Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 5 vuotta vanha

Luksusristeilijän kyydissä tulleiden matkustajien ryntäys aiheutti Kotkassa viimeksi "pienen kriisin" – nyt laivoja tulee viisi

Ensi kesän viisi kansainvälistä risteilijää saapuvat kaikki Kotkan Kantasatamaan, keskustan kupeeseen.

Risteilijä Kotkan Kantasatamassa
Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Miina Sillanpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkaan saapuu ensi kesänä viisi kansainvälistä risteilyalusta. Pääasiassa brittituristeja kuljettavat laivat tulevat kaikki Kantasatamaan.

– Panostamme ensi kesänäkin tervetulo- ja lähtöseremonioihin. Saimme niistä sekä vahvasta yhteisöstämme ja pikkukaupungin tunnelmasta hyvää palautetta, Kehittämisyhtiö Cursorin myynti- ja markkinointivastaava Petra Cranston sanoo.

Risteilyvieraita laivan kannella
192-metrinen m/s Amadea oli moneen vuoteen ensimmäinen kansainvälinen risteilijä Kotkan Kantasatamassa viime vuoden syyskuussa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kotka polkaisi risteilijäliikenteen käyntiin viime kesänä, jolloin kaupungissa kävi neljä risteilijäalusta ja yli 8000 risteilyturistia. Suurimmat laivat olivat ankkurissa Mussalon satamassa, mutta syksyllä vieraillut m/s Amadea nähtiin Kantasatamassa kaupungin keskustassa.

– Kantasatama on meidän ykkösvaihtoehto. Sieltä turistien on helppo kävellä kaupungin keskustaan, eikä bussikuljetuksia satamasta tarvitse järjestää. Kantasatamaan myös kaupunkilaiset pääsevät katsomaan aluksia, Cranston sanoo.

Laivat viipyvät kaupungissa päivän ajan. Osa matkustajista jää omatoimisesti Kotkaan, mutta heille tarjotaan myös retkiä lähiseudulle ja saaristoon.

Viime kesänä Kotkan ja Haminan seudulle jäävien turistien määrä oli yllätys, joka aiheutti hetkellisesti "pienen kriisin". Varustamot olivat ilmoittaneet etukäteen, että valtaosa turisteista jatkaisi matkaa Kotkasta Helsinkiin.

Kotkan ja Haminan seudulle jäi kuitenkin tuplasti odotettua enemmän turisteja viettämään päivää.

Kotkalaiset matkanjärjestäjät olivat varautuneet siihen, että he pystyvät hoitamaan 2 500 matkailijaa sujuvasti bussikuljetuksin satama-alueelta pois. Matkailijoita saapuikin 4500.

– Tulevan kesän osalta valmistelut on jo melkein tehty. Innolla menemme eteenpäin ja vahvistamme paikallista yhteistyöverkostoa. Hankimme ensi kesänä rutiinia ja rakennamme imagoamme risteilysatamana, Cranston sanoo.

Laiva ja linja-autoja
Kymmenet linja-autot olivat matkustajia vastassa satamassa. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Onnistuminen on paras myyntivaltti

Risteilyvieraiden saapuminen Kotkaan on ollut monen vuoden sinnikkään työn tulos. Valmistelut aloitettiin jo vuonna 2014.

– Viime kesän onnistuminen on ollut hyvä markkinointivaltti maailmalla, Cranston sanoo.

Tulevan kesän varaukset on kuitenkin tehty jo ennen viime kesän onnistuneita risteilyvierailuja, joten hyvän onnistumisen toivotaan näkyvän etenkin vuosien 2019 ja 2020 varauksissa, joita myydään jo.

Laiva lipuu satamaan
Costa Mediterranea ja AIDAmar saapuivat Mussalon satamaan peräkkäin. Kotkasta laivat jatkavat matkaa Pietariin. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kesäksi 2019 on valmiina jo neljä vahvistettua risteilijävarausta. Cranston toivoo, että määrää saataisiin kasvatettua noin kymmeneen.

Vuoteen 2020 mennessä tavoitteena on, että Kotkaan saataisiin 15 risteilyaluskäyntiä ja noin 30 000 matkustajaa vuodessa.

– Olemme vielä kehittämässä tuotettamme ja on tärkeää, että nämä kolme kesää ennen vuotta 2020 onnistuvat hyvin, Cranston sanoo.

Risteilyliikenteen on ennakoitu lisääntyvän Itämerellä ja Kotka haluaa siitä osansa.

Kaupunkilehti Ankkurin mukaan myös Kouvolan matkailun kanssa on käyty alustavia keskusteluja siitä, miten pohjoinen Kymenlaakso pääsisi myös markkinoimaan potentiaalisia retkikohteitaan risteilyvieraille.

Suosittelemme