Korhonen
Juha Korhosen mukaan eteläisemmän Suomen heikon muikkutilanteen huomaa kysynnässä.
– Sen huomaa, että muikkua ei ole valtakunnassa tarjolla tarpeeksi.
Juha Korhosen mukaan kuusamolaiset kalastajat eivät poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta ole lähteneet valikoimaan kovinta hintaa maksavaa asiakasta. Vakituisesti ostavat asiakkaat halutaan pitää tyytyväisenä.
– Olisi lyhytnäköistä hommaa, jos tässä tilanteessa lähtisi myymään kalaa muutaman sentin kalliimmalla jollekin toiselle ja jättäisi vakio-ostajat ilman. Se on sama kuin, jos pakkasella kusee housuun, niin vähän aikaa se lämmittää mutta kylmä tulee myöhemmin, Korhonen sanailee.
Lämpenevien talvien ratkaisumallit
Ammattikalastajat kertovat kukin tahollaan laskeskelevansa, kuinka monta heikkoa jäätalvea bisnes kestää. Totta kai kalastajien keskusteluissa pohditaan myös, millaisilla välineillä jäättöminä talvina voisi työskennellä.
Karhu ja Törrönen pitävät täysin mahdottomana, että tulevaisuuden ilmastonmuutostalvina muikun troolikalastusta jatkettaisiin nykyistä pitempään, jos jäitä joka tapauksessa joutuu odottamaan. Törrösen mukaan olisi aivan liian riskialtista pitää aluksia vedessä talven epävakaissa oloissa.
–Siinä tulee paniikki, kun yhtäkkiä tuleekin pakkasjakso ja alukset on vedessä, Törrönen sanoo.
Hän ei toistaiseksi ole keksinyt, millä keinoin muikkua lauhana talvena kannattaisi pyytää.
Juha Korhonen puhuu kaluston keventämisen pakosta. Verkkokalastuksessa on kokeiltu onnistuneesti hydrokoptereita, jolla kalastaja pääsee kulkemaan heikolla jäällä ja jopa pienten sulapaikkojen yli. Muikun pyyntiin hydrokopterit eivät Korhosen mukaan sovellu.
– Muikun pyynti on nuottakalastusta. Siinä on pystyttävä liikuttelemaan niin painavia lasteja, ettei hydrokopterista ole apua, Korhonen sanoo.